zondag 12 februari 2017

Tips voor betere sensorwaarden

De nauwkeurigheid van je CGM hangt af van verschillende factoren. Ondertussen heb ik ervaring met het CGM systeem van Dexcom (G4) en van Medtronic (Enlite - Guardian 2). Er zijn specifieke tips voor elk systeem, maar ook enkele gezamenlijke. Een overzicht:

Algemeen, voor beide systemen:
- Dehydratie: Indien je te weinig vocht in je lichaam hebt zal de nauwkeurigheid van de sensor hieronder lijden. Het kan zelfs gebeuren dat je sensor gewoon stopt met werken. Genoeg water drinken is de boodschap!
- Goed vastplakken: De sensor heeft een goede hechting nodig op de huid. Wanneer de sensor onderhuids te veel kan bewegen zal hij onnauwkeurig worden. Vooral tijdens het sporten kan dit een probleem zijn. Er zijn hulpmiddeltjes zoals Skin Tac en verschillende soorten tape om over de sensor te plakken. Bij Medtronic wordt de tape bij de sensoren geleverd.
- Propere handen: Zorg er steeds voor dat je je handen wast voor een kalibratie. De nauwkeurigheid van de sensor hangt sterk af van een juiste kalibratiewaarde. Als je meet met vuile handen om te kalibreren zal je sensor niet nauwkeurig zijn! Merk je tijdens een kalibratie dat je BG waarde sterk afwijkt van je sensorwaarde (meestal als de vingerprik veel hoger is dan je sensorwaarde), dan kan het zijn dat je vingerprik vervuilt is. Handen wassen en nog een keer prikken kan uitsluitsel brengen. Dit is me al een paar keer overkomen.
- Een nieuwe sensor breng je best staande in als je hem in de buik plaatst. Doe je dit zittend, dan kan het zijn dat de sensor niet goed wordt geplaatst. Onderschat deze tip niet! Bij mij maakt het een groot verschil!
Paracetamol: De G4 sensor van Dexcom en de Enlite sensoren van Medtronic verdragen geen Paracetamol. Paracetamol is het actieve bestanddeel in verschillende pijn bestrijdende geneesmiddelen zoals Dafalgan. Gebruik je deze toch dan is de kans groot dat je sensor volledig onbruikbaar wordt. Een alternatief geneesmiddel zoeken is de boodschap!
- Druk op de sensor is niet goed. Als je bijvoorbeeld 's nachts lang op de sensor ligt druk je het onderhuidse vocht, waarin de sensor zijn meting doet, weg. Hierdoor ga je afwijkende waarden krijgen. Bij mij zijn die meestal wat lager dan de werkelijkheid. Je zal merken dat wanneer je de druk op de sensor weg neemt deze weer normaal gaat werken en in mijn geval een klein 'sprongetje' maakt op de grafiek.
Specifiek voor Dexcom G4:
- Kalibreren doe je best niet te vaak. Wacht ten minste tot het kalibratiesymbool (rode bloeddruppel in de rechterbovenhoek) verschijnt op het scherm! Uit mijn ervaring met de Dexcom maakt het weinig uit of je kalibreert bij een stabiele waarde of niet. Je sensor blijft gewoon werken, ook als je een tijdje niet kalibreert. Gemiddeld 2 keer per dag kalibreren is voldoende.

Specifiek voor Medtronic Enlite/Guardian:
- Kalibreren doe je best niet te vaak, net zoals bij de Dexcom. Het 640G pompsysteem heeft een autokalibratiefunctie, deze zet je best uit, anders zal je te dikwijls kalibreren! Het 670G systeem heeft deze autokalibratie bij mijn weten niet. Het vraagt wat planning om op de juiste tijdstippen te kalibreren. Bij deze sensor is het belangrijk dat je kalibreert bij een stabiele waarde. Bovendien MOET je ten minste 1 keer om de 12 uur kalibreren anders stopt de sensor met waarden doorgeven. Zo doe ik het: een kalibratie net voor het ontbijt, een kalibratie net voor het middagmaal en een kalibratie voor het slapengaan. Dit zijn 3 stabiele momenten en zorgen ervoor dat ik de minimale tijd van 12 uur kan respecteren en 's nachts niet moet opstaan om te kalibreren.
- Plaats de nieuwe sensor zo op je huid dat de ontvanger er langs boven op klikt, plaatst je hem andersom dan kan dit voor een minder goede werking zorgen.
- Druk tijdens het plaatsen de inbrenghulp niet te hard op de huid! Er lichtjes tegen plaatsen is voldoende. Te hard drukken kan er voor zorgen dat het draadje onder de huid verschuift na het plaatsen.

Heb je zelf nog tips of opmerkingen? Laat het weten in de commentaren hieronder of bij de link naar dit artikel op Facebook.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten