donderdag 8 oktober 2015

CGM en smartwatch praktijktest

Werkt de koppeling tussen de Dexcom G4 en een smartwatch naar behoren en is het ook nuttig? Om op die vragen te antwoorden heb ik een praktijktest gedaan.

Op de planning stond een avondje Cirque du Soleil in Brussel. De planning zag er uit als volgt:
- vertrekken om 16u00
- aankomen om 17u00
- start voorstelling om 18u00
- einde voorstelling om 20u00
- na de voorstelling ergens iets gaan eten

Aangezien we achteraf nog iets zouden eten was ik niet van plan om voordien nog een maaltijd te nuttigen. We zouden ook een uur voor de voorstelling arriveren zodat ik eventueel aan één van de kraampjes nog iets zou kunnen kopen. Het zou dus handig zijn mocht ik mijn glucosewaarde snel even kunnen checken zonder steeds mijn ontvanger uit mijn broekzak te peuteren. Zeker ook handig tijdens de voorstelling zelf wetende dat de stoeltjes bij dit soort voorstellingen krap bemeten zijn.

Ter voorbereiding had ik zowel de Dexcom ontvanger, smartwatch als mijn smartphone volledig opgeladen. Tijdens de autorit, mijn schoonbroer was chauffeur van dienst, koppelde ik de ontvanger aan mijn smartphone en stopte beiden in mijn tas. Even later bleek de koppeling goed te werken en verscheen het grafiekje, trendpijl en huidige glucosewaarde op mijn smartwatch. Momenteel is er een permanente (mobiele) internetverbinding nodig om te kunnen werken, dat gaat bij de G5 niet meer nodig zijn. De mobiele internetverbinding zou ook wel eens de grote spelbreker kunnen zijn indien ik niet steeds ontvangst zou hebben.

Aangekomen in Brussel klopte de planning al niet meer helemaal. Door file onderweg kwamen we rond 17u30 aan. Na het parkeren en het wandelen naar de tent had ik nog net tijd genoeg om snel even naar het toilet te gaan. Gelukkig had ik een Granny koek meegenomen die ik nog snel opat terwijl we onze plaatsen opzochten. Ik zag immers dat er een licht dalende trend op mijn horloge stond met een huidige waarde van 100 mg/dl (5,55 mmol/l).

Tijdens de voorstelling kon ik af en toe een blik werpen op mijn horloge zonder anderen te storen en zonder vrees voor een hypo (bij laag alarm trilt het horloge) aangezien ik die avond nog niet veel gegeten had. De internetverbinding bleef stabiel en ook na de voorstelling, tijdens het eten, bleef de connectie goed werken.

Conclusie: de koppeling van een glucosesensor en  smartwatch is een leuk gegeven en kan best nuttig zijn! Het batterijverbruik van mijn smartphone kreeg wel een flinke deuk. Op het einde van de avond was er nog 33% resterend. De Dexcom ontvanger was volledig opgeladen. De verbinding tussen de smartphone en Dexcom ontvanger verloopt via een OTG kabeltje. Dit kabeltje zorgt er ook voor dat het "externe apparaat" (bv een USB stick) ook voeding krijgt. Vandaar dat de smartphone continu de batterij van de ontvanger oplaadt en zo loopt je smartphone natuurlijk sneller leeg. Om dit te voorkomen kan je de draadloze versie gebruiken, maar die moet je zelf maken en zo handig ben ik niet. :-)

Heb je vragen of opmerking, je kan altijd reageren via de opmerkingen of op het diabetesforum via deze link: Klik hier!


2 opmerkingen:

  1. Hey, wij zijn ook naar Amaluna gaan kijken met 't werk, en ook met de kids was het erg goed meegevallen (wel namiddagvoorstelling, die voor de jouwe dus). Ik hoop dat jullie het ook mooi vonden. :)

    BeantwoordenVerwijderen