vrijdag 30 september 2016

Eerste Hybrid Closed Loop insulinepompsysteem goedgekeurd

Eergisteren werd het eerste Hybrid Closed Loop systeem door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij mensen met Type 1 diabetes. (Link naar het artikel, klik hier!) Wat wil dit nu zeggen en waarom is dit zo belangrijk?
Even wat meer uitleg over de Closed Loop systemen. Een Closed Loop systeem bestaat uit 3 onderdelen die met elkaar samenwerken: een CGM, een insulinepomp gevuld met insuline en een insulinepomp gevuld met glucagon. De bedoeling is dat het systeem volledig zelf de bloedsuiker regelt: insuline toedienen bij hoge waarden, glucagon bij lage waarden. Zulke systemen noemt men ook wel een Artificiële Pancreas. Momenteel worden deze systemen wereldwijd getest, meestal aan universiteiten.

Het MiniMed 670G systeem van Medtronic dat nu goedgekeurd werd is een Hybrid Closed Loop systeem. Dit systeem bestaat niet uit 3 maar uit 2 onderdelen die met elkaar samenwerken: de CGM en een insulinepomp gevuld met insuline. Wat doet dit systeem nu anders dan het huidige 640G systeem (waarbij ook sensor en pomp samenwerken)? Het huidige systeem schakelt de basale insulinetoevoer uit bij lage waarden maar corrigeert niet bij hoge waarden en dat zal het 670G systeem wel doen. Dat wil zeggen dat de nieuwe generatie sensoren nauwkeurig genoeg zullen zijn om automatisch insuline te laten toedienen door de pomp bij hoge waarden! Dit is alvast een hele stap dichter bij een volledig Closed Loop systeem. De toekomst ziet er rooskleurig uit!

Toevallig was ik gisteren in het UZ Leuven om tijdelijk over te stappen op het 640G MiniMed systeem van Medtronic. Bedankt Medtronic en UZ Leuven om dit mogelijk te maken! De bedoeling is om op deze blog een review te plaatsen van het systeem en het te vergelijken met mijn eigen systeem dat bestaat uit een Accu-Chek Combo pomp en Dexcom G4 CGM. Toen ik informeerde naar het 670G systeem werd me voorgesteld om ook dit systeem te testen van zodra het beschikbaar zou zijn. Uiteraard heb ik me kandidaat gesteld! To be continued...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten