dinsdag 28 februari 2017

ATTD 2017 - dag 3

Dit is het verslag van dag 3 op ATTD 2017. Mocht je de vorige delen gemist hebben: Klik hier voor dag 1, klik hier voor dag 2 deel 1, klik hier voor dag 2 deel 2.

De volgende ochtend begaf ik me terug naar ATTD om nog wat rond te neuzen en de presentatie van Roche bij te wonen. Deze presentatie behandelde 3 onderdelen: de nieuwe Insight CGM, het belang van de accuraatheid van insulinepompen en het nieuwe Accu-Chek Guide systeem.
Er werd eerst gepraat over het technische aspect van het Insight CGM systeem, over hoe de sensor opgebouwd is om een hoge accuraatheid te bekomen. De zender verbindt via Bluetooth LE (Low Energy) met je smartphone om gegevens door te sturen. Je kan je telefoon nadien met je PC verbinden via USB om je gegevens in SmartPix te plaatsen. SmartPix is de analyse software die nu al gebruikt wordt om bijvoorbeeld je insulinepomp en BG meter uit te lezen. Kalibreren van de sensor doe je 2 maal per dag door je BG waarde van je meter handmatig in te geven op je smartphone. Het inbrengen van de sensor doe je met de meegeleverde inbrenghulp. Daarna klik je de zender eenvoudig op de sensor. De sensoren zullen een levensduur van 7 dagen hebben. Uit een studie is ook gebleken dat de vertraging van een CGM sensor patiënt afhankelijk is. Dat verklaart dus waarom bij sommigen de sensor meer achterloopt dan bij anderen. Roche zal een algoritme gebruiken om deze vertraging zo veel mogelijk te elimineren.
Het tweede deel van de presentatie handelde over een onderzoek naar accuraatheid van insulinepompen. Een interessant onderwerp! Ik had er nog niet eerder bij stilgestaan, maar is 1 dosis insuline wel hetzelfde bij verschillende pompen? Een insulinepomp bestaat uit een stappenmotortje dat zorgt voor de toediening van je insuline. Het onderzoek, dat gesponsord werd door Roche, toont aan dat er duidelijke verschillen zitten op de pompen van verschillende leveranciers. Bij grotere dosissen is het verschil verwaarloosbaar, maar bij kleinere dosissen wordt het verschil groter. Denk aan je basale insuline of bolussen voor kinderen. Ook de snelheid van toedienen kan zeer sterk verschillen tussen de verschillende merken. De studie was helaas nog niet geheel afgerond maar er konden wel al conclusies getrokken worden. Het verschil tussen toedienen van insuline verschilt best wel veel van pomp tot pomp in zowel snelheid als eenheid grootte. Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom ik zelf merkte dat ik, bij de overstap naar een nieuwe pomp, plots mijn dosis behoorlijk moest aanpassen.

Na de uiteenzetting van het onderzoek stelde Roche het nieuwe Accu-Chek Guide systeem voor. Het systeem bestaat uit een speciaal potje om je teststrips te bewaren, een nieuwe BG meter en een app, Accu-Chek Connect. Dit geheel heeft als doel om een betere accuraatheid te bekomen, frustraties weg te nemen en je gegevens makkelijker te analyseren. Het nieuwe potje voor je teststrips is zo gemaakt dat je strips er niet meer kunnen uitvallen, ook al hou je het ondersteboven. Knap gezien van Roche! De nieuwe BG meter heeft ook een nieuw soort teststrips met een bredere applicatie zone. Hierdoor wordt het makkelijker om een bloeddruppel juist aan te brengen op het stripje. 's Nachts meten zal ook makkelijker zijn omdat de strip-poort van de nieuwe meter verlicht is. Het geheel wordt compleet gemaakt met een app op je smartphone die je gegevens van je meter uitleest en doorstuurt naar een online platform, Accu-Chek Connect Online. De app bevat een logboek, boluscalculator, kan foto's gebruiken om te helpen koolhydraten in te schatten en kan ook tekstberichten sturen naar een toezichthouder.
Als slot werd er nog aangehaald hoe behandeling van diabetes aan het veranderen is. De aanpak wordt steeds meer gepersonaliseerd om voor elke patiënt een goede behandeling uit te werken. Dit moet er voor zorgen dat de glucosewaarden steeds meer in het gewenste bereik vallen. De opmars van CGM en apps die heel wat data verzamelen en analyseren zal hierbij flink helpen. Ook Accu-Chek Smart Pix versie 3 zal hierbij helpen door automatische patroon detectie en integratie van gegevens uit de CGM. Roche werkt ook samen met de bekende app "mySugr", die rechtstreeks de gegevens van de nieuwe Accu-Chek meters kan uitlezen.
Klik hier voor de foto's van de presentatie van Roche.
(Sorry voor de slechte kwaliteit, beide batterijen van mijn fototoestel waren ondertussen leeg. De foto's komen gedeeltelijk van mijn smartphone.)

Na de presentatie liep ik een oude bekende van Dexcom tegen het lijf. Hij wist me nog het één en ander te vertellen over het Dexcom G6 systeem. De presentatie van Dexcom had ik helaas gemist. De zender van de G6 is heel wat dunner dan de oude en de sensoren zullen gevalideerd zijn om 10 dagen mee te gaan. Ook de nauwkeurigheid is er weer op vooruit gegaan. Er zal nog slechts één kalibratie nodig zijn bij het opstarten van een nieuwe sensor, daarna niet meer!
Wat verderop stonden enkele kleinere standhouders. Eén van de producten die me erg interessant leken waren de "Vivi" passieve insulinekoelers van het merk TempraMed. Omdat de koelers passief zijn en dus geen batterij gebruiken zijn ze erg duurzaam. Om de effectiviteit aan te tonen lag er een temperatuurmeter in een koeler met een gloeilamp erop gericht. De temperatuur in de koeler was 25°C, daarbuiten maar liefst 49°C! Een ongelooflijk verschil voor een passieve koeler! Dit lijkt me een geweldig alternatief voor de Frio tasjes. Er zijn verschillende modellen, het "cap model" dat op een insulinespuit past is alvast verkrijgbaar, de andere modellen verschijnen in april 2017. Meer info op https://www.my-vivi.com/.
Rond de middag was het tijd om mijn spullen te pakken en met de trein richting huis te vertrekken. ATTD 2017 was zeer leerzaam, maar ook vermoeiend. Ik was blij om er bij te kunnen zijn en ik wil dan ook graag Roche en Medtronic bedanken om aan mij te denken en me uit te nodigen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten