dinsdag 13 oktober 2015

Driemaandelijkse controle

Als type 1 diabeet word je strikt opgevolgd. Elke drie maanden ga ik op controle in het ziekenhuis. Wat controleert men daar zoal? Een insider is er vast mee vertrouwd maar ik krijg die vraag nogal eens van buitenstaanders.

Eerst worden er een aantal zaken gemeten door de diabetesverpleegkundige: buikomtrek, bloeddruk en gewicht. Vervolgens kijkt men de voeten na op reactie van zenuwprikkels door ze te "kietelen" met een dun plastic staafje. Ook de doorbloeding naar de voeten toe wordt gecontroleerd. Dan volgt er een gesprek met de diabetesverpleegkundige over de gemeten waarden en over de gemoedstoestand/problemen in het algemeen. De glucosemeter en glucosesensor worden uitgelezen en de resultaten afgedrukt. Die worden snel even bekeken. Als laatste wordt het benodigde materiaal (infusiesets, meetstrips, prikkers, ...) bij elkaar gezocht om mee te nemen zodat we toekomen tot de volgende controle.

Daarna volgt er een gesprek met de endocrinoloog die de afgedrukte waarden van de meter en sensor wat nader bekijkt. Ook de resultaten van het gewicht, bloeddruk en dergelijke worden nog eens overlopen en besproken. Er wordt naar het hart en longen geluisterd en de benodigde voorschriften voor insuline worden geschreven en meegegeven.

Ten slotte doet men een bloednamen om het HbA1c te bepalen. De uitslag krijg je via mail en/of de post toegestuurd. Soms wordt de bloedafname eerst uitgevoerd en krijg je het resultaat al tijdens het laatste gesprek met de endocrinoloog.
Tussen de controles door wordt ook verwacht dat je met het diabetesteam blijft communiceren over je glucosewaarden. Als alles goed gaat zal die communicatie wat minder frequent zijn dan wanneer je zelf merkt dat er iets mis is natuurlijk.

Opmerkingen of vragen? Klik hier!


3 opmerkingen:

 1. Grappig hoe dat toch verschilt van consultatie tot consultatie. Hier is nog nooit een buikomtrek gemeten, die voeten worden misschien eens om de vijf jaar bekeken (in mijn huidig ziekenhuis dus nog nooit gebeurd), hart en longen nog nooit beluisterd ...
  En hier bij ons laat je het HbA1C op voorhand bepalen, zodat je die waarde meteen kunt bespreken bij de consultatie.

  In mijn vorig ziekenhuis liep het allemaal anders, maar toch ook nog anders als bij jou. En in het sensorziekenhuis is het dan nog eens anders. Intrigerend vind ik dat, al die verschillen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de toevoeging Upje! Ik wist niet dat de aanpak zoveel verschilt.

   Verwijderen
 2. (Alligater)
  Hier in mijn ziekenhuis heb ik ook nog nooit mijn buikomtrek moeten laten meten.
  het gaat er als volgt aan toe.
  Eerst laat je je meter uitlezen , dat wordt uitgeprint en die neem je dan mee naar je db doktereske ( in mijn geval) . Wat klappen over de vakantie en wat zagen zeveren tegen elkaar. ondertussen wordt er ook wel gevraagd naar hoe het nu gaat en welke problemen je eventueel hebt.
  Daarna wordt gewicht gewogen en bloeddruk genomen. ( die is bij mij altijd wat hoger , maar dat komt omdat het een knappe madam is. :-)
  Dan worden de nodige voorschriften afgedrukt en hup naar het db team.
  Daar wordt nog maals besproken hoe je je voelt enz... je krijgt het nodige materiaal mee , een nieuwe afspraak voor binnen 3 a 4 maand.
  daarna gaat het richting bloedbank waar ze de nodige hoeveelheid bloed aftappen.
  2 a 3 dagen later krijg ik de uitslag per mail en per post.
  Waar indien nodig de nodige opmerkingen zijn aangebracht.
  het contact met het db team is hier om de 2 weken nadat ik mijn waarden heb doorgestuurd.
  Mvg.

  BeantwoordenVerwijderen