donderdag 24 september 2015

Smartwatch en CGM

Dat technologische ontwikkeling niet stilstaat merkt iedereen ondertussen wel. Smartphones en tablets zijn de laatste jaren reeds goed ingeburgerd. Eén van de volgende technologische snufjes die aan een opmars bezig is is de smartwatch. Het idee van een "slim" horloge spreekt de meesten momenteel misschien nog niet zo fel aan maar er zit een enorm potentieel in deze toestelletjes.

Het idee wordt als diabetes patiënt nog interessanter als je weet dat men momenteel de Dexcom G4 glucosesensor kan verbinden met een smartwatch! Officieel kan dit enkel via de zonet door de FDA goedgekeurde G5 van Dexcom maar enkele software ontwikkelaars zijn er in geslaagd om ook de G4 te kunnen uitlezen op een smartphone. Deze smartphone staat dan in verbinding met de smartwatch zodat je een realtime uitlezing krijgt op je horloge.
Waarom is dit nuttig? Het voordeel van zo'n horloge is dat je de ontvanger dus om je pols draagt. Je kan gerust de Dexcom ontvanger in je tas/broekzak laten zitten om je huidige glucosewaarde even te checken. Ook de alarmen komen aan je pols binnen. Veel discreter dan de ontvanger te checken als je bijvoorbeeld in een vergadering zit. Eender welke soort van software aanpassing ligt nu ook binnen handbereik. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om de blinde periode tussen het herstarten van sensoren te elimineren. Hoe dit net in zijn werk gaat vertel ik later op deze blog.

Met de aangekondigde G5 sensor van Dexcom zal je dus rechtstreeks via een bluetooth verbinding connectie kunnen maken met je smartphone/watch. De toekomst ziet er dus weer een stukje mooier/handiger uit! Al is het nog even afwachten welke impact dit heeft op het batterijverbruik van je smartphone/watch en Dexcom zender.

Reageren op dit artikel kan ook op het diabetesforum via deze link: Klik hier


2 opmerkingen:

 1. Hallo,
  Hoe maak je een verbinding met de dexcom en smartwatch type Garmin?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste,
   Hier vind u meer info:
   https://medium.com/trit1dtech/how-to-view-cgm-data-on-a-garmin-watch-or-bike-computer-6846b06801e2

   Verwijderen