vrijdag 16 december 2016

Meer dan een nummer...

Eén van de eerste dingen die je opmerkt na je diagnose is dat type 1 diabetes draait dikwijls om cijfers: je ochtendwaarde, je BG waarden voor en na het eten, je metingen tussendoor, de gegevens van je CGM, je HbA1c waarde, je aantal hypo's, je aantal hypers, je 3 maandelijkse consultaties, je insulinegevoeligheid, het aantal koolhydraten in je voeding, ...

Geen twee mensen met type 1 zijn op dezelfde manier te behandelen. Iedereen heeft zijn eigen methode. Sommigen werken flexibel en rekenen zelf hun insulinedosis uit, anderen houden zich aan drie vaste maaltijden per dag om het wat makkelijker te maken. Zelf probeer ik bijvoorbeeld zo veel mogelijk snelle suiker te vermijden. Iets wat niet altijd mogelijk is maar een uitzondering sta ik me wel eens toe.

Sport heeft ook een grote invloed op onze behandeling en maakt het in sommige opzichten nog wat moeilijker. Je zal merken dat je insulinegevoeligheid gaat stijgen als je bijvoorbeeld vier keer per week sport. Dat vereist een aanpassing in je behandeling maar je zal ook merken dat je glucosewaarden gemiddeld lager zullen liggen. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je vijf of zes hypo's per week moet hebben. De voordelen van sporten wegen nog steeds op tegen de nadelen!

Zeven dagen per week, 24 uur op 24, diabetes laat je nooit met rust. Maar weet dat je er nooit alleen voor staat. Zo heb ik zelf een aantal mensen leren kennen door mijn ziekte die me inspireren. Gaat het even wat minder, dan kan een babbeltje met hen echt deugd doen. "Hij heeft makkelijk praten", denk je misschien, maar iedereen is welkom op het diabetes forum (www.diabetesforum.be) waar we elkaar motiveren en inspireren. Schrijf je in! Ook al is het maar om mee te lezen: je zal merken! Het doet je goed!

Helaas kan je niet élke dag perfecte cijfers tevoorschijn toveren. Zo zal je ook merken bij andere mensen met diabetes dat iedereen mindere perioden heeft. Gaat het een keertje wat minder maak er dan geen drama van. Bespreek eventueel met je diabetesteam of je best een aanpassing doet of zoek naar de oorzaak. Het hoort er helaas bij... Maar kop op! Binnenkort gaat het weer wat beter!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten