maandag 3 oktober 2016

Bedenkingen FSL...

Een tijdje geleden werd het FreeStyle Libre (FSL) flash glucose monitoring systeem van Abbott goedgekeurd voor terugbetaling. Dit is een zeer belangrijke stap in terugbetaling van glucose monitoring systemen. Er zit echter een zuur smaakje aan dit verhaal..

Ik hoor van verschillende mensen, die ondertussen gebruik maken van dit systeem, dat er door de conventies beperkingen worden opgelegd in het aantal meetstrips dat ze toegewezen krijgen voor hun bloedglucosemeter. 25 strips per maand. Dit lijkt logisch natuurlijk aangezien je door de FSL minder dikwijls je glucosewaarden moet bepalen aan de hand van een vingerprik. Op die manier kan men ook besparen. Het wordt echter problematisch wanneer blijkt dat de FSL helemaal niet nauwkeurig is en men een insulinedosis moet toedienen op basis van de gegevens van de FSL in plaats van op een bloedprik omdat men niet genoeg meetstrips heeft. Met 25 strips per maand kom je echt niet toe. Zeker niet als je een glucosemeter gebruikt met bolusadvies die enkel waarden accepteert van een bloedprik zoals de Accu-Chek Combo pomp.
De nauwkeurigheid is een probleem! Zelf heb ik geen ervaring met de FSL maar ik lees en hoor genoeg verhalen van FSL gebruikers. Het lijkt me ook sterk dat zo'n systeem nauwkeurig kan zijn zonder dat je het moet kalibreren... De FSL is mooi om eens een trend overzicht te hebben van bijvoorbeeld een dag/nacht profiel. Maar wanneer je beslissingen moet nemen op basis van gegevens die niet kloppen kan het gevaarlijk worden. Zeker omdat de FSL onlangs werd goedgekeurd voor gebruik bij kinderen!

Dat de terugbetaling van de FSL er zo snel kwam is ook zeer vreemd. De terugbetaling van CGM zit nog in een testfase: de nauwkeurigheid en het nut ervan moet aangetoond worden in een studie die 3 jaar duurt en waar ik ook deel van uitmaak. De terugbetaling van de FSL was al in orde nog voor het systeem in België verkrijgbaar was... Geen studie, geen test op nauwkeurigheid, niet nodig blijkbaar! Vreemd, niet?

Dat de FSL géén CGM is heb ik al eens eerder neergeschreven. En ik blijf herhalen dat een CGM toegankelijk moet worden voor iedereen die insuline gebruikt. De alarmen bij een naderende hypo zijn van onschatbare waarde! En uit ervaring weet ik dat CGM wél heel nauwkeurig is. Nauwkeurig genoeg om wel veilig insulinedosissen toe te dienen én ook een alarm te krijgen indien er toch iets fout loopt.

Spijtig genoeg stelt de FSL ook de CGM in een slecht daglicht. De FSL werd een beetje fout aangekondigd in de pers en het leek op het eerste zicht voor de meeste mensen een CGM systeem. (Wat ik ook beschreven heb in één van mijn vorige artikelen.) De reactie van de meeste gebruikers is nu dat glucosesensoren totaal niet te vertrouwen zijn. Logisch ook want men weet niet beter! Hopelijk gaan de conventies snel inzien dat er een groot verschil is tussen beide systemen en dat CGM de toekomst is! Ik kan mijn CGM alvast niet meer missen!

Wat denken jullie? Wat zijn jullie ervaringen met de FSL of CGM? Werkt de FSL wel goed voor jou? Laat het weten in de commentaren onderaan dit artikel of op mijn Facebook pagina (de link naar de Facebook pagina kan je terugvinden aan de rechterkant van de blog).


8 opmerkingen:

 1. Behoorlijk kort door de bocht: je zegt zelf dat je er geen ervaring mee hebt maar geeft wel commentaar op de betrouwbaarheid. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken gepubliceerd naar de Freestyle Libre die aantonen dat het systeem niet meer of minder accuraat is dan een normale bloedglucosemeter. Maar goed, we horen natuurlijk vooral de verhalen waarin dat niet zo is. Als de accuraatheid echt een probleem was zou jan en alleman in landen waar FSL nog niet vergoed wordt geen tientallen euro's per maand neertellen om hiervan gebruik te mogen maken.

  Ik denk dat de keuze voor een hulpmiddel bij de patiënt moet liggen, in overleg met de verpleegkundige. Of dat nou een FSL is voor iemand die geen zin heeft in de alarmen en het kalibreren, of dat een CGM is voor iemand die dat wel wil, of dat dat een vingerprik blijft voor mensen die dat willen (of vanwege een pomp als de accu chek combo).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk dat de keuze bij de patiënt moet liggen. Dit is momenteel ook nog zo en zal zo ook blijven vermoed ik. Maar wat de keuze ook is: het systeem moet juiste waarden meten! Insuline toedienen op basis van een foute meting is gewoon gevaarlijk.

   Verwijderen
  2. Dag Kevin

   Bedankt voor je blog. Ik heb zelf ook nog geen gebruik gemaakt van de Libre, maar ken wel een aantal mensen die dat wel doet.
   Nieuwe technologie is altijd vooruitgang en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Er zullen heel wat mensen superblij zijn dat ze nu gebruik kunnen maken van technologie die hen toelaat om heel veel informatie te verzamelen zonder daarvoor talloze keren te prikken.
   Naast de mensen die de Freestyle Libre gebruiken, ken ik ook best wat mensen die in de CGM studie zitten. Een studie van 3 jaar, waar je niet makkelijk deel van kan uitmaken en geselecteerd moet worden. Er zitten namelijk ook best wat strenge voorwaarden aan verbonden, zoals het blijven prikken voor de maaltijden, zodat er kan nagegaan worden of het te rechtvaardigen valt om deze nieuwe technologie te gaan vertrouwen. Dat bij de Libre niet meer zou moeten geprikt worden, lijkt me sterk. Dat er maar 25 teststrips meer gegeven worden als je gebruik wenst te maken van FGM (Flash Glucose Monitoring = de Freestyle Libre) heeft uiteraard met financiën te maken. Je krijgt wel de kans om strips bij te kopen aan verminderde prijzen (wat dan weer doet vermoeden dat het prikken toch niet zo overbodig blijkt). Op de website van Abbot zelf, staat dat je best een bloedsuikerwaarde prikt bij een (aankomende) hypo, bij sterk schommelende waarden en wanneer symptomen niet overeenkomen met de sensorwaarden. Voor mensen met Type 2 zal dat niet zo vaak nodig zijn als voor mensen met Type 1 diabetes.
   Het zou uiteraard fijn zijn, mochten personen met diabetes zelf kunnen kiezen van welke technologie ze gebruik willen maken. In België is dat echter nog niet het geval. In Nederland gaat men anders te werk dan in ons land. Dat gaat over het uitzoeken van een pomp (als gebruiker kan je niet altijd zelf kiezen voor een bepaald merk pomp), een meter (wie krijgt keuze in het uitzoeken van een meter?) en allicht ook FGM of CGM.
   Ik vind het terecht dat je je vragen stelt Kevin. Nieuwe technologie is een nieuwe aanpak en je moet die leren kennen. Daar gaat tijd over. Na 3.5 j op Dexcom, gebruik ik nog altijd mijn zelfde hoeveelheid teststrips, ook al heb ik meermaals aangetoond dat de Dexcom heel accuraat werkt voor mij. Net door het kalibreren spoor ik soms fouten op of kom ik te weten dat de sensor het bijvoorbeeld niet zo goed doet.
   Ik ben alvast benieuwd naar de bevindingen van de eerste Belgische gebruikers. Benieuwd naar hoe vaak ze nog prikken en hoe nauwkeurig de Libre werkt (hoe je dat zelf te weten komt, zonder vergelijkende bloedsuikermetingen, dat is me wel een raadsel).
   Cathy

   Verwijderen
  3. Op basis van CGM kunnen net zo goed foute waardes worden afgegeven en daar vertrouwen mensen ook blindelings op. Er zijn zelfs pompen die op basis daarvan bepalen of je insuline toediening gestopt wordt. Ik gebruik op dit moment Dexcom en die geeft ook rustig een verschil van 2.5 punt aan, 45 minuten na het kalibreren.

   Verwijderen
  4. Dag Veerle. In België wordt alleszins niet aangeraden om te bolussen voortgaande op de waarde van de Dexcom/Medtronic. Voor een bolus moeten we nog altijd een vingerprik doen. Daarom is het heel vreemd dat dit voor de Libre NIET moet.

   Verwijderen
  5. Het wordt misschien niet aangeraden maar de meeste mensen zullen dat alsnog gewoon voor waarheid aannemen. Bij Libre wordt ook aangegeven dat je bij twijfel gewoon nog moet prikken.

   Verwijderen
 2. Als niet-gebruiker van FSL en niet-gebruiker van CGM lijken beide technologieën mij redelijk evenwaardig qua functionaliteit, op de alarmen na dan, en een beetje in de manier van werken - hoewel CGMs onderling ook wel een beetje zullen verschillen. Beide leveren in elk geval een soort grafiek van de bloedsuikerwaardes.
  Je opmerking over "zonder enige teststudie" vind ik niet helemaal terecht omdat de FSL in andere landen al veel langer beschikbaar is (ik las dat hij in Frankrijk al eerder te krijgen was), dus ik veronderstel dat men toch in zijn algemeenheid al wat informatie daaromtrent beschikbaar heeft. En wanneer hij voor bepaalde mensen niet zo goed blijkt te werken, kunnen zij - veronderstel ik - ook weer terug overstappen op prikken.
  Qua budget zullen er altijd keuzes gemaakt moeten worden, dus dat er minder strips gegeven worden (en je er dus een deel zelf moet financieren als je er meer nodig hebt) lijkt me ergens ook wel logisch, anders is het zoiets van "dit krijg je zowiezo en wil je er daarnaast nog een duur apparaat bovenop?".
  Zolang de prijzen van die dingen zo hoog liggen, betekent alle budget dat uitgaat naar mensen met FSL (/CGM) ook dat er minder budget is voor bijv. iemand met een zeldzamere ziekte die daarvoor ook dure medicatie nodig heeft. Keuzes dus. En in BE hebben we het algemeen gesproken op vlak van gezondheidszorg nog niet zo slecht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. FSL en CGM zijn eigenlijk heel andere systemen en kan je niet met elkaar vergelijken. Dat heb ik in een eerder artikel uitgelegd. Net omdat mensen denken dat een FSL vergelijkbaar is met een CGM ontstaat er een potentieel gevaar voor insulinegebruikers. Wat de studie betreft: in België werd er geen onderzoek gedaan naar de FSL, voor CGM blijkt dit WEL nodig. Waarom? De kostprijs van de FSL verschilt niet zó sterk met die van een CGM. Dat we het niet slecht hebben qua gezondheidszorg ben ik volledig mee akkoord en maar goed ook. Iedereen draagt hiervoor dan ook maandelijks behoorlijk bij. Dat er beslist moet worden tussen dure medicatie voor zeldzame ziekten en FSL/CGM lijkt me sterk. Mocht de FSL even nauwkeurig zijn als een CGM zou er ook geen probleem zijn. Abbott zegt zelf dat je bij schommelende en lage waarden toch moet prikken. Hoe doe je dat met 25 strips per maand? Hoe doe je dat als je ook voor elke maaltijd wil prikken? Een insulinedosis bepalen aan de hand van een mogelijks foute meting doe je toch niet? Laat staan voor je kind met diabetes! Wat als je een meter met bolusadvies gebruikt? Je kan inderdaad gewoon kiezen om op de traditionele manier te blijven meten. Maar waarom dan nu massaal iedereen op de FSL zetten? Gebruik dat budget dan om mensen op CGM te laten werken.

   Verwijderen