vrijdag 14 februari 2014

Dexcom G4 CGM vs BG meter tijdens sport

Met deze test wil ik de Dexcom G4 CGM vergelijken met mijn BG meter (Huidige is de Accu Chek Aviva Combo van mijn insulinepomp) tijdens het sporten. Hoe ben ik te werk gegaan:
- De Dexcom G4 sensor die gebruikt werd is 1,5 week in gebruik
- 's Middag een maaltijd van 50 gram koolhydraten in de vorm van brood
- Maaltijdinsuline met 50% verlaagd (wat voor mij overeenkomt met 1E NovoRapid)
- Nog 20,9 gram koolhydraten extra in de vorm van een Meli koek vlak na de maaltijd zonder daarvoor extra insuline toe te dienen
- Handen goed gewassen met zeep na de maaltijd om contaminatie van de metingen te voorkomen
- Insulinepomp net voor het sporten afgekoppeld zodat ik geen basale insuline meer kreeg toegediend, de insuline bij de maaltijd wordt gebruikt om de koolhydraten om te zetten in energie
- 30 minuten na de maaltijd gestart met sporten
- Drank tijdens het sporten: 0,5 liter water
- Meting met BG meter om de 10 minuten, telkens aan een andere vinger, tijdens een 60 minuten durende fietsrit op de rollen aan lage hartslag

Dit is het resultaat:
Klik op de afbeelding om te vergroten.

Zoals je ziet zit er een kleine, te verwachten, vertraging op de CGM. De eerste meting werd gedaan voor de maaltijd, de tweede meting net voor het sporten. Om 13:49 stapte ik van de fiets en deed een laatste meting voor het douchen. Je ziet dat de bloedglucose verder blijft zakken. Om 14:31 heb ik iets gegeten om het suikergehalte in het bloed terug te doen stijgen naar een aanvaardbaar niveau.

Tijdens het sporten gaat het erom om de CGM niet te letterlijk te nemen maar te interpreteren. De trend, in de vorm van pijlen op het scherm van de ontvanger, is hierbij van groot belang. De gebruikte sensor is ook ouder dan de opgegeven maximum leeftijd van 7 dagen. De meesten onder ons gebruiken de sensor ook langer dan 7 dagen, vandaar dat ik deze test met een "oudere" sensor heb uitgevoerd. Binnenkort ga ik deze test herhalen met een nieuwere sensor en ook andere voeding (fruit).


2 opmerkingen:

 1. Heel interessante test, Kevin! Het komt overeen met hoe ik het ook altijd aanvoel, het 'weten' hoe je de sensorwaarde moet interpreteren is erg belangrijk. Als je dit niet goed weet, zou je teleurgesteld kunnen zijn in de sensor.
  Ik voel trouwens te lage waarden juister aan als ik de sensor volg. Ik kan volgens de meter al uit een hypo zijn en me toch nog belabberd voelen. Op dat moment heeft de sensor dus meer gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, dat gevoel heb ik meestal ook. Ook zo met hypo's. De lage waarde na het sporten voelde ik sneller aan dan dat ik hem gemeten had. Bovendien gaf de sensor ook aan dat ik nog aan het zakken was en dat is net de grote meerwaarde! :-)

   Verwijderen