maandag 7 november 2016

Review Medtronic 640G - Deel 4: De sensor (deel 2) en conclusie

Om verder te gaan met de review van de Medtronic Enlite sensoren in combinatie met de 640G pomp bekijken we de SmartGuard functie. Dit is dé troef van het 640G systeem. (Lees hier het begin van deze review: Klik!)
SmarGuard zorgt er voor dat de basale insulinetoevoer wordt stopgezet van zodra de sensor merkt dat je glucosewaarde aan het dalen is. Op die manier kan een hypo voorkomen worden of zak je minder diep door bij een zware hypo. Hoe werkt dit in theorie? Je stelt een lage grens in van bijvoorbeeld 65 mg/dl (3,6 mmol/L). Van zodra uit sensormetingen blijkt dat je glucosewaarde binnen het half uur deze grens zal bereiken wordt de insulinetoevoer stopgezet. Hoe werkt dit in de praktijk? Dat hangt er een beetje van af... Schat je je koolhydraten juist in of lichtjes fout en doe je een lichte inspanning dan werkt het systeem perfect! Op de werkvloer is dit voor mij een zegen aangezien ik geen bloed mag prikken en niet mag eten of drinken. Ik heb op het werk nog amper hypo's waarbij ik de werkvloer moet verlaten. De laatste weken zelfs géén meer. Overschat je het aantal koolhydraten in je voeding behoorlijk, en bolus je dus aanzienlijk te veel, of doe je een ongeplande, zware inspanning, dan zal de SmartGuard dit niet helemaal kunnen opvangen. De insuline uit je bolus zal dan te snel werken en je glucosewaarde te snel dalen. SmarGuard zal wel in werking treden maar kan bij zo'n sterke daling niet voorkomen dat je een hypo krijgt. Uit ervaring merk ik wel dat je sneller bekomt van die hypo en dat je niet zo fel doorzakt. Vanaf het moment dat de SmartGuard merkt dat je terug aan het stijgen bent schakelt het systeem je basale insuline terug in. Hoe goed dit werkt tijdens het sporten heb ik nog niet kunnen testen maar verwacht hierover binnenkort een uitgebreid verslag.

Waar ik me echt aan erger is het volgende: SmartGuard annuleert je multi-wave bolus... en er is geen enkele manier om deze terug verder te zetten... Ik zal het even verduidelijken: stel je eet frietjes, hierbij gebruik ik steeds een multi-wave bolus, en je BG waarde zakt net een klein beetje bij het begin van je multi-wave bolus. De SmartGuard denkt dat je verder gaat doorzakken en stopt de pomp. Automatisch wordt ook de multi-wave bolus gestopt, logisch! Maar niet enkel gestopt, hij wordt volledig geannuleerd! SmartGuard zal je basaal insuline terug activeren wanneer je terug begint te stijgen maar je multi-wave bolus niet met alle gevolgen van dien! Je BG waarden zullen even later de pan uit rijzen en je hebt geen enkel idee hoeveel insuline je nu precies van je multi-wave effectief gehad hebt. Er zit dus niets anders op dan te beginnen rekenen... Hier zou men toch bijvoorbeeld een optie kunnen inbouwen om een gestopte multi-wave al dan niet verder te zetten. En geloof me, het is me al een aantal keer overkomen! Ook bij pasta en rijst gebruik ik een multi-wave bolus.

De alarmen die je kan instellen voor lage en hoge waarden zijn zeer uitgebreid. Je kan ze zelfs op voorgeprogrammeerde tijdstippen laten verschillen, iets wat ik bij de Dexcom enorm miste. Ook de mogelijkheid om je alarmen gedurende bepaalde tijd stil te laten vind ik super! 's Nachts zet ik alle sensoralarmen uit gedurende mijn nachtrust. Op die manier word ik niet gewekt wanneer SmartGuard in werking treedt of wanneer ik mijn 'hoog-grens' bereik. Dit levert heel wat meer nachtrust op en de SmartGuard doet zijn werk tijdens het slapen zeer goed. Logisch want je doet dan, normaal gezien..., geen zware inspanningen en je hebt meestal weinig of geen bolus-insuline meer in je lichaam. Een dikke + voor SmartGuard en de extra slaap!
Een nadeel van de Medtronic sensoren is de 6 dagen levensduur ten opzichte van de 7 dagen van de Dexcom sensoren. Dit is niet onoverkomelijk maar het zorgt er wel voor dat je je sensor al eens op het werk gaat moeten vervangen. De Dexcom kan je ook eenvoudig herstarten en gaat makkelijk 3 weken mee. Enlite sensoren kan je ook herstarten maar het maximum dat ik er heb uitgehaald zijn 8 dagen. De sensor houdt er dan gewoon mee op terwijl een Dexcom sensor 'stilletjes uitdooft'. Het herstarten van de Medtronic sensor kan je dus doen in uiterst noodgeval wanneer je niet direct de mogelijkheid hebt om je sensor te vervangen. Hoe je de Medtronic sensoren herstart kom je te weten in een volgend artikel.

+nauwkeurige sensoren
+pijnloos inbrengen
+kleiner dan de Dexcom sensor en zender
+10 uur geheugen bij connectieverlies
+duidelijk en overzichtelijk scherm en grafiek
+alarmen uitgebreid te configureren
+SmartGuard!
+pomp en sensor in één toestel

-overtape plakt te sterk
-batterij van de zender telkens bij het vervangen van een sensor opladen
-sensor gaat slechts 6 dagen mee
-verplichte kalibraties om de 12 uur
-eerste 24 uur minder nauwkeurig
-SmartGuard annuleert je multi-wave bolus en er is geen optie om die opnieuw verder te zetten

Mijn ervaringen met het 640G systeem zijn erg positief. Ten opzichte van mijn Accu-Chek Combo systeem met Dexcom G4 sensoren heeft elk zijn voor- en nadelen. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het Medtronic systeem omdat ik een toestel minder moet meesleuren, de SmarGuard zeer goed werkt en het systeem prettig is in gebruik. Doordat de SmartGuard goed zijn werk doet ga je heel wat minder alarmen krijgen en dat geeft extra mentale rust! Eens je het systeem onder de knie hebt kan je met een gerust hart een iets agressiever basaal programma instellen zonder dat je hypo's doet. Overleg wel steeds met je begeleidend team van diabeteseducatoren! Wat ga ik missen van de Accu-Chek pomp: de afstandsbediening met boluscalculator. De aparte ontvanger van de Dexcom G4 ga ik vooral missen tijdens het sporten omdat ik deze op het stuur van mijn fiets monteerde. Ook de extra levensduur en het makkelijk herstarten van de Dexcom sensoren zijn praktisch. Op naar de 670G!

Tot zover mijn review van de Medtronic 640G insulinepomp met Enlite sensoren. Binnenkort ga ik het nog hebben over de software voor het uitlezen van het toestel, hoe je de sensor kan herstarten en de 640G in combinatie met sport.


4 opmerkingen:

 1. Het probleem met de Dual wave bolus heb ik ook al ondervonden. Nog een nadeel is dat er soms gedurende de nacht of vroege ochtend een stop voor laag is, waardoor je dan ook iets hogere waarden hebt bij het opstaan. Je moet dan alweer bij het ontbijt beginnen corrigeren.

  Ik heb ooit één sensor gehad die twaalf dagen is meegegaan. De laatste tijd stel ik wel vast dat het niet meer lukt om de sensor 'te foppen' aangezien hij de laatste twee à drie uur echt niet meer correct is. Er zijn dan veel onderbrekingen in mijn grafiekje of hij is zeer grillig in het weergeven van waarden (drie pijlen omhoog en dan vlak erna drie pijlen omlaag).

  Al bij al is het wel een fantastisch systeem. Je ziet heel goed hoe je reageert op de verschillende soorten koolhydraten, de nachtelijke hypo's zijn er bij mij quasi volledig uit (vroeger kwam ik bijna elke nacht wakker, nu slaap ik hele nachten door), minder hypo's en als je al eens eentje hebt, daal je minder ver door... Het heeft mij én de mensen rond mij ook heel veel rust gegeven.

  Heel goeie en uitgebreide review!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het Medtronic systeem omdat ik een toestel minder moet meesleuren. De Dexcom G5 werkt in combinatie met je mobiel. Die heb je altijd bij. Zou je dan nog steeds de 640G kiezen? Ik ga zomenteen naar de DBV om de 640 op te halen om een week te testen. Ben benieuwd naar die plak van de overtape.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker! De batterij van mijn smartphone is niet zo krachtig dat hij het 2 dagen na mekaar kan volhouden. Mijn smartphone heb ik persoonlijk niet altijd bij me. Waarschijnlijk ben ik daar wel een uitzondering op tegenwoordig. Ook hoor ik minder positieve berichten over de G5 op de sociale media. Zo zou bijvoorbeeld het bereik zeer beperkt zijn.

   Verwijderen