maandag 28 november 2016

Accu-Chek Insight update

Vorige week werd ik door de firma Roche uitgenodigd voor een onderonsje. De mensen van Roche hadden als verassing de nieuwe Insight insulinepomp, de opvolger van de Combo pomp, meegebracht zodat collega blogster Cathy en ik ze uitgebreid konden bekijken.

De pomp zelf voelt zeer solide aan en heeft een grotendeels metalen behuizing. Een duidelijk, verlicht kleurenscherm geeft de huidige basaaldosis aan en kan gebruikt worden om de instellingen aan te passen met de knoppen op de voorkant. Er is ook een zoomknop voorzien om het lettertype groter te maken. Wat ook opvalt is de uitgang van de lijn die niet meer uitsteekt zoals bij de Combo pomp het geval was. Op die manier kan de lijn niet meer knakken. Qua afmetingen is de pomp een beetje kleiner dan de Combo. De pomp is spatwaterdicht in tegenstelling tot de 640G van Medtronic die volledig waterdicht is. Al zie ik niet snel mensen gaan zwemmen met hun insulinepomp.
Bij de apotheker zal je voortaan voorgevulde insulineampules kunnen krijgen met NovoRapid insuline die je eenvoudig in de pomp kan schuiven. Dit heeft als grote voordeel dat je geen luchtbellen meer hebt in je pomp! Wat een vooruitgang! De ampules zijn enkel te verkrijgen in een kleine versie met 160E insuline (een normale ampule die je zelf vult heeft 300E).
De grootste troef van de Combo was de bijgeleverde meter met boluscalculator die de pomp ook draadloos aanstuurde. Bij de Insight is dit gelukkig nog steeds het geval. De meter is groter geworden en lijkt wat op een smartphone met zijn grote kleuren touchscreen. Alle instellingen kunnen via de meter aangepast worden en je kan uiteraard ook bolussen via de meter zoals vroeger ook het geval was. Je hoeft de pomp dus niet uit je broekzak te halen. De kleuren op het scherm kunnen geïnverteerd worden zodat je kan kiezen voor een donkere achtergrond met lichte letters of een lichte achtergrond met donkere letters. Voorgeprogrammeerde bolussen kan je voortaan opslaan en zelf een naam geven via het onscreen toetsenbord. Je kan dus bijvoorbeeld een multi-wave bolus aanmaken voor frietjes en deze dan ook "Frietjes" noemen. Handig! Ook opmerkingen bij maaltijdbolussen kan je voorzien van een zelf geschreven opmerking zodat je nadien in je logboek duidelijk kan terugvinden wat je bijvoorbeeld gegeten had. Het scherm geeft ook weer hoeveel je huidige actieve insuline is, iets wat ik ook op de Medtronic 640G ten zeerste kan waarderen. De meter wordt via een USB poort opgeladen en kan ook via deze poort uitgelezen worden op je computer. Geen apart toestel meer nodig zoals bij de Combo.
Ook het inschiettoestel voor de katheters is onder handen genomen maar ziet er grotendeels hetzelfde uit. Er is nu onderaan het toestel een extra knopje voorzien dat ingedrukt wordt als je het toestel op de huid plaatst. Enkel dan kan je de katheter inschieten. Dit voorkomt dat je per ongeluk de inschietknop al indrukt als het toestel nog niet op zijn plaats staat.
Helaas ontbreekt momenteel de integratie met een CGM maar daar komt ook verandering in. Roche brengt binnenkort ook een CGM op de markt die zal samenwerken met de Insight pomp.
De Insight pomp en ampules zullen in het voorjaar van 2017 beschikbaar zijn in België. In Nederland is de Insight al enige tijd beschikbaar.


4 opmerkingen:

 1. Het lijkt alle sinds een verbetering te zijn op de huidige combo.
  Al loop ik nog niet helemaal wild. Ik vind het persoonlijk wel jammer dat ze niet waterdicht is, het zou bij mij zeker van pas komen.
  Verder lijkt de besturing vernieuwd te zijn. Klinkt goed. Beschikt de meter of het uitleesprogramna ook over slimme software? Die bv patroonherkenning doet, een mediaan met interkwartiel geeft met evt adviesen?
  De voorgevulde ampullen kijken me een verbetering al heb ik nog nooit problemen gehad met luchtbellen.
  Nog een laatste vraag, is de pomp goed gecalibreerd? Max geeft ze het aantal eenheden aan die effectief aanwezig zijn? Want dit is momenteel een probleem bij mijn huidige combo.
  Groeten Katrijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Katrijn! Over de software kan ik helaas nog niet veel vertellen aangezien ik die (nog) niet heb kunnen testen. Ik veronderstel dat deze functies er wel zullen inzitten. Ook op de vraag van de calibratie kan ik niet antwoorden. Voor meer specifieke info mag je altijd contact opnemen met de firma Roche op het gratis nummer: 0800 93 626. Daar zullen ze graag je vragen beantwoorden over de Insight. Of via het contactformulier op hun website: https://www.accu-chek.be/be/nl_BE/klantenservice/contactus/index.html

   Verwijderen
 2. Een jaar na datum, maar toch een misschien zinvolle opmerking: ik heb de 640G van Medtronic en zwem sinds een dikke maand 3 keer per week met pomp en sensor. Echt de uitvinding van het decennium, als je het mij vraagt: ik kan constant opvolgen wat mijn glucosewaardes doen én kan rekenen op de auto suspend van de pomp als ik ondanks het tijdelijk verlaagde basaal toch sterk zou zakken of tegen een hypo zou gaan aanschurken. Er zwemmen dus wel degelijk mensen met een insulinepomp!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Zo zie je maar dat waterdichtheid alsnog een groot voordeel kan zijn.

   Verwijderen