donderdag 23 februari 2017

ATTD 2017 dag 2 (deel 2)

Dit is deel 2 van dag 2 op ATTD 2017. Na de presentatie van Medtronic begaf ik me terug naar ruimte met standen van de firma's. Heb je de vorige delen gemist? Klik dan hier voor dag 1 en klik hier voor deel 1 van dag 2.

Alle grote namen waren aanwezig met hun laatste ontwikkelingen en toestellen. Er waren een heleboel meters, pennen en pompen te bezichtigen alsook nieuwe apps en toebehoren. Ik stopte bij de stand van Novo Nordisk. Ze kwamen er hun nieuwe insuline voorstellen, "Fiasp" genaamd, die sneller zou werken dan hun huidige ultra snelwerkende insuline "NovoRapid". Toen ze op mijn badge "Pers" zagen staan werden ze een beetje nerveus. "Sorry mijnheer, wij mogen enkel met artsen spreken over onze nieuwe insuline!" Daar moest ik het dan mee doen... helaas.
Even later kwam ik Amin tegen. Hij was er ook op uitnodiging van Roche en ik had hem de dag voordien al even gesproken. Amin heeft een toestelletje ontwikkeld, genaamd MedAngel ONE, om de temperatuur van je insuline in het oog te houden. Hij heeft me een exemplaar opgestuurd om te reviewen, binnenkort te lezen op deze blog.
Wat verderop bevond zich de stand van Cellnovo. Ik had nog nooit eerder van hen gehoord. Cellnovo heeft een modieuze pomp ontwikkeld die toch wel een beetje bijzonder is. De pomp is zeer klein en licht, heeft enorm veel keuze in stickers om de buitenkant volledig naar je zin te maken, en een kort lijntje. De bedoeling is om de pomp net naast je infusieset te plakken. Zo lijkt hij een beetje op een patchpomp. Het toestel is volledig waterdicht en oplaadbaar. Het pompmechanisme is uniek en werkt met een door NASA ontwikkelde technologie. In plaats van een schroefmechanisme om de insuline uit je reservoir te drukken, gebruikt deze pomp een soort membraan van was. Door stroom door de was te sturen gaat deze vervormen en een pompbeweging creëren. Op die manier kan er zeer nauwkeurig de juiste dosis insuline uitgepompt worden en is het toestel super licht en klein. Waarom de nauwkeurigheid zo belangrijk is lees je in een volgend verslag. De pomp komt met een draadloze handset die erg lijkt op een dunne smartphone met een heel scherp, overzichtelijk scherm en die zeer vloeiend werkt. De handset doet ook dienst als BG meter. Alle data van de pomp en je metingen worden onmiddellijk in je online account geplaatst zodat jij en je diabetesteam een mooi overzicht krijgen van al je waarden en instellingen.
Ik vervolgde mijn rondgang door de zaal en plots zag ik enkele bekende gezichten: mijn diabetesteam van UZ Leuven. Blijkbaar werden ook zij uitgenodigd door Medtronic om het event bij te wonen en we zouden 's avonds samen dineren. Leuke verrassing! Ook prof. dr. Mathieu was aanwezig. Na een korte babbel begaf ik me terug naar het hotel om me een beetje op te frissen voor het diner met de mensen van Medtronic en de andere genodigden. Blijkbaar was niet enkel het team van UZ Leuven uitgenodigd, maar ook een aantal mensen van andere ziekenhuizen. Het diner was gezellig en er werd bijna uitsluitend gepraat over diabetes. De avond was snel om en voor ik het wist stond ik om 01:15 terug in mijn kamer. Tijd om te gaan slapen...

Binnenkort een verslag van dag 3 met onder andere de presentatie van Roche.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten