zondag 24 maart 2019

Roche Blogger Event en ATTD 2019 (deel 2)

De 2de dag van ons bezoek aan Berlijn in het kader van het Roche Blogger Event en ATTD 2019 brachten we een bezoek aan ATTD 2019. Mocht je deel 1 nog niet gelezen hebben dan kan dit hier: Klik!

De grote ruimte met vele standen van bekende en minder bekende namen in de diabetes wereld begint stilaan een vertrouwd zicht te worden. We hielden halt bij de stand van Roche Diabetes Care waar de Accu-Chek Solo pomp uiteraard uitgestald stond. In deel 1 van dit verslag heb ik het hier al uitgebreid over gehad. Ook MySugr, ondertussen eigendom van Roche, mocht uiteraard niet ontbreken. De Eversense CGM krijgt integratie met MySugr zowel op iOS als Android. MySugr heeft ook app die voorzien is voor de Insight insulinepomp overgenomen en gaat deze herwerken. Er wordt ook integratie van SmartPennen voorzien. SmartPennen zijn insulinepennen die je kan uitlezen op je smartphone. Meer hierover later in dit verslag.
Medtronic legde uiteraard de focus op het MiniMed 670G systeem. Mijn ervaringen met dit systeem kan je hier lezen: Klik! Ook de nieuwe infusieset, MiniMed Mio Advance, werd er tentoongesteld en ik kreeg nog een staaltje mee. Mijn ervaringen met deze set lees je hier: Klik!
Dexcom etaleerde de G6 en de Clarity App. De G6 is de eerste CGM die je niet hoeft te kalibreren. Helaas gaat de G6 waarschijnlijk niet naar België komen omdat deze te duur is om binnen de CGM conventie te vallen. Je kan hem uiteraard zelf aankopen maar dit is een heel dure grap. Gelukkig is er nog steeds de G5 die wel binnen de terugbetaling valt en die natuurlijk ook heel goed is!
Tandem Diabetes Care had de t:slim X2 meegebracht. Een mooie insulinepomp die integreert met Dexcom CGM en met de Basal-IQ technologie in staat is om de insulinetoevoer te stoppen voor je een hypo krijgt. Dit systeem is dus vergelijkbaar met de 640G van Medtronic. De t:slim X2 heeft als groot voordeel dat die software updates kan ontvangen. Er werd alvast een update aangekondigd om de pomp ook te laten corrigeren bij hoge waarden zoals het 670G systeem van Medtronic. Dit is een product om in het oog te houden! Of die ook naar België komt is nog niet helemaal zeker maar de kans is groot.
Novo Nordisk toonde voor het eerst hun 'slimme' insulinepennen, de NovoPen 6 en de NovoPen Echo Plus. De pen is achteraan voorzien van een klein LCD schermpje dat toont hoe lang geleden je laatste injectie was en hoeveel eenheden je toen hebt ingespoten. Dit was ook al aanwezig bij de vorige versies van deze pennen maar de pennen kan je nu ook uitlezen op een smartphone met NFC chip of kan met een toestelletje uitgelezen worden door de zorgverlener. Hierdoor kan je de gegevens overbrengen in een app die je ook gebruikt voor bijvoorbeeld je CGM gegevens. Er wordt samengewerkt met Roche, Dexcom en Glooko voor integratie met hun apps. Deze pennen zijn uiteraard herbruikbare pennen en door de keuze voor NFC als draadloze communicatiebron gaat de batterij zeer lang mee.
Abbott toonde de FreeStyle Libre 2 waar ik al een stukje over schreef bij ons bezoek aan EASD 2018.
En ook Ypsomed was aanwezig met de YpsoPump die ondertussen ook verkrijgbaar is in België en we ook gezien hebben op EASD 2018. De app voor deze pomp heeft een mooie update gekregen.
Van de kleine standhouders onthoud ik vooral Diabnext. Een kleine firma die een app in ontwikkeling heeft die het aantal koolhydraten in je voeding kan inschatten. Er zijn al een aantal soortgelijke apps maar deze deed het uitzonderlijk goed! Je neemt een foto met je smartphone van je bord met eten en de app geeft ongeveer het aantal koolhydraten aan. Dit werkt op basis van AI: je foto wordt vergeleken met duizenden andere foto's in een databank die gelinkt zijn aan de voedingswaarden op die foto in de databank. De databank is nog in opbouw en wordt steeds uitgebreider waardoor het resultaat steeds beter wordt. Deze functionaliteit zit momenteel nog in beta fase en wordt binnenkort aan de bestaande app toegevoegd. Iets om in het oog te houden!
Ik wil Roche Diabetes Care graag nog eens bedanken om mij uit te nodigen! Ik heb weer een aantal zeer interessante dingen mogen ontdekken en vooral ook leuke mensen ontmoet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten