vrijdag 22 november 2013

Diabetes en alcohol

Alcohol en diabetes kan samen maar het is toch opletten geblazen! Het grootste gevaar voor insuline gebruikende diabetici, bij het drinken van alcohol, is te sterke verlaging van de bloedsuikerspiegel ook wel hypoglykemie of hypo genoemd. Dat komt omdat bij een te lage bloedsuikerspiegel en gebruik van alcohol de lever geen glucose uit zijn reserves kan afgeven. De lever zal eerst de alcohol willen afbreken en reageert daardoor te traag of helemaal niet op een hypo wat een coma of zelfs de dood kan veroorzaken!
Dit risico is bij de consumptie van gemiddelde hoeveelheden alcohol al aanwezig. Het wordt versterkt door afwezigheid van voedsel.

Het is niet makkelijk om hiermee rekening te houden. Alcoholische dranken verschillen sterk van samenstelling. Het alcoholpercentage maar ook het aantal koolhydraten, die de suikerspiegel verhogen, verschilt. Bier, vooral zware bieren, bevatten koolhydraten maar wijn bijvoorbeeld niet of zeer weinig. Dit wil zeggen dat bier een verhoging van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken maar dat de alcohol, alsnog enkele uren later een hypo kan veroorzaken met alle gevolgen van dien!

Bijkomend probleem voor diabetici is dat het verschil tussen een aangeschoten toestand en de voortekenen van hypo moeilijk uit elkaar te houden zijn. In beide gevallen kun je last krijgen van wazig zien en concentratiestoornissen. Ook voor een buitenstaander kan het lijken dat je stomdronken bent terwijl je eigenlijk een zware hypo ondergaat. Bij ziekenhuisopname zal men dan misschien niet ingrijpen door je extra suiker toe te dienen indien niet geweten is dat je diabetes hebt. Het is daarom aan te raden om regelmatig je suikerspiegel te meten bij het nuttigen van alcohol en ook iets te eten om hypo's te voorkomen. Zorg er voor dat je na een zwaar avondje stappen niet met lege maag in bed kruipt. Op dat moment kan je beter een wat hogere suikerspiegel hebben dan het risico te nemen om niet meer wakker te worden...

Ik zorg er ook altijd voor dat ik een fles Cola naast mijn bed heb staan zodat mijn vrouw of ik kan ingrijpen bij een ernstige nachtelijke hypo.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten