woensdag 19 februari 2014

Diabetes en de oogarts

Omdat onze ogen bij diabetes gevoelig zijn aan complicaties is het sterk aangeraden om één keer per jaar op controle te gaan bij de oogarts.
Volgende onderzoeken worden uitgevoerd:
-Nazicht op cataract (meer info: Klik hier!)
-Retina controle op maculopathie (meer info: Klik hier!) en retinopathie (meer info: Klik hier!)
-Gezichtsscherpte (Snellan)

Gisteren ben ik op controle geweest bij de oogkliniek in Mol. Het is 1,5 jaar geleden dat ik de diagnose kreeg en aangezien dit mijn eerste controle is scoor ik dus slechte punten! Shame on me!
Bij het eerste onderzoek moest ik in een apparaat kijken met een afbeelding van een autoweg met een luchtballon aan het einde. Ik hoefde niets doen, enkel kijken en de test was zo voorbij. Blijkbaar is dit een automatische test, ik vermoed om de scherpte te testen.
Daarna moest ik in een ander apparaat kijken en me concentreren op een groen bolletje. Eén oog werd afgedekt en ik kreeg drukknop in mijn hand. Wanneer ik een wit lichtpunt aan de rand van het gezichtsveld zag moest ik op de knop drukken. Daarna zelfde werkwijze voor het andere oog.
Als derde test volgde de klassieke leestest waarbij je vanop afstand letters moet herkennen.

Tot slot werd ik bij de dokter verwacht voor onderzoek op diabetesschade. Wederom in een toestel kijken waarbij de dokter met een speciale lens controleerde op schade. Normaal wordt er vloeistof in het oog toegediend om de pupil te verwijden maar deze dokter gebruikte een speciale lens waardoor het toedienen van de vloeistof niet nodig bleek! Een groot voordeel want van die vloeistof ga je wazig zien en moet je een begeleider meebrengen omdat je niet meer met de auto mag rijden. Mijn vader heeft dus voor niets zitten wachten. :-)
Tijdens het onderzoek werd er een felle lijn licht op mijn oog geprojecteerd. Na afloop bleek alles dik in orde! We kunnen er weer tegen voor een jaar...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten