woensdag 11 september 2013

De insulinepomp: één maand later

Wat zijn mijn bevindingen na één maand 'pomper' te zijn in plaats van 'spuiter'?

Ten eerste is er de stabiliteit tussen de maaltijden. In plaats van snel te zakken en tussendoortjes te moeten eten blijven de BG waarden mooi stabiel. Dat is ook de bedoeling van de pomp! Als je basaal goed is ingesteld mag je BG waarde tussen maaltijden niet meer variëren dan 30 mg/dl (1,7 mmol/l). Het basaal werd wel al tweemaal aangepast om die laagtes in de voormiddag te voorkomen. Ik heb steeds minder en minder hypo's. Met de spuitjes was dit basaal veel moeilijker, zo niet onmogelijk, te regelen. Enige kanttekening is dat tussendoortjes er nu wel voor zorgen dat mijn BG waarden fel stijgen en dat ik daar nu dus ook voor moet bolussen.

Ten tweede is er het gemak van het bolussen. Niet meer telkens nieuwe naalden op de spuiten, ontluchten, ... Een paar knopjes indrukken op de afstandsbediening na het meten en het is al gebeurd: de insuline wordt toegediend. Super!

Ten derde is er het sporten. Dit vraagt wel een heel andere aanpak maar in plaats van snel op de hypogrens te balanceren blijft de BG nu wat hoger. Mijn ervaringen met de pomp en sporten kan je terugvinden op deze blog.

Ten vierde: de ochtendwaarde is meer afhankelijk van de BG waarde voor het slapen gaan. Logisch ook, vroeger zat er meer fluctuatie in het basaal wat er voor zorgde dat er al eens een stijging in zat, maar ook soms een daling. De ochtendwaarden zijn dus stabieler.

Ten vijfde: ik ben blij dat ik van die vervelende langwerkende insulinespuit vanaf ben! Wat een opluchting om daar niet telkens te moeten aan denken!

Ten zesde: uit eten gaan is aangenamer. Niet meer telkens naar het toilet lopen of me discreet in een hoekje zetten om te spuiten maakt, voor mij althans, toch enig verschil. Ik weet ook dat er mensen zijn die er geen probleem mee hebben om openlijk te spuiten.

Ten zevende: geen blauwe plekken meer op mijn benen en buik! Slechts om de drie dagen een prikje om de katheter te wisselen en that's it! Whoehoe! :-)

Ten achtste: geen papieren dagboekje meer. Alle data wordt automatisch opgeslagen in de pomp en kan makkelijk via de afstandsbediening geraadpleegd worden. Je kan zelfs grafiekjes opvragen die mooi je glycemie verloop weergeven. Je kan de pomp en de afstandsbediening uitlezen op de PC en gemakkelijk automatisch een rapportje laten maken om door te sturen naar je diabetes team. Dit bespaart me een hoop tijd!

En last but not least: kleinere doseringen zijn mogelijk. Afhankelijk van mijn BG waarde voor de maaltijd en het aantal koolhydraten dat ik ga eten kan ik nu zeer nauwkeurig doseren. Het gebeurt regelmatig dat ik een bolus geeft van bijvoorbeeld 0,4E of 1,6E enz. Dit was met spuiten niet mogelijk!


Tot nu toe niets dan voordelen dus.
Slapen met de pomp valt beter mee dan verwacht. De eerste nachten gebruikte ik de meegeleverde, zachte band met daaraan een tasje waarin de pomp past. Na enkele nachten heb ik deze niet meer gebruikt en de pomp gewoon naast me gelegd. Beide opties werken goed maar ik verkies de laatste omdat je dan niets rond je lijf hebt hangen. Het gebeurt wel eens dat de lijn wat in de knoop zit 's morgens en één keer ben ik opgestaan zonder te beseffen dat de pomp nog aan mijn lijf hing.
Ook tijdens de dag merk ik amper dat ik de pomp draag. Ze past makkelijk in mijn broekzak. Meestal vergeet ik ze zelfs helemaal. Tijdens het sporten met de SPIbelt voel ik ze ook niet.

De nadelen: tot op heden nog geen ontdekt...

8 opmerkingen:

 1. Dit is echt de max om te lezen! Ik ben blij dat je het goed stelt! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen dat het zo goed gaat, Kevin! Ik kan me vinden in alle voordelen die je opsomt (behalve die van sport omdat daar enige ervaring ontbreekt :p ) . Nadelen zag ik ook nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Jan! Eén nadeel heb ik toch mogen ondervinden: het aanprikken van een bloedvat bij het plaatsen van een katheter resulteert in heel wat bloedverlies. :-/

   Verwijderen
 3. Nice Kevin! Er zijn maar weinig mensen die vrijwillig hun pompje weer afgeven. Je moet het nu eenmaal geprobeerd hebben om te weten wat het is. Je was ook al zeer goed op de hoogte voor je op de pomp ging en kennis is macht hè?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Jullie hebben mij geïnspireerd en ik heb totaal geen spijt van de overstap. Tot nu toe nog geen hypo's tijdens het sporten. Het aantal hypo's is tot nu toe gedaald tot ongeveer 1 a 2 per week. Zalig! :-)

   Verwijderen