dinsdag 5 november 2013

Frietjes

Elke diabeet weet het wel: frietjes zijn een hel om onder controle te krijgen. Door het grote aantal koolhydraten en enorme hoeveelheid vet is het een ware kunst om je BG waarden binnen de perken te houden. Aan het begin van mijn diagnose gokte ik gewoon op het aantal koolhydraten en bepaalde mijn dosis op het gevoel. Ik spoot 7E voor een kleine friet met een curryworst en dat een half uur na de maaltijd. Dat half uur na de maaltijd is bij frieten belangrijk omdat de vertering later begint door de grote hoeveelheid vet.

Voor het slapengaan zat de BG meting steeds mooi binnen de grenswaarden en bij het opstaan stond ik steeds rond een mooie 100 mg/dl (5,5 mmol/l). Perfect onder controle dus! Dacht ik... want toen was er de Dexcom G4 CGM...
Klik op de afbeelding om te vergroten.

Op bovenstaande grafiek zie je het probleem. Om 19:30 werden de frietjes gegeten. Voor het slapen stond de BG waarde zelfs aan de lage kant, maar ik heb niet ingegrepen want ik wist wat er zou volgen. Tijdens de nacht verteerden de frietjes verder en kwamen de koolhydraten vrij. Je ziet een glucosepiek die net voor de ochtend terug binnen de grenswaarden valt. Het zijn die pieken die niet gezond zijn! Om die te voorkomen zou ik 's nachts een wekker moeten zetten om telkens wat insuline bij te spuiten. Indien ik gewoon een grotere dosis zou toedienen zou de insuline te snel werken en een hypo veroorzaken. Met spuitjes kan je zo'n situatie enkel onder controle krijgen door meerdere injecties verdeeld over enkele uren.

Let op: zonder CGM is dit uiterst gevaarlijk om dit 's nachts uit te voeren! Je hebt immers geen waarschuwing indien je te laag zou zakken. Je zou in het ergste geval tijdens je slaap in coma kunnen geraken door een te hoge dosis insuline! Probeer dit enkel overdag en indien je weet waarmee je bezig bent. De door mij opgegeven waarden en hoeveelheden zijn ook enkel op mij van toepassing, deze kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon!

Frietjes onder controle krijgen met spuitjes, indien je ze 's avonds eet, is dus bijna niet haalbaar. Dat is ook één van de redenen waarom ik gekozen heb om over te stappen op een insulinepomp. Ik eet graag frietjes. :-)

De insulinepomp bevat een programma, Multiwave Bolus, waarbij je de insuline automatisch kan laten toedienen verdeeld over een aantal uren. Het heeft even geduurd vooraleer ik de juiste instelling gevonden had maar sinds gisteren staat hij volledig op punt.

Ik ben begonnen met het wegen van de friet zelf. Een klein frietje van het lokale frietkot weegt 500 gram inclusief saus. Uit de SweetBee haal ik dat dit gelijk is aan ongeveer 180 gram koolhydraten of 14BE (broodeenheden, jawel: een kleine friet van 500 gram bevat even veel koolhydraten als 14 boterhammen!). Dit komt erop neer dat ik inderdaad met 7E insuline zou moeten toekomen. De praktijk (CGM) heeft me geleerd dat ik echter meer nodig heb. Na twee maanden puzzelen doe ik het zo: ik tel voor dezelfde friet nu 20BE (saus?) wat dus neerkomt op 10E insuline. Deze dien ik toe met een multiwave bolus waarvan 1,5E direct en de rest verdeeld over maar liefst 8 uur! Zo lang duurt het voor de friet om te verteren tijdens de nacht. Hieronder zie je het resultaat, om 18:30 werden de frietjes gegeten:
Klik op de afbeelding om te vergroten.
Ik wil nogmaals herhalen dat deze instellingen enkel voor mij persoonlijk geldig zijn en dat ik niemand wil aanzetten tot experimenteren, zeker niet zonder een goede CGM!


4 opmerkingen:

 1. Te gek Kevin hoe jij dit allemaal uitpluist! Sedert mijn pomp weet ik ook dat frieten niet goed zijn om de bolus te geven en ALS ik frieten eet, dan geef ik een deel van de bolus na het eten, een ander deel een uur erna en het laatste deel een uur later. Dat wil zeggen dat ik heel lang moet wakker blijven als ik frietjes eet! Dus... geen frietjes meer! Alvast een dikke chapeau voor wat jij allemaal doet! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Emmy! :-)
   Je kan de multiwave bolus misschien eens proberen als je op een middag frieten eet. Als je dan regelmatig meet kan je proberen om de goede instellingen te vinden zodat je weer frietjes kan eten!

   Verwijderen
 2. Kevin,

  Ik heb gisteren ook even de test gedaan. Frietjes gaan eten en voor de maaltijd niets ingespoten. Na anderhalf uur stond de tellen op 195, 2 eenheden ingespoten en op de fiets gekropen voor een training van 50min. Na het fietsen stond ik op 125, nog eens 2 eenheden ingespoten. Recup drank gedronken en voor het slapen gaan nog even geprikt (147). Dan nog 2 eenheden ingespoten en 6 eenhenden trage insuline. Deze morgend opgestaan met 119. Dit vind ik een aanvaardbaar resultaat gezien ik anders na het eten van frieten s'mogens veel hoger sta.
  Grt David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een mooi resultaat David!
   Denk er wel aan dat de meeste recup dranken ook koolhydraten bevatten. Voor een training van 50 minuten zijn ze naar mijn mening misschien wel overbodig tenzij je echt diep geweest bent.
   Maar zoals je kan lezen in bovenstaand bericht kan je perfecte waarden 's avonds en 's morgens meten en toch 's nachts een hoge piek krijgen door de frieten die nog aan het verteren zijn. De inspanning die je gedaan hebt zal er wel voor gezorgd hebben dat de piek er misschien niet was of niet zo hoog maar dat kan je enkel weten als je een CGM hebt

   Verwijderen