zondag 17 november 2013

Wat kost een insulinepomp?

Ik heb al eens de vraag gekregen wat een insulinepomp nu eigenlijk kost. Hoe het in Nederland zit weet ik niet, misschien kan iemand me dit laten weten, maar in België is insulinepomptherapie volledig gratis. De pomp blijft wel eigendom van het ziekenhuis. Alle materialen (batterijen, katheters, insulinereservoirs, ...) worden volledig terugbetaald. Het is dus eigenlijk goedkoper dan spuitjes want daarvoor moet je de naaldjes zelf aanschaffen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

- Type 1 diabetes hebben
- Lid zijn van een pompconventie (zie hieronder)
- Minstens 4x per dag je bloedglucose meten
- De principes van gezonde voeding kennen en kunnen toepassen
- Bereid zijn om de insulinepomp te leren kennen en om zelf je dosis aan te passen
- Bereid zijn om noodprocedures en fouten van de pomp te leren herkennen en op te lossen
- Hypo, hyper en keto acidose herkennen
- Zelf leren katheters plaatsen en verzorgen

Insulinepomptherapie wordt aangeraden bij:

- Hypo unawareness: het niet meer of slecht aanvoelen van hypo's
- Zwangerschap
- Bij sterke insulinegevoeligheid (kleine dosissen)
- Het Dawnfenomeen (hoge ochtendwaarden)
- Diabetes complicaties
- Ploegenwerk
- Sterk wisselen inspanningen (sport)
- Of iemand die de mogelijkheden van de pomp (multi-wave bolus, bolus wizard, etc) wil benutten

Niet elke ziekenhuis heeft een pompconventie (conventie = overeenkomst met de mutualiteit). Voor een lijst van ziekenhuizen met een pompconventie: klik hier! Zo ben ik van conventie moeten veranderen om over te stappen op een insulinepomp. Dit gaat erg gemakkelijk en wordt door het ziekenhuis voor jou geregeld. Het is een puur administratieve aangelegenheid voor de patiënt. Je wordt wel verwacht op een intakegesprek om te evalueren of de insulinepomp wel geschikt voor je is. Dit verloopt zeer vlot en de endocrinoloog krijgt zo een goed beeld of de insulinepomp wel iets voor jou is.

Eens de stap gezet volgt een korte ziekenhuisopname om aan te leren hoe je met de pomp moet omgaan en om je dagelijkse insulinedosis aan te passen en in te stellen. Afhankelijk van hoe snel je met deze technologie kan omgaan duurt deze opname 2 tot 5 dagen. Als achteraf blijkt dat de insulinepomp voor jou geen goede keuze was kan je gewoon terug overschakelen op spuitjes. Voor mij alvast geen spuitjes meer! :-)
Wat houdt jou tegen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten