vrijdag 17 februari 2017

ATTD 2017 - dag 1

Op uitnodiging van Roche Diabetes Care, onder andere bekend van de Accu-Chek pompen, werd ik als blogger uitgenodigd op een bloggers event in het kader van ATTD. ATTD staat voor Advanced Technologies & Treatments for Diabetes. Dit jaar vond ATTD plaats in Parijs.

Na het inchecken in het hotel had Roche een walking lunch georganiseerd om elkaar wat te leren kennen, gevolgd door een korte voorstelling van het nieuwe Insight CGM systeem en de Eversense CGM die onderhuids wordt ingeplant. De Eversense zal in samenwerking met Roche uitgebracht worden in België. Later meer over deze systemen in een volgende blogpost over ATTD zelf, waar deze systemen ook werden voorgesteld.
Er werd ook gepraat over hoe alarmen van CGM systemen evolueren in "Smart Warnings", die er voor moeten zorgen dat men zich minder geïrriteerd gaat voelen wanneer het systeem een alarm geeft. Te veel alarmen is een reden voor sommigen om van een CGM systeem af te stappen. Het zal mogelijk worden om alarmen zeer uitgebreid in te stellen. Door bijvoorbeeld een alarm onderdrukking in te stellen bij een hoge glucosewaarde, na een correctiebolus, zal je niet meer gewaarschuwd worden dat je te hoog staat tot na een te bepalen tijd of tot de correctiebolus is uitgewerkt. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar eens ingesteld zal dit er voor zorgen dat het aantal alarmen daalt. Je kan dit bijvoorbeeld ook doen om geen alarm te krijgen kort na de maaltijd zodat je niet telkens een alarm krijgt voor je maaltijdpiek, enz.
(Klik op de afbeelding om te vergroten)
Na deze voorstelling volgde een vragenronde die we via onze smartphone konden beantwoorden over allerhande onderwerpen en brainstorm sessie over diabetes gerelateerde apps die Roche wil ontwikkelen. Deze sessie borduurde verder op een sessie van vorig jaar op EASD in Duitsland waar ik toen jammer genoeg niet bij kon zijn. Het idee is om allerhande gegevens die we voorhanden hebben bij gebruik van een CGM en insulinepomp te combineren met gegevens van een smartphone om meer inzichten te verkrijgen. Zo zal je bijvoorbeeld GPS gegevens van je smartphone kunnen combineren met je gegevens uit je CGM en insulinepomp om inzicht te krijgen na het sporten, of andere activiteiten, en achterhalen waar je juist een hypo kreeg of van welke voeding je suikerwaarden onredelijk hoog gingen. Aan de hand van al deze gegevens zou de app ook suggesties kunnen geven over aanpassingen in je behandeling. Een integratie met een chatbot die je vragen kan stellen zoals: "Hoe waren mijn glucosewaarden vandaag?" staat ook op de planning. De chatbot kan je dan bijvoorbeeld een antwoord geven in de trend van: "Deze voormiddag stond je zeer goed geregeld, proficiat! Maar in de namiddag waren je waarden wat te hoog. Misschien moet je voor een rijstmaaltijd wat meer bolussen." Of en wanneer deze apps er komen is momenteel nog een groot vraagteken maar ik kan jullie al vertellen dat apps zoals deze zeer aanwezig waren op ATTD. Er is op dit vlak in de nabije toekomst zeker heel wat te verwachten.

Nadien brachten we een bezoekje aan het Louvre. We werden opgedeeld in groepjes en kregen een opdrachtenboekje om op een speelse manier het Louvre te leren kennen. Na het diner reden we terug naar het hotel en rond 00:15 kroop ik in bed om nog een beetje te slapen zodat ik fris zou zijn om ATTD te verkennen op dag 2. Een vermoeiende maar zeer leerrijke dag! Verwacht je binnenkort aan een uitgebreid verslag over ATTD zelf. Meer foto's vind je hier: Klik!
Update: Klik hier voor het verslag van dag 2.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten