zondag 7 juli 2019

Medtronic 670G review deel 3: het verdict

Het is ongeveer 8 maanden geleden dat ik gestart ben met de Medtronic 670G insulinepomp. Lang genoeg om een goed beeld te krijgen van het systeem bij dagelijks gebruik. Als je de vorige delen nog niet gelezen hebt van deze review, klik dan hier: Klik!

De eerste maanden waren turbulent, zoals je in het tweede deel van mijn review kan lezen. Daarna begon het systeem, na ongeveer 3 maanden, te stabiliseren. Het moet gezegd: die stabiele maanden waren fantastisch! Ik was nauwelijks nog bezig met het 'managen' van mijn diabetes. Dit geeft een zalige gemoedsrust. Maar... ik ben nu 8 maanden ver en heb er weer een aantal slechte weken opzitten. Om één of andere reden neemt de 670G vreemde beslissingen met alle gevolgen van dien. Zo lang je mooi stabiel bent doet de sensor goed zijn werk. Begin je echter te schommelen dan komt de Guardian 3 sensor serieus te kort in nauwkeurigheid en snelheid. Voor mij persoonlijk was de Enlite sensor van de 640G sneller en nauwkeuriger. Bij een systeem zoals de 670G is deze nauwkeurigheid en snelheid echter cruciaal in de goede werking. De slechte prestaties van de Guardian 3 leidde tot enkele zware hypo's en voor het eerst in mijn diabetescarrière ben ik bijna onderuit gegaan. De sensor gaf 73 mg/dl (4,1 mmol/l) aan terwijl een bloedmeting 40 mg/dl (2,2 mmol/l) aangaf. Dit verschil is te groot om acceptabel te zijn!
Verder zijn er nog een paar zaken die maken dat het voelt alsof de 670G te snel in de markt gezet is. Zoals ik al in één van de vorige delen aanhaalde is de multi-wave er niet meer. Je kan dit opvangen door bijvoorbeeld twee keer te bolussen met een tussenpauze van een aantal uur. Dit werkt maar het is niet helemaal hetzelfde. Bovendien vergat ik soms de tweede keer te bolussen wat resulteerde in te hoge waarden die me er aan herinnerden dat ik de 2de bolus vergeten was.

Er is ook geen alarm wanneer de connectie met de zender verloren gaat. Pas na zeer lange tijd krijg je een melding dat het toestel uit automatische modus gaat omdat er geen sensor gegevens doorkomen. Krijg je in die tijd een hypo: pech want je weet niet dat je sensor zijn connectie kwijt is. Sta je gedurende lange tijd 'laag', ook als is dit rond de 100 mg/dl (5,6 mmol/l), en krijg je weinig of geen insuline, zoals het hoort, dan gaat de pomp uit automatische modus in 'veilig basaal'. In dit 'veilig basaal' krijg je terug insuline, hypo of niet! Als je dus 's nachts je alarmen uitzet, wat je best kan doen als je niet de hele tijd gewekt wil worden om weer maar eens een BG waarde in te geven, kan het zijn dat je terug insuline krijgt bij een nachtelijke hypo. Ronduit gevaarlijk en een misser van formaat! Nog vreemder wordt het als blijkt dat de 'stop-voor-laag' functie elke keer opnieuw manueel geactiveerd moet worden als je uit de automatische modus gegooid wordt... Onbegrijpelijk!

Het signaal van de zender valt ook regelmatig weg. Zit je in de zetel met een dekentje over je heen, lig je 's nachts op de zender, dek je de sensor af met je arm of zet je microgolfoven aan, weg is het signaal. Met de zender van de 640G heb ik nooit dit probleem gehad.
De vraag die velen zich waarschijnlijk stellen: "Hoe zit het bij fysieke inspanningen?" Wel, hierover kan ik kort zijn, dit werkt niet voor mij. Bij de geringste inspanning heb ik gegarandeerd een hypo, ook als ik de functie gebruik om de streefwaarde tijdelijk te verhogen naar 150 mg/dl. (8,3 mmol/l) Je kan ook nergens aangeven dat je een fysieke inspanning gaat doen. Bij andere pompen heb je bijvoorbeeld de optie om bij je maaltijd bolus aan te geven dat je gaat sporten en de calculator gaat dan insuline in mindering brengen. Dit kan je bij de 670G niet. Ook als je de streefwaarde naar 150 mg/dl (8,3 mmol/l) hebt verhoogd zal de boluscalculator geen insuline in mindering brengen. Een gemiste kans als je het mij vraagt. Je gaat dus sowieso moeten 'liegen' tegen de pomp over je koolhydraat inname als je geen hypo wil krijgen. Volgens Medtronic kan dit het algoritme in de war brengen en gelijk hebben ze! Nu we 8 maanden ver zijn gaat de pomp alle kanten op en moet ik meermaals tussendoor eten om geen hypo te krijgen die plots vanuit het niets opduikt. Ik wijt dit probleem deels omdat je moet liegen over je koolhydraten maar het overgrote deel komt door de slechte sensoren. Gaat dit voor iedereen zo zijn? Absoluut niet! Een sensor kan voor iemand zeer nauwkeurig zijn maar voor de ander juist heel onnauwkeurig.

De 670G is een revolutionair systeem dat voor grote vooruitgang heeft gezorgd maar de vele 'scherpe' kantjes maken dat dit systeem niet voor iedereen is weggelegd. Je kan in automatische maar twee parameters aanpassen, je koolhydraatfactor en de werkingsduur van de insuline. Deze controle uit handen geven is niet voor iedereen weggelegd. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het momenteel ook wel gehad heb met de slechte sensoren en de constante 'BG vereist' melding die je uit automatische modus gooit tot je weer een bloedglucose waarde hebt ingegeven. Doe je veel fysieke inspanningen? Begin er dan niet aan! Wat men ook mag beweren door een topsporter het systeem te laten promoten: het werkt niet! Update: zoals uit een opmerking onderaan dit artikel blijkt, werkt het systeem voor sommigen wel goed bij fysieke inspanning.

Ben je zelf een andere mening toegedaan? Of deel je juist dezelfde ervaring? Laat het dan weten in de commentaren onderaan dit artikel, mijn DiaBlog Facebook pagina of de Facebook pagina van 670G gebruikers die je hier kan vinden: Klik!


5 opmerkingen:

 1. Voor mij is inspanning juist het grote voordeel van de pomp, vroeger dronk ik liters appelsap (iedere week minstens 10 kleine brikjes) om mijn 37 km per dag te kunnen fietsen, nu sinds april 2 keer een brikje moeten nemen.
  De sensor meet bij mij heel goed, ik kalibreer 2 keer per dag, en krijg alleen een vraag voor een extra bg als ik te lang geen insuline kreeg. Daar mijn sensor altijd heel goed loopt durf ik dan ook een sg ingeven ipv een bg. Alleen de eerste dag van de sensor is het oppassen geblazen, dan durft hij er serieus naast zitten.
  Mijn hba1c is hetzelfde gebleven als voordien, alleen moet ik er nu veel minder moeite voor doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor uw reactie! Ik ben blij dat de 670G wel goed werkt bij inspanningen voor u. Zo zie je maar dat de goede werking van een sensor zeer persoonlijk is.

   Verwijderen
 2. Het blijkt maar weer dat de ervaringen per persoon ontzettend verschillen. Bij mij werkt de guardian sensor veel beter dan de Enlite. Hij is bij mij akelig nauwkeurig en ook verlies ik geen contact. De ellende met de meldingen en de automodus uitschakeling onderschrijf ik volledig. Dat zou toch inmiddels wel opgelost mogen zijn.
  Mocht iemand geïnteresseerd zijn in mijn ervaringen dan kan je dat uitgebreid lezen in mijn blog Hierin onderbouw ik mijn kritiek op de AutoModus wat verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de uitgebreide beschrijving van je ervaringen. We (mijn dochter van 12 en wij als ouders) moeten beslissen over de overstap van 640 (in combinatie met de Abbott sensor) naar de 670g. Ik had al even de handleiding gelezen en heb inderdaad veel schrik van de alarmen (waar ze dan zelf gaat moeten leren mee omgaan). Daarnaast zijn we ook intensieve gebruikers van (dual) wave bolus. Trage suikers op een andere manier opvangen lijkt me niet evident... Dezelfde twee 'kritieken' lees ik bovendien bij meerdere reviews. Dus we twijfelen nog...

  BeantwoordenVerwijderen