vrijdag 4 oktober 2013

Skin Tac

Hét probleem waarbij je een glucosesensor vroegtijdig moet opgeven is het loskomen van de sensor. Omdat een glucosensor € 75 kost, zoeken we dus naar de beste manier om deze zo lang mogelijk te laten plakken op de huid. Tot op heden plakte ik over de plakker van de sensor een 2de plakker van het merk Opsite. Op zich werkt dit redelijk goed al is er één groot probleem: vocht. Tijdens het sporten of douchen kan het vocht onder de Opsite geraken zodat de plakker van de sensor zelf ook nat wordt. Omdat de Opsite niet echt ademt zorgt het vocht er voor dat de originele plakker loskomt. De Opsite houdt deze wel wat op zijn plaats maar na een tijdje komt het hele boeltje onderin los met alle gevolgen van dien. De sensor begint lichtjes te bewegen, vooral bij het sporten, en dat zorgt voor ??? op het scherm. Als je even wacht kan de sensor terug tot leven komen maar bij felle bewegingen valt hij weer uit. Qua hygiëne is dit natuurlijk ook niet alles: zweet kan zich onder de sensor ophopen.
Ik loste dit op door de Opsite extra vast te plakken met gewone, medische tape. Dit zorgde er dan weer voor dat de huid, na het verwijderen van de tape, behoorlijk wat schade had opgelopen.

Onlangs werd op het diabetesforum een nieuwe manier aangehaald. Ik had er ook al over gelezen op Amerikaanse fora maar het product was hier moeilijk verkrijgbaar. Het gaat om een doekje, "Skin Tac", met huidvriendelijke kleefstof. Via een website in Engeland, die ook leveringen naar België voorziet, blijkt het product toch verkrijgbaar! Bestellen kan hier: Klik hier!

Mijn huidige sensor heb ik in combinatie met Skin Tac bevestigd. Eerst de huid ontsmetten met een alcoholdoekje. Goed laten drogen! Ontsmettingsalcohol heeft een ontvettende werking die er voor kan zorgen dat de plakker sneller loskomt als je dit niet lang genoeg laat drogen! Daarna de insteekplaats goed insmeren met het Skin Tac doekje. Zorg er eventueel voor dat je een klein plaatsje open laat waar de naald van de sensor door moet. We weten (nog) niet of het product impact heeft op de sensor zelf. Weer even laten drogen en vervolgens de sensor plaatsen. De Opsite heb ik achterwege gelaten.

Tot nu toe (6 dagen) doet de sensor het uitstekend en plakt hij nog heel goed vast! Sporten en douchen zijn geen probleem, de plakker kan goed drogen nu. Als de sensor begint te lossen kan je met een Skin Tac doekje de randjes weer vast plakken.
Nog beter nieuws! De Skin Tac valt best mee van prijs! Je krijgt een doos van 50 doekjes. In theorie kan je dus elke week de sensor wat extra vastkleven en dit gedurende bijna een jaar lang met één doosje. De Opsite komt op dat vlak heel wat duurder uit! Ik hou jullie op de hoogte of deze manier er voor kan zorgen dat de sensor langer dan 3 weken blijft plakken.

Update: zoals je kan lezen in de comments is het ook mogelijk om de plakker van de sensor zelf in te smeren met de Skin Tac alvorens de sensor te plaatsen. Dit heeft als voordeel dat de huid rond de sensor niet plakkerig wordt. Of dit even stevig is weet ik niet, de volgende ga ik het zo proberen. Mijn bevindingen zal ik hier plaatsen.

Update 2: ondertussen zijn we een aantal weken verder. Ik heb ontdekt dat het bij kleven van de sensor niet werkt. Met de Skin Tac kan je wel 2 weken halen zonder dat hij los komt en zonder dat er Opsite nodig is om er over te plakken. Na 2 weken doe ik er wel een laagje Opsite overheen zodat ik nog eens 2 weken zorgeloos verder kan. Tegen dan is de sensor normaal wel uitgewerkt. Ik zit nu in de 3de week zonder dat de sensor fouten gegeven heeft omdat hij los komt.

Update 3: ik heb ook geprobeerd om de plakker van de sensor zelf in te smeren met Skin Tac. Het resultaat was niet zo goed. De plakker kwam sneller los dan wanneer ik de huid insmeer.

2 opmerkingen:

 1. Jan had nog een goeie tip: smeer de pleister van de sensor in met de SkinTac ipv de huid. Zo heb je geen sticky velleke na het plaatsen.
  Ik heb altijd wat zakjes SkinTac in mijn metertasje zitten, voor moest de sensor onderweg los komen. Thuis gebruik ik Tensospray.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Cathy! Dat is inderdaad een goede tip! Zou dit even goed hechten op die manier? Volgende keer ga ik dat eens proberen.

   Verwijderen