donderdag 17 september 2015

Dexcom G5 glucosesensor

Het is al een tijdje geweten dat Dexcom na de G4 binnenkort de G5 glucosesensor op de markt zal brengen. Nu de FDA goedkeuring heeft gegeven (ook voor kinderen!) om het toestel op de Amerikaanse markt te brengen zal het niet lang meer duren voor het in Europa ook ter beschikking zal worden gesteld.

Maar wat is er nu juist veranderd aan de G5? De sensoren zelf blijven ongewijzigd al zou er wel een nieuwe inbrenghulp komen (heb ik nog niet direct ergens kunnen verifiëren). De zender, die op de sensor klikt, ondersteunt bluetooth om rechtstreeks te verbinden met je smartphone/watch (voorlopig enkel met de iPhone en de Apple Watch, Android versie begin 2016). Dit houdt dus ook in dat het (verbeterde!) berekeningsalgoritme in de zender zit en niet meer in de ontvanger zoals bij de G4. Het berekeningsalgoritme is een ingewikkeld stukje software dat voor een groot deel de nauwkeurigheid van de sensor bepaald. De berekening zorgt ervoor dat de elektrische stroompjes, die de zender door de met eiwitten beklede sensordraad stuurt, kunnen worden geïnterpreteerd. Je hebt dus geen aparte Dexcom ontvanger meer nodig! Voor degenen die toch nog graag een aparte ontvanger hebben: geen paniek, deze blijft ook nog steeds aanwezig in het assortiment. Van de ontvanger zou er ook een nieuwe versie in ontwikkeling zijn.
Een bijkomend voordeel van de verbinding met de smartphone richt zich vooral op ouders/familieleden van diabetespatiënten. Zo zal het mogelijk zijn om bij gevaarlijke lage bloedsuikergehalten een alarm te laten sturen en is er ook de mogelijkheid om je glucosewaarde ten allen tijden door je ouders/partner op hun eigen smartphone te raadplegen.

Nauwkeuriger, een inbrenghulp en nieuwe opties om te verbinden. Op zich al iets om naar uit te kijken dus! Maar wat met het extra batterijverbruik door de bluetooth verbinding? Nog even afwachten... Dexcom heeft ondertussen al laten weten druk bezig te zijn met de ontwikkeling van de G6. De G6 zal slechts één kalibratie per dag nodig hebben in plaats van twee en heeft en verder verbeterd algoritme. Dexcom is ook een samenwerking aangegaan met Google om de sensortechnologie in de toekomst te verbeteren. Ze willen vooral de sensoren kleiner en goedkoper maken.

Update: er werd me net bevestigd dat in Nederland de G5 nog dit jaar (2015) ter beschikking zal zijn. België volgt begin 2016.

Update 2: blijkbaar gaat de zender van de G5 slechts 112 dagen mee en schakelt hij zichzelf dan ook effectief uit. Dit in tegenstelling tot de zender van de G4 die in theorie 6 maanden haalt en in veel gevallen effectief een jaar of langer meegaat. Voor mensen die de glucosesensor zelf moeten betalen is dit een serieuze domper!

Je kan nu ook reageren op dit artikel via het diabetesforum: Klik hier!


3 opmerkingen:

 1. Eén jammer punt voor de mensen die zelf moeten opdraaien voor de kost: de nieuwe zender heeft een levensduur van 3 maanden. De oude zender deed het minstens 6 maanden en sommigen deden er zelfs langer dan 1.5j mee. Met de nieuwe zender is het na 3 maanden gedaan, jammer genoeg.
  Wat de alarmen betreft op de smartphone: de persoon met diabetes zal zelf kunnen aangeven wie verwittigd mag worden bij welk alarm, zodat ze niet constant gebeld hoeven te worden door de ouders bijvoorbeeld. Lijkt me wel belangrijk, vooral voor tieners die niet willen dat hun ouders in hun nek staan te blazen.
  Ik ben wel blij dat de ontvanger nog altijd standaard in het pakket zal zitten. Bij diefstal of verlies van je smartphone, ben je ook je CGM kwijt. Dan kan je nog altijd terugvallen op je ontvanger.
  Weer iets om naar uit te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de toevoegingen Cathy! Die extra kost is inderdaad een slechte zaak. Dit gaat waarschijnlijk een heel aantal mensen laten overschakelen naar Medtronic. In de US zijn er blijkbaar wel heel wat verzekeraars die de CGM vergoedden (dus daar hebben ze dat probleem niet). In België niet... De ontvanger is inderdaad nog optioneel maar voor de G5 zender heb je een nieuwe ontvanger nodig hebt die compatibel is (lees: bluetooth ondersteuning) wat de huidige niet zijn. Die dien je dus opnieuw aan te schaffen. Waarschijnlijk zal er wel een transitie programma komen waarbij je tegen verminderde prijs kan overschakelen op de G5 als je de oude ontvanger inlevert.

   Verwijderen