woensdag 2 november 2016

Review Medtronic 640G - Deel 4: De sensor (deel 1)

Misschien wel het belangrijkste, en dus ook het meest uitgebreide, deel van mijn review van de Medtronic 640G insulinepomp: de glucosesensor! (Lees hier het begin van deze review: Klik!) De 640G is niet enkel een insulinepomp maar kan ook dienst doen als CGM in combinatie met de Medtronic Enlite sensoren en de Guardian Link 2 zender.
Laten we beginnen bij het begin: de sensor inbrengen. Dit gebeurt door middel van een meegeleverde serter, in mijn geval de 'One-Press serter', die qua werking erg lijkt op serter van de pomp. Er is ook nog een andere serter maar ik weet niet of die nog geleverd wordt. Het inbrengen is volledig pijnloos. Na het inbrengen klik je de zender op de sensor en breng je een meegeleverde, waterdichte tape aan over het geheel. Op die manier plakt de boel erg vast! Een beetje te vast naar mijn mening. Het is belangrijk dat sensor goed vast hangt om de nauwkeurigheid ten goede te komen maar het verwijderen van deze sensor is soms pijnlijk. Nadien de zender ontdoen van de lijmresten van de tape is echt een vervelend karwij! Het gaat net iets makkelijker met de 'Remove' doekjes van Smith & Nephew (verkrijgbaar in de apotheek). Let wel op dat je geen vloeistof in het contactpunt van de zender laat lopen bij het schoonmaken met deze doekjes! Je kan de doekjes ook gebruiken om de lijmresten op je huid te verwijderen. Qua afmetingen is de Medtronic sensor wel wat kleiner dan die van Dexcom. Ook de zender is platter. Deze zender dien je telkens opnieuw op te laden met de meegeleverde lader die voorzien is van een batterij zodat je geen stopcontact nodig hebt. Opladen duurt ongeveer een half uur. Een volle zenderbatterij gaat makkelijk 6 dagen mee, de tijdspanne waarin je de sensor moet vervangen (een Dexcom sensor gaat 7 dagen mee in theorie, in de praktijk kunnen we de sensor herstarten, later meer hierover). De zender werkt gegarandeerd 6 maanden, hoe lang hij het in de praktijk volhoudt weet ik niet. Verlies je het contact met de pomp dan slaat de zender tot 10 uur gegevens op en vult de pomp deze aan wanneer het contact hersteld is. Dit doet de Dexcom G4 echter niet wat resulteert in een gat in je grafiek. Uiteraard is de zender ook volledig waterdicht.

Na het inbrengen start je de sensor via de pomp die tevens ook dienst doet als scherm van je CGM. Je hebt dus een alles-in-één toestel met de Medtronic 640G. Handig! Na het starten van de sensor begint de opwarmprocedure. Na zo'n 2 uur opwarmen (in de praktijk ervaar ik dat dit eerder 1,5 uur is) krijg je een melding om voor het eerste te kalibreren. Dit doe je met één vingerprik in tegenstelling tot de Dexcom G4 waar je de eerste maal moet kalibreren met 2 vingerprikken. De eerstvolgende kalibratie dient plaats te vinden binnen de 6 uur! Het mag uiteraard ook vroeger. De volgende kalibraties moet je binnen de 12 uur doen. Dit lijkt vervelend in vergelijking met de Dexcom, waar geen opgegeven tijden zijn, maar in de praktijk valt dit goed mee. Zo kalibreer ik voor het ontbijt, voor het middagmaal en voor het slapen gaan. Doe je dit niet binnen de 12 uur dan stopt de sensor met meten. De 640G heeft ook een automatische kalibratiefunctie die elke vingerprik automatisch als waarde ingeeft voor een kalibratie. De vertegenwoordigster van Medtronic heeft me afgeraden deze functie te gebruiken omdat te veel kalibraties kunnen leiden tot een onnauwkeurige sensor. Iets wat ik bij de Dexcom zelf ook al had ervaren (binnenkort schrijf ik nog een stukje over kalibraties en tips om de nauwkeurigheid van je sensor te verhogen). Zodoende heb ik deze functie uitgeschakeld. De sensor is eerste 24 uur minder nauwkeurig. Dit terwijl de Dexcom G4 bij mij reeds vanaf de eerste kalibratie redelijk nauwkeurig is. Een minpuntje voor de Medtronic sensor...

Gedurende de eerste week met de Medtronic 640G had ik zelf nog een actieve Dexcom G4 sensor. Daardoor kon ik de nauwkeurigheid goed vergelijken tussen beide sensoren en bloedprikken. Ik heb telkens mijn bloedresultaten in een tabel gezet met de huidig waarde op beide sensoren (het gat in de grafiek is waar ik de Medtronic sensor heb vervangen):
Klik op de afbeelding om te vergroten.

Zoals je kan zien lopen beide sensoren en BG waarde aardig gelijk! Over de nauwkeurigheid van de Medtronic sensoren valt dus absoluut niet te klagen. Let niet op de hoge glucosewaarden, ik had van mijn huisarts medicatie gekregen die cortisonen bevatte en mijn waarden de hoogte injoeg. Cortisonen en diabetes is no no...

Omdat er zo veel te vertellen valt over de sensoren splits ik dit deel weer op. Wat mag je volgende keer verwachten: de SmartGuard, alarmen en conclusie met de plus- en minpunten. Lees hier het vervolg: Klik!


1 opmerking:

  1. Blij te horen dat de serter vernieuwd is.
    Mooi van Medtronic dat ze pleisters meeleveren om de sensor goed te verzekeren. Wel een beetje knudde dat het zo'n plakboel is.
    Wat goed dat zowel Dexcom als Medronic gelijklopend zijn. Ik blijf volgen.

    BeantwoordenVerwijderen