zaterdag 24 oktober 2015

Infoavond: Type 1 diabetes en intensief sporten

Gisterenavond ben ik naar een voordracht geweest op de campus Gasthuisberg in Leuven. De infoavond werd georganiseerd door het UZ Leuven en de Diabetes Liga.

De avond werd ingeleid door Prof. Gillard die, gevolgd en aangevuld door een diabeteseducator, in het kort enkele tips gaf in verband met intensief sporten en type 1 diabetes. Wat ik vooral onthouden heb:
- Er zijn geen vaste regels wat sporten met diabetes type 1 betreft, ieder persoon reageert anders op inspanningen en insuline. Dat haal ik zelf ook aan telkens ik op deze blog mijn glucosewaarden en insuline hoeveelheden vermeld.
- Diabetic Athlete's Handguide zou een interessant boek zijn!
- Om een hypo kort na het sporten te voorkomen bestaat er een trucje. Zorg ervoor dat je net voor het beëindigen van je inspanning je nog een korte, hevige inspanning doet zoals een sprintje trekken. Daardoor komt er adrenaline vrij en zal je glucose waarde eventjes licht stijgen in plaats van dalen.
- Bovenstaande verklaard ook dat korte, intensieve sporten zoals sprinten meestal zorgen voor een hogere glucose waarde na het sporten dan ervoor.
- UZ Leuven is aan het bekijken of het haalbaar is om een apart team van educatoren te voorzien voor mensen die intensief sporten met diabetes. Mocht dit team er uiteindelijk komen lees je het zeker op de deze blog.
- Een CGM is zeer handig tijdens het sporten om je regeling op punt te stellen.

Vervolgens kregen de diëtistes het woord. Uit hun redevoering heb ik vooral onthouden dat ook voeding voor iedereen een persoonlijke aanpak vergt. Er werd ook aangeraden om zeker niet te starten indien je glucosewaarde lager is dan 120 mg/dl, dit omdat je dan zeer veel kans maakt op een hypo, of hoger dan 300 mg/dl omdat de kans groot is dat er op dat moment ketonen in je bloed aanwezig zijn. Deze ketonen kunnen ketoacidose veroorzaken wat zeer gevaarlijk kan zijn! Er werd ook wat verteld over sportdranken en soorten voeding die aangeraden zijn tijdens het sporten met diabetes type 1. Indien men minder dan 1 uur sport wordt een sportdrank afgeraden, water volstaat dan. Er werd aangeraden om elke 10 - 15 een sokje te drinken. Hydratatie is zeer belangrijk!

Na de diëtistes werd het woord gegeven aan een deelnemer van het DiaT1op project. Dit project is een samenwerking tussen het UZ Leuven en de Diabetes Liga die een tiental personen met type 1 diabetes begeleid heeft bij de beklimming van de beroemde Passo dello Stelvio bergpas. Zowel de deelnemers als de begeleiders hebben zeer veel van elkaar kunnen leren. Daaruit is gebleken dat er wel nood is aan een goede begeleiding van intensief sportende type 1 diabeten. De voorbereidende tests en trainingsprogramma's werden uitgevoerd door Energylab, waar ik ook mijn testen heb laten uitvoeren. De uiteindelijke beklimming was, na een grondige voorbereiding, een succes! Iedere deelnemer heeft de top gehaald. Iedere deelnemer werd ook uitgerust met een CGM van Medtronic. De ervaring met de CGM waren gemengd. Bij sommige deelnemers klopten de waarden tijdens het sporten totaal niet, bij anderen dan weer wel. Het moet gezegd dat de weersomstandigheden daar ook wel voor iets tussen zaten en ook de hoogte waarop de deelnemers zich bevonden. Ook de verschillende aanpak tussen insulinepompgebruikers en mensen die spuitjes gebruiken werd even aangehaald. Het kwam er in grote lijnen op neer dat je met de insulinepomp veel korter op de bal kan spelen qua aanpassingen van je basaal. (dat is ook één van de redenen waarom ik ben overgestapt op een pomp) Wegens het succes zal het project volgend jaar herhaald worden.

Als afsluiter kregen we nog een gastspreker voorgeschoteld en dat was niet de minste! Olivier Kronal heeft als eerste Belg met type 1 dit jaar de Marathon des Sables uitgelopen. Van een superprestatie gesproken! Hij finishte als 99ste van de 1400 deelnemers. Hiermee is hij de tweede persoon met type 1 diabetes ooit die de Marathon des Sables heeft uitgelopen, de allereerste op spuitjes. Zijn verslag was zeer indrukwekkend en de plannen die hij gemaakt heeft voor volgend jaar zijn nog straffer. Ik kan me de naam van de twee ultralopen waar hij voor heeft ingetekend niet meer herinneren maar de af te leggen afstanden en hoogtemeters deden me duizelen. Van een topatleet gesproken! Die man verdient mijn diepste respect. Ook hij gebruikt een CGM. De media aandacht die hij krijgt wil hij graag gebruiken om te tonen dat je als persoon met type 1 diabetes best uitzonderlijke prestaties kan neerzetten.
Het was voor mij een geslaagde avond en ik moet toegeven dat de kriebels om terug te beginnen sporten weer wat aangewakkerd zijn. Dat er nood kan zijn aan specifieke, individuele begeleiding bij intensief sporten staat buiten kijf. De CGM blijkt bij het sporten stilaan ingeburgerd te geraken wat ik alleen maar kan toejuichen. Verder werd ook meermaals aangehaald dat jezelf een sportief doel stellen kan helpen met het gemotiveerd blijven en ook te blijven sporten.

Reageren op dit artikel kan in de comments onderaan of op het diabetesforum via deze link: Klik hier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten