zondag 2 februari 2014

Diabetes en magnesium

Omdat ik de laatste tijd weer veel last heb van spierkrampen, en hier graag van verlost wil zijn, ben ik op onderzoek gegaan naar mogelijke oorzaken. Magnesiumtekort en dehydratatie kwam ik regelmatig tegen. Aangezien ik er echt op let om veel te drinken, en dus dehydratatie kan uitsluiten, ben ik me gaan verdiepen in het tweede: magnesiumtekort. Vooral na de nachtshift heb ik tijdens het slapen extreem koude voeten en trekken de spieren in mijn kuiten in kramp. Ook tijdens het sporten heb ik de laatste weken erg veel last van krampen in de bovenbenen, iets waar ik ook vorige winter last van had. De koude lijkt hier een versterkende factor maar dit kan niet alleen de oorzaak zijn.

Ik meende mij te herinneren ooit ergens gelezen te hebben dat magnesiumtekort bij diabetici, vooral bij type 2, regelmatig voorkomt. Op internet is er echter niet zo heel veel over terug te vinden al zijn er wel enkele studies die uitwijzen dat er een verband is. Ik citeer één van de conclusies van zo'n onderzoek:

"Diabetici zijn vatbaar voor atherosclerose, degeneratie van de lever en hartkwalen. Diabetici hebben een laag niveau magnesium in de weefsels. Zij krijgen ook vaak oogproblemen -retinopathy. De diabetici met het laagste niveau magnesium hadden ernstigere retinopathy. Hoe lager het magnesium in het water, des te hoger het sterftecijfer van diabetici door hart en vaatziekten. In een Amerikaanse onderzoek was het sterftecijfer dat was toe te schrijven aan diabetes vier keer hoger in gebieden met een lage hoeveelheid magnesium in het water dan in gebieden waar veel magnesium in het water voorkwam."

Verder is er ook een verband tussen het minder goed werken van insuline en magnesiumtekort. Op deze site vind je er heel wat informatie over: http://www.optimalegezondheid.com/magnesium-tekort-en-diabetes-oorzakelijk-gevolg/

Je kan dit tekort aanvullen door je voeding aan te passen (o.a. door volkorenproducten te eten, zie site in voorgaande paragraaf) maar dit kan ook door het nemen van een supplement om het tekort sneller aan te vullen. Sinds een 10-tal dagen neem ik een magnesiumsupplement en ik merk dat mijn insuline sinds vandaag, toeval of niet, veel sterker werkt dan anders! Ik ben benieuwd of deze trend zich blijft verder zetten... Of ik van mijn spierkrampen verlost ben weet ik nog niet. Mijn sportieve inspanningen zijn de laatste weken wat minder zwaar geweest.
Hierbij wil ik ook een oproep doen aan mijn mede-diabetici. Zijn er die zich geroepen voelen om een experiment mee te doen en ook deze magnesium supplementen gedurende een aantal weken te nemen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met jullie suikerwaarden.

Update: tot op heden blijft het magnesium supplement bij mij zorgen voor stabielere waarden. Uit mijn laatste bloedtest is ook gebleken dat het magnesium gehalte aan de lage kant ligt. Waarschijnlijk zal je enkel verbetering merken bij een tekort aan magnesium. Iemand waarvan het magnesiumgehalte normaal is zal er dus geen baat bij hebben. Het is alvast interessant om dit even mee te laten controleren bij je 3 maandelijkse controle.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten