zaterdag 21 november 2015

Niemand ziet het..

... dat je diabetes hebt. Maar goed ook! Al kan die "onzichtbaarheid" soms wel hard aankomen. Iedereen met deze ziekte zal kunnen bevestigen dat de onwetendheid van anderen erg pijnlijk kan zijn. Ook opmerkingen zoals: "Jij lijkt me helemaal niet ziek!"of "Och ja! Ik was al vergeten dat je diabetes hebt" kunnen zowel flatterend als ontnuchterend aankomen. Langs de ene kant wil je er natuurlijk helemaal niet ziek uitzien en langs de andere kant besef je dat anderen nooit zullen weten hoe moeilijk diabetes wel kan zijn en het vaak ook onderschatten.
Het dagelijks 'managen' van je suikerwaarden is een hele klus. Er zijn 1001 factoren waar je rekening mee moet houden. Je kan ook nooit een dagje vrijaf nemen van deze management functie. En rekenen... dat moet je ook goed kunnen zoals mijn collega al aanhaalde op haar blog (klik hier!). Het is een fulltime 24/24 & 7/7 job. Of je het nu wil of niet...

Daarbij komen nog de driemaandelijkse controles, jaarlijks bezoek aan de oogarts en de continue opvolging van je diabetesteam bij. Om de vijf jaar je rijbewijs laten vernieuwen, mits een goedkeuring van je endocrinoloog. Doe je dit niet dan vlieg je uit de conventie en ben je de terugbetaling voor je materialen, die je nodig hebt, kwijt. Hoog, laag, ziek, sport, veel koolhydraten, weinig koolhydraten, ... te veel om op te noemen.

Wil je graag reageren of vragen stellen? Dat kan via Facebook, het Diabetes Forum of gewoon onderaan in de comments.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten