donderdag 1 oktober 2015

Dexcom G4 uitlezen op je smartphone/PC/smartwatch/tablet

Met de komst van de nieuwe Dexcom G5 zal het voor iedereen mogelijk zijn. Je glucosewaarde weergeven op je smartphone, smartwatch of PC ligt binnen ieders handbereik. Met de huidige generatie (G4) is het evenwel nog niet mogelijk. Of toch?
Klik op de afbeelding om te vergroten

Enkele weken geleden las ik ergens dat het iemand gelukt was om de Dexcom G4 uit te lezen op zijn smartphone. Als technologie freak zijnde wekte dit onmiddellijk mijn aandacht! Ik ben er met veel enthousiasme zelf aan begonnen via de handleiding die je kan terugvinden op de ontwikkelaar zijn site: http://www.nightscout.info/

Hoe werkt dit nu? In het kort: je sluit je Dexcom G4 ontvanger aan op je smartphone met een speciaal (OTG) kabeltje (Zie de afbeelding hierboven voor andere configuraties. Er is ook een draadloze versie maar die moet je zelf bouwen). Via een app worden de gegevens van de Dexcom ontvanger uitgelezen en verstuurd naar een online databank. Op deze manier kan je op eender welke smartphone of pc deze data uitlezen. Je kan dus je partner, ouders of familie op elk moment je glucosewaarde laten bekijken, waar je ook bent. Ik denk dat dit vooral voor ouders met kinderen met diabetes type 1 een hele verademing kan zijn. Ze kunnen op deze manier zelfs vanaf hun PC, smartphone of tablet de glucosewaarde van hun kind op school in het oog houden.
Maar daar stopt het niet. De app op je smartphone kan deze gegevens ook doorsturen naar een smartwatch (Pebble of eentje met Android Wear). De app daarvoor kan je hier vinden: http://stephenblackwasalreadytaken.github.io/NightWatch/ . Het nut? Niet telkens naar de Dexcom ontvanger zoeken in je tas of broekzak wanneer je snel even je glucosewaarde wil checken of wanneer je bv aan het autorijden bent. Tijdens het zwemmen kan je je smartwatch aanhouden (kies wel een waterdicht model!) en je BG checken. Ouders die met hun kind met type 1 naar een (binnen)speeltuin gaan moeten niet meer binnen 5 meter (bereik van bluetooth) van hun kind blijven, ... De alarmen komen trouwens ook door op de smartwatch door middel van vibraties.

Wil je het zelf proberen? Volg dan de stap-voor-stap handleiding op de website van de ontwikkelaar: http://www.nightscout.info/wiki/welcome/nightscout
Wat heb je minimaal nodig:
- Een Dexcom G4
- Een Android smartphone met mobiele data abonnement
- Een OTG kabel (ook wel Host kabel genoemd) die compatibel is met je smartphone (goedkoop online te vinden, die van mij kostte me €6,90 incl. verzending)
- Optioneel: een smartwatch (Android Wear of Pebble)
- Optioneel: een PC of laptop om de initiële configuratie uit te voeren

Er is ook een zeer actieve Facebook groep waar je terecht kan met technische vragen: Klik hier! Vragen mag je altijd stellen in de opmerkingen onderaan dit artikel of op het diabetes forum via deze link: Klik hier!


4 opmerkingen:

 1. Heel chique Kevin! Binnenkort heb ik hopelijk ook een Android, dan ga ik ook eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker doen Jan! Ik heb de verbinding met de smartwatch ondertussen in de praktijk getest. Binnenkort een verslag op deze blog.

   Verwijderen
 2. Kevin, waar heb je eigenlijk die otg-kabel gekocht ? ik vind wel otg kabels maar precies niet langs beide kanten de goeie koppeling (ik bedoel die langs ene kant zal passen in de dexcom ontvanger en de andere kant in de smartphone)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die heb ik ook niet gevonden Johan. Ik heb de OTG kabel gekoppeld aan een gewone USB-A naar micro C kabel. Er bestaan ook koppelstukjes voor.

   Verwijderen