maandag 20 februari 2017

ATTD 2017 - dag 2 (deel 1)

Roche had voor ons een perskaart voorzien waarmee we, op dag 2, ATTD op eigen houtje konden bezoeken. 's Morgens had ik afgesproken met de mensen van Medtronic die me graag ook wilden spreken en een hotelkamer hadden geregeld in een hotel tegenover het gebouw waar ATTD plaatsvond. Na het afleveren van mijn bagage stak ik de straat over om ATTD te bezoeken. Mocht je het verslag van dag 1 nog niet gelezen hebben: klik dan hier!

Ik had al gehoord van mijn voorgangers dat ATTD niet zo groot was maar ik was toch behoorlijk onder de indruk van de vele standen! Gelukkig heb ik heel wat foto's kunnen maken om met jullie te delen. Je zal in dit artikel, en de volgende, links kunnen vinden om ze allemaal te bekijken. Hier alvast enkele sfeerbeelden: Klik hier!
Net toen ik aan de stand van Senseonics kwam werd er een presentatie gestart over het Eversense systeem, een CGM die onderhuids wordt ingeplant. De Eversense sensor komt nog dit jaar naar België in samenwerking met Roche. Het systeem is vooral interessant voor mensen met pleisterallergie. Het inplanten van de sensor, die de grootte heeft van een rijstkorrel, duurt ongeveer 5 minuten en is volledig pijnloos. De sensor blijft 90 dagen onder de huid. De levensduur van de sensor zal op termijn verlengt worden naar 180 dagen! Verwijderen en een nieuwe sensor plaatsen duurt 10 minuten. De sensor communiceert met een zender die je met een plakker op je arm draagt bovenop de plaats waar de sensor werd ingeplant. Elke dag dien je de plakker te vervangen om er voor te zorgen dat die goed blijft kleven. De zender stuurt via Bluetooth gegevens door naar je smartphone. Je kan de zender er eenvoudig weg afhalen en weer opplakken wanneer je maar wil. Wil je graag op het strand mooi bruinen zonder een witte vlek op je arm? Haal de zender er dan gewoon even af. De gegevens worden opgeslagen in de sensor en van zodra je de zender weer opplakt vult de grafiek van sensorwaarden weer mooi aan. Heb je je smartphone niet in de buurt dan waarschuwt de zender je via vibraties wanneer je suikerwaarden zakken en er een hypo dreigt. Er komt ook een nieuwe, waterdichte zender aan die ongeveer de helft dunner is en ook de helft lichter. De zender moet elke dag ongeveer 15 minuten worden opgeladen. Foto's van de presentatie vind je hier: Klik hier!
Kort na de presentatie van Eversense begaf ik me naar het grote amfitheater voor de presentatie van Medtronic. De presentatie handelde over verschillende onderwerpen. Als eerste kwam de hybrid closed loop aan bod. Een hybrid closed loop is een systeem dat bestaat uit een CGM die communiceert met een insulinepomp en op die manier door pompstop of basaalaanpassingen je BG waarden kan beïnvloeden. Wanneer er een hypo dreigt stopt het systeem je basale insulinetoevoer en wanneer je suikerwaarden te hoog zijn zal het systeem proberen te corrigeren door je basale insuline op te voeren. Medtronic heeft zo'n systeem ontwikkeld, de 670G, een opvolger voor mijn huidige 640G systeem. Er werd ook gepraat over een app die Medtronic ontwikkeld en die zal werken met hun nieuwe CGM, de Guardian Connect. Dit CGM systeem kan gebruikt worden door iedereen die een pomp heeft die niet communiceert met een CGM of mensen die werken met spuitjes. De app kreeg de naam Sugar.IQ en ik was behoorlijk onder de indruk! De app verzamelt zowat al je gegevens, insulinedosis, koolhydraten, beweging, ... en analyseert ze in samenwerking met het IBM Watson algortime. Op die manier worden patronen ontdekt en kan de app suggesties doen naar aanpassingen. Deze suggesties noemt men "Insights". Er werd een werkende versie getoond, je kan de foto's hier bekijken samen met alle andere foto's van de presentatie: Klik hier! Aanvullend werd er nog gepraat over de vraag of pomptherapie en hybrid closed loop wel voor iedereen geschikt is. Je vind de slides hierover ook in de voorgaande link met foto's.

Binnenkort deel 2 van dag 2!
Update: Klik hier voor deel 2.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten