zondag 8 januari 2017

Insuline bewaren

Hoe en waar bewaar je best je insuline? Enkele tips:

- Bij een temperatuur tussen 2°C en 8°C blijft een ongeopende ampule of flacon houdbaar tot de vervaldatum die vermeld staat op de verpakking. Je bewaart je insuline dus best in de koelkast.
- Bewaar insuline zeker niet te koud! Insuline die bevriest verliest zijn werking. Let op: sommige zones in de koelkast, dicht bij het vriesvak, kunnen te koud zijn!
- Een ampule of flacon die je reeds gedeeltelijk gebruikt hebt blijft maximaal 4 weken houdbaar. Je kan deze zonder probleem op kamertemperatuur bewaren.
- Insuline neem je best een tijdje voor gebruik uit de koelkast. Koude insuline injecteren is pijnlijker dan insuline op kamertemperatuur.
- Indien de omgevingstemperatuur boven 30°C ligt zal insuline sneller haar werking verliezen. Ben je op reis in warm land dan bewaar je best je insuline in een koeltasje zoals die van Frio. Een thermoskan kan ook dienen. Er zijn zelfs mini koelkastjes te koop, met batterij: Klik hier
- Bewaarcondities kunnen verschillen per soort insuline, raadpleeg de bijsluiter voor details.
- Controleer steeds de houdbaarheidsdatum op de verpakking voor gebruik.
- Leg nooit een ongebruikte insuline ampul, flacon, insulinepennen of insulinepomp in de zon. De temperatuur zal snel te hoog oplopen. Bewaar daarom ook nooit je insuline in de wagen.
- Gebruik nooit insuline die er troebel uitziet. Insuline moet helder zijn. Uitzondering is menginsuline, deze kan wel troebel zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten