dinsdag 25 oktober 2016

Review Medtronic 640G - Deel 3: Infusieset, reservoir en inbrenghulp

In dit derde deel van mijn Medtronic 640G review ga ik het hebben over de infusieset, het insulinereservoir en de inbrenghulp of "serter" zoals Medtronic dit noemt. (Lees hier het begin van deze review: Klik!)

Net zoals bij andere merken van insulinepompen is er voor elk lichaamstype een keuze aan verschillende infusiesets. Zowel de lengte van de canule, de lengte van de lijn, de manier van inbrengen als de inbrenghoek verschillen. Welke de beste keuze is bepaal je best samen met je diabetes educator. Zelf gebruik ik MiniMed Quick-Set met 6 mm canule lengte. Deze set heeft een rechte naald en kan ingebracht worden met de serter.
Het af- en aankoppelen van deze set is zeer makkelijk. De katheter plakt stevig op de huid en zal niet snel loskomen. Inbrengen met de serter is, voor mij althans, volledig pijnloos. De serter die ik momenteel gebruik is de blauwe die je in bovenstaande afbeelding ziet. Dit is een "oud" model dat nogal eens durft haperen. Ondertussen heeft Medtronic een nieuwe serter die deze week zal uitgeleverd worden aan de ziekenhuizen. Een filmpje over deze nieuwe serter kan je hier vinden: Klik! Van zodra ik er eentje ontvangen heb om te testen maak ik een verslag op deze blog.

Het reservoir van de 640G is makkelijk te vullen vanuit een flacon of penfill. Vastdraaien in de pomp gaat zeer eenvoudig met een duidelijke 'klik'. Voor mensen die weinig insuline gebruiken zijn er kleine reservoirs beschikbaar. Op de pomp kan je een alarm instellen dat je waarschuwt wanneer je je infusieset moet vervangen. Vreemd genoeg beveelt Medtronic aan om, om de 3 dagen, ook steeds het reservoir mee te vervangen. Dit in tegenstelling tot Accu-Chek waarbij enkel de lijn en katheter vervangen worden en de volledige set om de 6 dagen. Persoonlijk vind ik het systeem van Accu-Chek beter omdat je dan minder kans hebt op luchtbellen in je reservoir. Telkens je een reservoir vult heb je daar kans op. Daarom doe ik nu het volgende: om de 3 dagen haal ik het reservoir uit de pomp, koppel ik de lijn van het reservoir en hang er een nieuwe lijn aan. Ik "schiet" een nieuwe katheter en het oude reservoir steek ik gewoon terug. Dit vervang ik pas op dag 6. Minder luchtbellen en besparing van insuline. Bijkomende tip om de kans op luchtbellen te verminderen: leg je insuline ruim op voorhand uit je koelkast! Een reservoir vullen met koude insuline geeft meer kans op luchtbelvorming.

Volgende keer: de Medtronic sensoren! Lees hier deel 4: Klik!

+veel keuze in infusiesets
+makkelijk vullen vanuit een flacon of penfill
+katheter plakt zeer goed vast

-"oude" serter durft al eens haperen
-luchtbellen blijft een probleem (ook zo bij andere merken)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten