maandag 28 september 2015

Operatie onder narcose

Enige tijd geleden onderging ik mijn eerste operatie onder volledige narcose sinds ik type 1 diabetes heb. De arts die de operatie zou uitvoeren had ik van bij de eerste consultatie reeds op de hoogte gebracht van mijn ziekte. Ze vroeg me dan ook of ik voldoende op de hoogte was om alles zelf te regelen. Indien niet zou de endocrinoloog van het ziekenhuis waar de operatie zou doorgaan er ook worden bijgehaald. De operatie werd immers uitgevoerd in een ander ziekenhuis dan waar ik op controle ga.

Aangezien ik me op zulke situaties steeds goed informeer en voorbereid, had ik dat voor deze operatie ook gedaan. Een operatie is sowieso al een stress situatie en met type 1 diabetes wordt het nog niet iets moeilijker. Nuchter blijven zonder een hypo te krijgen, tijdens de operatie voorkomen dat de suiker te fel zakt/stijgt en ook nadien zorgen dat de suikerspiegel onder controle is voor een goed herstel. Daarom had ik twee dagen voor de operatie een nieuwe sensor geplaatst. Dit om er voor te zorgen dat de waarden zeker juist zouden zijn en dat de sensor goed zou blijven plakken. Ook na de operatie zou me dit ten goede komen.

De ochtend van de operatie had ik het basaal van mijn pomp verlaagd naar 20%. Dit om te voorkomen dat mijn suikerwaarden in nuchtere toestand te fel zouden zakken na de wandeling van de parking naar het ziekenhuis. Bij het inchecken in het ziekenhuis bracht ik dadelijk de verpleging op de hoogte van mijn ziekte. Zij zouden de eersten zijn die me na het ontwaken zouden zien. Na een korte uitleg over mijn insulinepomp en CGM had ik er alle vertrouwen in, de mensen waren oprecht geïnteresseerd en stelden me op mijn gemak. Stress zorgt voor verhoogde suikerwaarden maar om kalm te blijven werd er een pilletje gegeven zoals men blijkbaar steeds doet voor een operatie.

De insulinepomp en CGM mochten tijdens de operatie gewoon aanblijven. Het verlaagde basaal stelde ik weer in op de normale waarde van zodra ik naar het operatiekwartier werd gebracht. Aangezien ik de volgende uren toch alleen maar stil zou liggen was de kans klein dat mijn suikerwaarden verder zouden dalen. Let op! Dit is enkel zo indien je basaal goed is ingesteld!

Na de operatie hoorde ik dat de anesthesist bijzonder enthousiast was over mijn CGM. Blijkbaar was ik de eerste met zo'n toestel in hun operatiekwartier. Het maakte het opvolgen van mijn suikerwaarden er voor hen heel wat makkelijker op. De dagen na de operatie zorgde ik er voor dat mijn suikerwaarden zo stabiel mogelijk bleven. Een hoge bloedsuiker zorgt er immers voor dat wonden slechter genezen.

De operatie is dus goed verlopen en dankzij de insulinepomp en CGM werd het mij en het ziekenhuispersoneel wel wat makkelijker gemaakt. Indien je zelf een operatie moet ondergaan is het een goed idee om je diabetesteam hier over aan te spreken. Het spreekt voor zich dat dit een heel andere aanpak vergt indien je werkt met insulinespuitjes.

Wil je graag reageren op dit artikel of vragen stellen? Dan kan je dat doen via het diabetes forum: Klik hier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten