zondag 10 november 2013

Bolus wizard

Ik heb het al gehad over de multiwave bolus, één van de vele handige functies van de insulinepomp om frieten onder controle te krijgen, en deze keer ga ik het hebben over de bolus wizard (ook wel bolus advies genoemd).

De bolus wizard geeft je een suggestie over hoeveel insuline je kan toedienen voor een bepaalde maaltijd en dit aangepast aan je huidige bloedglucose. Dit gaat zeer eenvoudig: je meet je bloedglucose via een vingerprik, geeft in hoeveel koolhydraten je gaat eten en de meter geeft je een suggestie van het aantal eenheden. Het leuke hieraan is dat hij ook rekening houdt met de eventueel nog actieve insuline in je lichaam! Stel dat je één uur voor de maaltijd nog een tussendoortje hebt gegeten. De insuline die je gebruikt heeft waarschijnlijk een werkingsduur die langer is dan één uur. Je meet voor de maaltijd je BG en de boluswizard laat zien dat hij een aantal eenheden aftrekt van je normale dosis omdat er nog actieve insuline aanwezig is in het lichaam! Super!

De bolus wizard houdt niet enkel rekening met de actieve insuline maar ook met een aantal andere factoren. Zo kan je aangeven dat je gaat sporten waardoor hij automatisch x aantal eenheden in mindering brengt. Of je bent ziek waardoor je uit ervaring weet dat je doorgaans hogere suikerwaarden hebt. Ook dat kan je aangeven zodat het bolus advies er voor zorgt dat er automatisch x aantal eenheden meer worden toegediend. Deze functies vragen wel enige ervaring en dien je doorgaans zelf in te stellen. Voor de sport functie bijvoorbeeld kan je zelf configureren hoeveel % er in mindering gebracht moet worden.

Maar dit zijn niet de enige voordelen. Vooral het bepalen van een correctie vind ik geweldig! Een voorbeeld:
's Middags ga ik eten. Ik meet mijn BG waarde voor de maaltijd en die is 140 mg/dl (7,8 mmol/l). Aangezien ik als streefwaardebereik onder de 120 mg/dl (6,7 mmol/l) heb ingesteld gaat de bolus wizard hiermee rekening houden. In plaatst van de gebruikelijke 2E insuline voor 4BE gaat hij nu voorstellen om 2,2E toe te dienen. Op die manier doet hij een correctie op de gemeten 140 mg/dl (7,8 mmol/l) om deze na de maaltijd terug onder de 120 mg/dl (6,7 mmol/l) te krijgen.
Dat dit ook in omgekeerde richting werkt hoef ik je vast niet te vertellen: bij een lage BG waarde voor de maaltijd gaat hij automatisch insuline in mindering brengen.

Helaas werd de bolus wizard vanuit het Universitair Ziekenhuis in Leuven niet geconfigureerd. Ze vinden deze functie niet betrouwbaar. Van andere pompgebruikers, die aan een ander ziekenhuis verbonden zijn, hoorde ik echter een ander verhaal. Daarom ben ik op zoek gegaan om de bolus wizard zelf te kunnen configureren. Een tip van een mede pompgebruiker leidde me naar het boek: "Pumping Insulin" (5de editie) van John Walsh en Ruth Roberts. Dit boek bevat een goudmijn aan tips voor pompgebruikers en ook een handleiding over het instellen van de bolus wizard. Het boek is wel enkel in het Engels uitgegeven. Via Amazon heb ik de digitale versie aangekocht en na enkele avonden puzzelen heb ik de bolus wizard kunnen activeren. Hiervoor zijn heel wat parameters nodig en het spreekt voor zich dat de CGM hierbij weer een heel grote rol speelt. Met de CGM kan je immers bepaalde zaken veel makkelijker bepalen. Hoe lang werkt de insuline na? Hoeveel mg/dl doet 1E insuline mijn BG waarde dalen? ...

Uit voorzorg heb ik nog even mijn instellingen vergeleken met andere pompgebruikers. Niet om na te kijken of deze hetzelfde zijn, de instellingen zijn immers voor iedereen anders, maar eerder om na te gaan of ze realistisch zijn. Na deze laatste check heb ik de bolus wizard in gebruik genomen en deze functie werkt gewoonweg fantastisch!
Nog even meegeven dat bovenstaande beschrijving geldig is voor de Accu-chek Combo pomp waarbij de BG meter samenwerkt met de pomp. Voor andere merken kan de bolus wizard anders werken.

Ook niet-pompers kunnen gebruikmaken van een bolus wizard (bolus calculator) in de vorm van een smartphone app. Hier heb ik echter geen ervaring mee, wie zoekt die vindt. :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten