zondag 16 oktober 2016

Review Medtronic 640G - Deel 2: De pomp

Héél nieuw is de Medtronic MiniMed 640G niet. De insulinepomp werd in België geïntroduceerd op 9 mei 2015. Toch is het vandaag nog steeds het enige verkrijgbare systeem in België waarbij pomp en CGM samenwerken om hypo's te voorkomen. Dankzij Medtronic en UZ Leuven mocht ik dit systeem onder de loep nemen. In dit tweede deel van mijn review ga ik het hebben over de insulinepomp zelf. (Lees hier het begin van deze review: Klik!)
Hij lijkt een beetje op een iPod Classic met zijn groot kleurenscherm en selectietoetsen in de vorm van pijltjes. De vormgeving van de 640G is, naar mijn mening, geslaagd. Achteraan kan je een clip bevestigen om de pomp vast te maken aan bv. je broeksriem. Deze clip kan ook dienen om het batterijhuis open te draaien als je de batterij van de pomp moet vervangen. De pomp laat zich zeer makkelijk bedienen en de menustructuur zit goed in elkaar. Iets wat bij de Accu-Chek Combo pomp veel beter kan. Ondertussen heeft Accu-Chek ook wel een nieuwe pomp, de Insight, maar die heb ik nog niet kunnen bestuderen aangezien ze nog niet op de Belgische markt verkrijgbaar is. Wellicht heeft Accu-Chek op dat gebied ook verbeteringen doorgevoerd. Verder is de 640G heel stil in vergelijking met de Combo die je duidelijk hoort "tikken en draaien" bij zowel basaal als bolus.

Qua grootte en gewicht zitten de 640G (53 x 96 x 24mm) en Combo (82,5 x 56 x 21mm) bij elkaar in de buurt. De 640G is net een tikje groter en zwaarder. Het verschil wordt nog kleiner wanneer je de Combo voorziet van een hoesje om een riemclip te hebben. Ik draag de pomp steeds in mijn broekzak en ben me daar dikwijls onbewust van net zoals bij de Combo. De 640G dient ook als sensorontvanger. Het voordeel hiervan is dat ik nu geen tweede ontvanger in de andere broekzak heb steken. Dit kan echter ook een nadeel zijn. De Dexcom G4 ontvanger kan je makkelijk naast je in de wagen leggen, op je stuur plaatsen of aan je pols bevestigen als je aan het sporten bent. Op die manier kan je je waarden goed in het oog houden. De 640G hangt vast aan je lijf en zal je dus ook telkens ergens vanuit een tasje, broekzak of shirt-zak moeten opvissen. Een langere lijn aan je infusieset is in zulke gevallen wel aangeraden. Iets om over na te denken mocht je in de toekomst veranderen van sensorsysteem. Waar blijft die uitlezing op een smartphone/smartwatch beste pompfabrikanten?

Anders dan de Combo van Accu-Chek is de 640G ook volledig waterdicht en kan je er ook mee gaan zwemmen. Niet dat ik dat ooit doe, ik koppel de pomp steeds af, maar de mogelijkheid is er. Mocht je de pomp ooit vergeten af te koppelen of kom je met je fiets in een felle regenbui terecht dan moet je je alvast geen zorgen maken.

Het scherm van de 640G past zich aan aan de lichtomstandigheden waardoor het ook in fel zonlicht zeer goed leesbaar is. De indeling van de gegevens op het scherm is logisch en duidelijk opgebouwd. Je kan er direct, via symbolen, de status van je pompbatterij, zenderontvangst, niveau van het insulinereservoir, geluidsinstellingen, kalibratiestatus en resterende leeftijd van de sensor op uitlezen. Daaronder zie je je sensorgrafiek en huidige glucosewaarde alsook je huidige actieve insuline. Vooral dat laatste mis ik op de Accu-Chek pomp. Onder de sensorgrafiek vind je twee grote "knoppen" voor bolus en basaal. Via deze "knoppen" kan je snel een bolusoptie (bolus via de Wizard, manuele bolus of een voorkeuze bolus elk met mogelijkheid tot directe bolus, dual wave of square wave) of een basaaloptie (tijdelijk basaal, basaalpatroon of voorkeuze tijdelijk basaal bij bv ziekte) selecteren.
Accu-Chek heeft het met zijn draadloze meter met ingebouwde boluscalculator goed voor mekaar. In het vorige deel van mijn review heb ik al aangehaald dat de boluscalculator bij Medtronic niet in de meter zit maar in de pomp. Op zich geen ramp maar de volledige draadloze afstandsbediening van Accu-Chek is op dat gebied handiger. Verder doet de BolusWizard van Medtronic goed zijn werk. De bijhorende BG meter van Bayer stuurt je gemeten BG waarden draadloos door naar de pomp. Je kan dan ook onmiddellijk op de pomp er voor kiezen om de gemeten waarde te gebruiken om de sensor te kalibreren. Handig! Meer over de sensoren en kalibratie in een volgend deel van deze review.

Qua instellingen vind je de typische pompinstellingen terug voor verschillende basaalprofielen (5 in totaal), BolusWizard, audio-opties, reservoir en katheter, sensorinstellingen, herinneringen, extra's (zoals vliegtuigmodus, ...) en een historie menu met verschillende grafieken. Nieuw voor mij is de voorkeuze bolus. Je kan bv voor je ontbijt een vaste bolus programmeren en deze selecteren wanneer je gaat ontbijten. Handig! Zou je denken... Maar wat ik niet begrijp is waarom er gewerkt wordt met een vaste insulinedosis en geen koolhydraatwaarde. Het is toch veel logischer dat als je 's morgens bijvoorbeeld telkens 45 gr koolhydraten eet, dat dit automatisch in je boluscalculator wordt ingevuld die je insulinedosis bepaalt aan de hand van je huidige BG waarde, niet? Wat ben je nu met een vaste insulinedosis als er geen rekening wordt gehouden met je huidige BG waarde? Bijkomend probleem: als je je koolhydraatratio moet aanpassen ga je er ook telkens aan moeten denken om je voorgeprogrammeerde bolussen aan te passen. Het zijn immers vastgelegde insulinedosissen... geen koolhydraatwaarden. Ruimte voor verbetering dus!

+mooie en handige vormgeving
+overzichtelijk en duidelijk kleurenscherm
+waterdicht
+logische menustructuur

+/-pomp en sensorontvanger in één (indien er ondersteuning zou zijn om je sensorwaarden weer te geven op een smartphone zou dit een + zijn)

-nutteloze voorkeuze bolussen
-geen boluscalculator via de BG meter
-geen verbinding met je smartphone (eigenlijk hoort dit in het aankomende sensor gedeelte van deze review)

Volgende keer: het insulinereservoir, infusieset en inbrenghulp. Lees hier deel 3: Klik!


1 opmerking:

  1. Mooie review Kevin. Het voorstel voor die vaste kh-bolus vind ik ook wel interessant. Ik probeer me ook zo goed mogelijk te houden aan een vast aantal gr kh en een voorgeprogrammeerde bolus zou me wel motiveren om me er aan te houden.

    BeantwoordenVerwijderen