dinsdag 21 juni 2016

Terugbetaling Freestyle Libre

We lezen het vandaag allemaal in de krant: "Gedaan met prikken: diabetici krijgen suikermetende pleister voortaan terugbetaald".

Het betreft hier dus de terugbetaling van de Freestyle Libre van de firma Abbott in België voor mensen met type 1 diabetes. De Libre is een CGM maar toch ook weer niet helemaal. Het toestel bestaat uit een sensor die je op de huid plakt, net zoals de CGM's van Dexcom en Medtronic, en die via een naald je suikerwaarde continu meet.
Wat is nu het verschil? De CGM's van Dexcom en Medtronic zenden continu je waarden door naar een ontvanger. Dit doet de Libre niet. Je dient het toestel zelf uit te lezen wanneer je het nodig acht door de sensor te 'scannen'. Een smartphone met NFC chip of de optionele meegeleverde ontvanger even over de sensor bewegen is voldoende. Tijdens het scannen worden de ontbrekende meetpunten aan je grafiek toegevoegd zodat je een mooi verloop krijgt te zien van je suikerwaarden. Op die manier krijg je een dagcurve zodat je eventuele aanpassingen aan je behandeling te laten uitvoeren door je diabetesteam. 
Wat is het grote nadeel aan deze techniek: het toestel geeft geen alarmen! In tegenstelling tot de andere CGM's, die wel continu waarden doorsturen naar de ontvangers, zal je dus niet gewaarschuwd worden indien je suikerwaarden stijgen of zakken boven of onder een bepaalde grens. Voor mij persoonlijk is dit een grote tekortkoming. De alarmen zijn voor mij noodzakelijk omdat ik geen bloed mag prikken op de werkvloer.

Begrijp me nu niet verkeerd! De terugbetaling van de Libre is een hele stap voorwaarts in de behandeling van type 1 diabetes. De dagcurves zijn een niet te onderschatte meerwaarde. Ook voor ouders van kinderen met type 1 diabetes is het een opluchting om minder te moeten prikken in die kleine vingertjes. De terugbetaling gaat in op 1 juli 2016 voor volwassenen, kinderen krijgen terugbetaling na de zomer. Vraag alvast meer info in je diabetesconventie!
Update: kinderen, vanaf 4 jaar, krijgen ten vroegste terugbetaling vanaf 1 oktober 2016.


1 opmerking:

  1. Bedankt voor de verduidelijking Kevin. De Libre is eigenlijk geen Continue Glucose Monitoring, maar Flash Glucose Monitoring (zie website Abbott) en inderdaad een grote verbetering voor wie wel graag zijn bloedsuikerwaarde wil kennen maar niet elke keer een vingerprik wil doen. Zoals je zelf al aanhaalt, zijn er op de Libre geen alarmen voor hypo's en hypers of voor snelle dalingen/stijgingen. Het is goed dat we in België al zover zijn dat hier terugbetaling is alvorens de Libre nog maar verkrijgbaar was in België. In de ons omringende landen is de Libre al lang verkrijgbaar maar nog niet terugbetaald.
    En nu duimen dat de terugbetaling voor Continue Glucosemeting er snel aan komt!

    BeantwoordenVerwijderen