woensdag 12 oktober 2016

Review Medtronic 640G - Deel 1: BG meter en prikpen

Enkele weken geleden had ik in het UZ van Leuven een afspraak met een vertegenwoordigster van Medtronic. Dankzij UZ Leuven en Medtronic mag ik de nieuwste insulinepomp, de 640G, van Medtronic uittesten voor een review op deze blog.

Het pakket bestaat uit 3 onderdelen: een BG meter, een insulinepomp en een CGM. De insulinepomp en CGM werden door Medtronic zelf ontwikkeld, de BG meter wordt geleverd door Bayer (tegenwoordig "Ascensia"). Over deze BG meter ga ik het hebben in dit eerste deel van mijn review.
Bij een BG meter hoort ook een prikpen. Hierover kan ik kort zijn: de prikpen van Bayer, de Microlet 2, is geen aanrader! Hij is klein, dat wel, maar doet behoorlijk pijn in vergelijking met de FastClix van Accu-Chek die ik gewoonlijk gebruik. Na elke prik dien je de naald te verwijderen en volgende keer een nieuwe te steken. De FastClix heeft een doordraaisysteem met 6 naalden en scoort daar dus ook beter. Beide prikpennen hebben mogelijkheid om de prikdiepte aan te passen. Omdat de prikpen van Bayer pijnlijk bleef en omdat het onhandig is om een hoopje losse naaldjes mee te nemen besloot ik om de FastClix te blijven gebruiken.
De Contour NEXT Link 2.4 BG meter wordt, zoals eerder aangehaald, ook geleverd door Bayer. Hierover kan ik wel positief zijn! De meter is compact, heeft een duidelijk verlicht kleurendisplay met grote cijfers, een strippoort die kan oplichten om te testen in het donker en verbindt draadloos met de insulinepomp. Hij beschikt over een ingebouwde, oplaadbare batterij die via een USB poort op je computer, of via een standaard USB lader, opgeladen kan worden. De bijhorende meet-strips zijn klein en vragen zeer weinig bloed in vergelijking met die van de Accu-Chek Aviva Expert die bij mijn Combo pomp hoort. Verder is de meter veel sneller in het opstarten en analyseren van de bloeddruppel dan die van Accu-Chek. De waarden worden direct doorgestuurd naar de pomp waarna je op de pomp de waarde kan gebruiken in de Bolus Wizard (later meer hierover) en/of voor het kalibreren van de sensor (later meer hierover). Gegevens uitlezen gaat snel en eenvoudig door de meter in een USB poort van je PC of laptop te pluggen. Over de software schrijf ik later nog een apart stukje. Helaas bevat de meter géén ingebouwde boluscalculator. Je zal dus telkens je pomp moeten bovenhalen om een bolus via de Bolus Wizard te geven in tegenstelling tot de meter van Accu-Chek waarbij het wel draadloos kan. Er kan wel vanop de meter gebolust worden maar enkel een manuele of voorgeprogrammeerde bolus. Verder kan je op de meter een logboek van je metingen en trends opvragen en herinneringen instellen.

Om je meter, meet-strips en prikpen mee te nemen wordt er ook een tasje meegeleverd. Dit tasje lijkt niet gemaakt voor deze meter. Het potje met meet-strips past er nauwelijks in en de meter glijdt regelmatig uit het tasje omdat de voorziene elastiek te los is. Op dat gebied scoort het tasje van Accu-Chek veel beter! Mijn Aviva meter komt enkel uit het tasje om hem uit te lezen op de PC en het tasje ziet er na bijna 4 jaar nog steeds uit als nieuw. Over de bouwkwaliteit van het tasje van Bayer kan ik me nog niet uitspreken natuurlijk. Maar als ik zie hoe de ritssluiting gespannen staat na dat ik, met veel moeite, het potje er heb ingekregen heb ik toch mijn twijfels...

+compacte meter
+snelle analyse van het bloed
+slechts een kleine bloeddruppel nodig
+duidelijk kleurendisplay met grote cijfers
+USB uitlezen van meter en pompgegevens en opladen
+verlichte poort voor de meet-strips
+metingen draadloos doorgestuurd naar de pomp

-pijnlijke prikpen
-losse naaldjes prikpen onhandig om mee te nemen
-tasje net te klein voor een potje meet-strips
-elastiek in het tasje om de meter vast te houden is te los
-géén ingebouwde boluscalculator in de meter!

In het volgende deel van de review komt de insulinepomp zelf aan bod. Lees hier deel 2: Klik!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten