zaterdag 5 oktober 2013

Diabetes en griep

Het is weer zover: de griep komt er aan! Als diabeet is het extra belangrijk dat je je laat vaccineren.

Bij diabetes komen sommige infecties frequenter voor of is er een ernstiger ziekteverloop, zelfs bij goed geregelde diabetes. Ziek zijn heeft ook invloed op je suikerwaarden, die kunnen plots behoorlijk ontregeld geraken. Ketoacidose door hoge suikerwaarden of longontsteking komen ook meer voor. Uit onderzoek blijkt dat iemand met diabetes maar liefst drie keer meer risico loopt op ernstige verwikkelingen of een ziekenhuisopname.

Een jaarlijkse vaccinatie tegen seizoensgriep is het enige veilige en doeltreffende middel om deze gevolgen te voorkomen. Het speelt daarbij geen rol hoe oud je bent, type 1 of type 2 diabetes hebt.

Je laat je best vaccineren tussen half oktober en half november. Vraag tijdig een voorschrift aan je huisarts waarop wordt vermeld dat je tot een risicogroep behoort. Het vaccin kan je afhalen bij de apotheker en wordt voor de helft terugbetaald. Bewaar het vaccin in de koelkast en laat het door de huisarts toedienen. Sommige werkgevers voorzien hun werknemers gratis met een vaccin via de bedrijfsarts.

(Bron: "Diabetes Info", het gratis magazine van de Vlaamse Diabetes Liga)


3 opmerkingen:

  1. Ik heb die van mij al in de koelkast liggen. Dit jaar ga ik de spuit zelf zetten. De dokter moest vorig jaar lachen, hij vond het een beetje belachelijk om daarvoor opnieuw langs te komen. Het is niet echt hetzelfde, maar spuitjes heb ik in mijn leven genoeg gezet hé ;)

    BeantwoordenVerwijderen