maandag 7 oktober 2019

Roche Accu-Chek Insight pomp review

Zoals jullie in mijn vorige bericht konden lezen had ik geen al te goede ervaring met het Medtronic 670G systeem. Kort nadien heb ik besloten om te stoppen met de 670G. Vooral de sensoren (Guardian 3) die, voor mij althans, niet voldoende nauwkeurig waren hebben me de knoop doen doorhakken.

Ik had dus twee keuzes: terug naar het 640G systeem met de Enlite sensoren of de Accu-Chek Insight pomp in combinatie met de Dexcom G5 CGM. De keuze was snel gemaakt aangezien de Dexcom G4 voor mij de beste sensor is die ik in het verleden al gebruikt heb. Bovendien gaat Medtronic binnenkort enkel nog Guardian 3 sensoren maken en deze ook gebruiken voor de huidige 640G systemen. En last but not least: de combinatie van Accu-Chek Insight pomp en Dexcom G5 sensor is ideaal om te 'loopen'. Later meer over 'loopen'. Eerst een review van de pomp zelf.
De voorloper van de Insight is de Accu-Chek Combo. Dit was mijn eerste pomp, de review van toen kan je hier terugvinden: Klik!
Beide systemen delen een zeer handige eigenschap: de draadloze afstandsbediening. Deze afstandsbediening doet ook dienst als glucosemeter... of is het net omgekeerd? In tegenstelling tot de Medtronic systemen kan je gewoon je pomp in je broekzak laten zitten en de ingebouwde boluscalculator van de meter gebruiken om je bolus te geven. De nieuwe meter ziet er uit als een smartphone en heeft een touchscreen. Helaas is de meter aan de trage kant... aan de zeer trage kant eigenlijk. Bovendien lijkt het niet mogelijk om de meter echt uit te schakelen. Je zet de meter wel uit maar dit is eerder een slaapstand. Dit heeft ook gevolgen voor de herlaadbare batterij die beetje bij beetje blijft leeglopen. Hierdoor moet je de batterij toch wel minstens 1 keer per week opladen. Voor een glucosemeter vind ik dit persoonlijk vrij veel en niet erg handig. Nog een nieuwigheid is de mogelijkheid om voorgeprogrammeerde bolussen op te slaan in de meter/afstandsbediening. Je kan deze dan zelf benoemen. Bijvoorbeeld een bolus 'Frietjes' die een multi-wave bolus afgeeft over een ingestelde tijd. Super handig! Toch?
De pomp zelf voelt zeer solide en heeft een kleurenschermpje waarop je je huidige basaal kan zien, instellingen kan aanpassen enz. De manier waarop de lijn uit de pomp komt is ook aangepakt. Deze komt nu zo uit de pomp dat de lijn niet meer kan knakken.
Wat verder nog uniek is aan de Insight pomp zijn de pump cartridges. Je insuline zit niet meer in een flacon die je moet overhevelen in een leeg pompreservoir. Neen! Vanaf nu stop je gewoon een nieuw patroon, recht uit het doosje van bij de apotheker, in de pomp. De voordelen spreken voor zich: minder kans op luchtbellen, veel sneller, handiger om mee te nemen, ... Zeer inventief en in de praktijk werkt het ook echt goed! Voorlopig kan je enkel NovoRapid verkrijgen in deze vorm.

De bijhorende infusieset is makkelijk in te brengen met de vernieuwde inbrenghulp. Deze schiet letterlijk de katheter in je lijf. Tot nu toe vind ik dit de minst pijnlijke methode. De meeste andere systemen duwen door middel van een veer de katheter in je vel.
De Accu-Chek Insight pomp is een zeer solide pomp die een paar unieke eigenschappen heeft die ik nu al niet meer kan missen. De voorgevulde patronen, de uitgebreide opties van de glucosemeter/afstandsbediening en de uitstekende inbrenghulp maken dit een uitstekende insulinepomp!


4 opmerkingen:

 1. Dag Kevin, mijn dochter heeft ook de accu-check insight pomp, voorheen de combo. Wij zijn ondanks de vele frustraties (tergend traag, eindeloze foutmeldingen - elektronische fout, nog niet gehad? -, en niet dringende alarmen die ook midden in de nacht afgaan, bvb ampul of batterij BIJNA leeg, op dat moment kan je er nog minstens een dag mee verder) toch nog niet geswitched, terwijl ik wel het gevoel heb dat Medtronics innovatiever en sneller is. De enige reden is die vreselijk handige afstandsbediening waar je het ook over hebt. Hierdoor kan onze dochter gewoon kleedjes dragen, steekt er nergens een draadje uit waarmee ze op de speelplaats kan blijven vasthangen etc. Waarom hebben andere leveranciers dit niet, dit is toch zo'n groot voordeel en lijkt me relatief gezien niet de moeilijkste feature? Heb jij enig idee?
  Hanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hanne!

   Sorry voor mijn late antwoord.
   Ik heb zowel Medtronic als Roche pompen gebruikt maar helaas is er momenteel geen perfecte pomp... Ze hebben allen hun kleine tekortkomingen. De afstandsbediening van de Combo vond ik geweldig! Die van de Insight haat ik en gebruik ik gewoon niet meer. Dit is mogelijk omdat ik een loop gevormd heb met de Insight en de Dexcom G5. Mijn smartphone en smartwatch dienen nu als afstandsbediening met AndroidAPS. Waarom hebben niet alle merken een afstandsbediening? Dat komt omdat ze afhankelijk zijn van partners voor de levering van de glucosemeter. Roche maakt die zelf en kan dit dus makkelijk mee integreren. De volgende Medtronic pomp gaat overigens ook een meter van Roche gebruiken en niet meer van Ascensia (640G en 670G). Of die dan draadloos de pomp gaat kunnen besturen weet ik niet.
   Wat de alarmen betreft: deze zijn inderdaad vervelend. Hopelijk komt er in de toekomst een pomp met een open besturingssysteem waarbij we zelf meer kunnen instellen. De loopsystemen zijn al een stap in de goede richting. Binnenkort komt er een nieuwe pomp naar België (UZ Leuven test ze al) die veelbelovend is. De t:slim X2 van Tandem. Iets om in het oog te houden.

   Verwijderen
  2. ben het volledig met je eens.ik moet nog 240 dagen doen met deze pomp en ik ga hier niet meer mee door. ben nu aan het kijken naar de Tandem t:slim X2 pomp, he bezwaarlijke vindt ik toch dat je de pomp moet gebruiken om je bolus in te stellen en je hem daarom aan je broeksriem moet hangen met het gevaar dat je met het stukje slang wat buiten je kleren steekt ergens mee achter blijft hangen

   Verwijderen