Laten we beginnen bij het begin: de sensor inbrengen. Dit gebeurt door middel van een meegeleverde serter, in mijn geval de 'One-Press serter', die qua werking erg lijkt op serter van de pomp. Er is ook nog een andere serter maar ik weet niet of die nog geleverd wordt. Het inbrengen is volledig pijnloos. Na het inbrengen klik je de zender op de sensor en breng je een meegeleverde, waterdichte tape aan over het geheel. Op die manier plakt de boel erg vast! Een beetje te vast naar mijn mening. Het is belangrijk dat sensor goed vast hangt om de nauwkeurigheid ten goede te komen maar het verwijderen van deze sensor is soms pijnlijk. Nadien de zender ontdoen van de lijmresten van de tape is echt een vervelend karwij! Het gaat net iets makkelijker met de 'Remove' doekjes van Smith & Nephew (verkrijgbaar in de apotheek). Let wel op dat je geen vloeistof in het contactpunt van de zender laat lopen bij het schoonmaken met deze doekjes! Je kan de doekjes ook gebruiken om de lijmresten op je huid te verwijderen. Qua afmetingen is de Medtronic sensor wel wat kleiner dan die van Dexcom. Ook de zender is platter. Deze zender dien je telkens opnieuw op te laden met de meegeleverde lader die voorzien is van een batterij zodat je geen stopcontact nodig hebt. Opladen duurt ongeveer een half uur. Een volle zenderbatterij gaat makkelijk 6 dagen mee, de tijdspanne waarin je de sensor moet vervangen (een Dexcom sensor gaat 7 dagen mee in theorie, in de praktijk kunnen we de sensor herstarten, later meer hierover). De zender werkt gegarandeerd 6 maanden, hoe lang hij het in de praktijk volhoudt weet ik niet. Verlies je het contact met de pomp dan slaat de zender tot 10 uur gegevens op en vult de pomp deze aan wanneer het contact hersteld is. Dit doet de Dexcom G4 echter niet wat resulteert in een gat in je grafiek. Uiteraard is de zender ook volledig waterdicht.
Gedurende de eerste week met de Medtronic 640G had ik zelf nog een actieve Dexcom G4 sensor. Daardoor kon ik de nauwkeurigheid goed vergelijken tussen beide sensoren en bloedprikken. Ik heb telkens mijn bloedresultaten in een tabel gezet met de huidig waarde op beide sensoren (het gat in de grafiek is waar ik de Medtronic sensor heb vervangen):
Klik op de afbeelding om te vergroten.
Zoals je kan zien lopen beide sensoren en BG waarde aardig gelijk! Over de nauwkeurigheid van de Medtronic sensoren valt dus absoluut niet te klagen. Let niet op de hoge glucosewaarden, ik had van mijn huisarts medicatie gekregen die cortisonen bevatte en mijn waarden de hoogte injoeg. Cortisonen en diabetes is no no...
Omdat er zo veel te vertellen valt over de sensoren splits ik dit deel weer op. Wat mag je volgende keer verwachten: de SmartGuard, alarmen en conclusie met de plus- en minpunten. Lees hier het vervolg: Klik!
Blij te horen dat de serter vernieuwd is.
BeantwoordenVerwijderenMooi van Medtronic dat ze pleisters meeleveren om de sensor goed te verzekeren. Wel een beetje knudde dat het zo'n plakboel is.
Wat goed dat zowel Dexcom als Medronic gelijklopend zijn. Ik blijf volgen.