dinsdag 10 november 2015

Diabetesbeurs Gent: een kort verslag

Gisteren heb ik me samen met enkele collega 'diabeten' naar de diabetesbeurs in het ICC te Gent begeven. Voor mij was het de eerste keer dat ik de beurs, die jaarlijks doorgaat, zou bezoeken. Mijn verwachtingen waren dan ook groot! Ook voor professionelen (artsen, educatoren, ...) valt er wat te beleven. Er zijn de ganse dag allerhande voordrachten in verband met diabetes die enkel voor hen toegankelijk zijn.
Toen we arriveerden viel me dadelijk op dat de beurs veel kleiner was dan ik dacht. Maar achteraf bekeken zou ik niet direct weten wat of wie er nog meer op deze beurs zou kunnen exposeren. Vooral de fabrikanten van meettoestellen en insulinepompen waren vertegenwoordigd alsook sommige voedingsproducten, de Diabetes Liga en nog enkele organisaties die rechtstreeks of onrechtstreeks iets met diabetes te maken hebben.

De eerste stand die we tegenkwamen was die van de firma Roche, de producent van mijn huidige insulinepomp: de 'Accu-Chek Combo'. Naar deze stand keek ik het meest naar uit aangezien ze hun nieuwe pomp, de 'Insight', zouden voorstellen. Spijtig genoeg lag de pomp onder een glazen stolp. De nieuwe afstandsbediening even dichterbij bekijken zat er dus niet in. De vertegenwoordigers van Roche hebben wel een aantal van mijn vragen kunnen beantwoorden. Zo wordt de release van de pomp in België momenteel vertraagd omdat de goedkeuring voor de terugbetaling van de voorgevulde insulinepatronen nog niet in orde is bij het RIZIV. Toen ik vroeg waarom ze de pomp dan niet uitbrengen met de patronen die je zelf moet vullen zoals bij het huidige systeem, luidde het antwoord dat er op dit moment leveringsproblemen zijn met deze patronen omdat men niet kan volgen met produceren wegens een groot succes in andere landen. Roche ontwikkelt momenteel ook een eigen sensor maar daar was geen informatie over terug te vinden. De batterij van de pomp zou, ondanks het kleurenscherm, even lang meegaan als de huidige generatie: +/- 1 maand. De meter/afstandsbediening kan je opladen via een oplader of USB poort en gaat ongeveer 3 dagen mee. Ik vroeg hen of ze op de hoogte waren van de kritiek die ze krijgen op de meter die zeer traag zou zijn (heb ik gelezen op buitenlandse websites) en dat kon men inderdaad bevestigen. Er zou gewerkt worden aan een oplossing die klaar zou zijn wanneer de Insight zijn intrede doet op de Belgische markt begin 2016 (?).

Medtronic, een directe concurrent van Roche, exposeerde in de volgende stand hun nieuwe Minimed 640G systeem. Een insulinepomp gekoppeld aan een sensor en een meter. De sensor produceren ze zelf en zorgt in combinatie met de pomp ervoor dat bij lage waarden de pomp automatisch wordt gestopt. Ze noemen dit systeem 'SmartGuard'. De pomp is waterdicht, heeft een kleurenscherm waarop ook de grafiek van de sensor af te lezen is en is verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren. In tegenstelling tot Roche kon bij Medtronic de pomp wel uitgebreid bekeken worden en kon je ze gewoon even vastnemen en bedienen. De pomp is wat groter dan die van Roche maar dat komt voornamelijk door het grote scherm. Er is geen aparte ontvanger nodig maar dit is voor mij dan weer een nadeel aangezien ik de ontvanger op mijn fietsstuur monteer om zo tijdens het sporten makkelijk mijn waarden te kunnen aflezen.

Natuurlijk was ook de firma Dexcom van de partij met hun populaire G4 glucosesensor. Ze brachten ook een nieuwe glucosemeter mee, de 'Dario', een erg kleine meter zonder batterij die je kan aansluiten op een smartphone of tablet. Ik denk eerlijk gezegd niet dat deze veel potten zal breken. Er werd bevestigd dat de nieuwe G5 zender slechts 3 maanden meegaat en dan ook effectief stopt met werken. Er zal ook nog steeds geen melding zijn wanneer de sensor het even niet meer weet en '???' toont op het scherm.
Jan, één van de onzen, kreeg exclusief een G5 zender toegestoken die hij uitgebreid mag testen voor zijn blog. Ik ben razend benieuwd naar zijn bevindingen! Jan heeft de eigenschap om er zich vol overgave in te verdiepen. Binnenkort een uitgebreide review op zijn blog via deze link: Klik hier!

Ook de firma Abbott kwam hun sensor promoten, de 'FreeStyle Libre'. Deze sensor is geen continue sensor, zoals die van Dexcom of Medtronic, maar een flash sensor. Dit werkt zo: je plaatst een sensor in je bovenarm en wil je graag je glucosewaarde weten dan 'scan' je de sensor met de bijhorende meter. De sensor meet elke minuut en heeft een geheugen van 8 uur. Telkens je scant krijg je een grafiek van de afgelopen uren. Op zich geen slecht systeem, vooral als je de kostprijs bekijkt, maar je krijgt natuurlijk geen alarmen wanneer je onder een bepaalde waarde zakt of boven een bepaalde waarde stijgt. Die functie heb je bij een continue sensor wel en is toch wel een zéér grote meerwaarde. Wat de prijs betreft: aangezien het systeem nog niet op de Belgische markt is kon men enkel een richtprijs geven. De meter zou zo'n € 60 gaan kosten en de sensoren ook € 60 per stuk. De sensoren gaan 2 weken mee. Een leuk systeem voor iemand die graag eens een dagcurve wil of die op bepaalde momenten moeilijk bloed kan prikken om te meten.

De namiddag was snel om en het was vooral leuk om de mensen van het diabetes forum nog een keer terug te zien of, degenen die ik nog niet had ontmoet, te ontmoeten. We hebben nog lang nagepraat en de tijd was eigenlijk te kort. Een geslaagde namiddag en een traditie die we misschien in stand gaan houden om elk jaar de beurs te bezoeken, al is het maar voor de mensen en de gesprekken!

Reageren kan in de comments onder dit artikel of via het diabetes forum: Klik hier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten