dinsdag 20 augustus 2013

De insulinepomp: sport poging 2

Het plan was om na het middagmaal een toertje te maken met de racefiets. Deze keer niet indoor maar wel buiten in het wild. Even glucose meten voor het eten = 75 mg/dl (4,2 mmol/l) om 12:23. Ik ga 4 boterhammekes met pepersalami eten dus bolus ik mijn gebruikelijke 2E. Oeps, te laat! Juist ja, ik ga fietsen... Dan maar eerst boodschappen doen na het eten en wachten tot de bolus bijna uitgewerkt is. Om 14:14 net voor vertrek 2 plakjes peperkoek gegeten, zonder bolus deze keer! BG voor vertrek = 97 mg/dl (5,4 mmol/l). Laag, maar met de plakjes peperkoek in de maag en slechts een kleine dosis insuline aan boord durf ik het er op wagen. De pomp toch maar afgekoppeld. Volgende keer ga ik echt proberen met een verlaagde basaal. Vertrokken om 14:33.
Onderweg viel het op hoe stabiel de suikers bleven. Dit heb ik nog nooit meegemaakt! Toen de sensor begon te flirten met 75 mg/dl (4,2 mmol/l) grens heb ik toch snel een Dextrootje binnengestoken. Tijdens het fietsen ook 1 bidon sportdrank geledigd zoals gewoonlijk. Na ongeveer een uurtje fietsen (aangekomen om 15:40) dadelijk de douche in en tijdens het afdrogen al onmiddellijk de pomp aangekoppeld om de stijging van gisteren te voorkomen. Nog even gemeten met de BG meter = 135 mg/dl (7,5 mmol/l) om 15:59. Die stijging begon de sensor ondertussen ook al aan te geven.
Hieronder de grafiek:
Klik op de afbeelding om te vergroten.

Als je deze vergelijkt met gisteren ziet die er toch wel wat anders uit. Ik heb nog nooit zo'n vlakke curve gehad na het eten en tijdens het sporten. Het is ook niet dat ik trager gereden heb ofzo, ik rijdt altijd met een gemiddelde hartslag van ongeveer 150-155 bpm. Gemiddelde snelheid was 29 km/u voor deze rit.
Misschien dat het vet in de pepersalami er voor zorgde dat de koolhydraten uit het brood trager werden opgenomen? Ofwel zorgt de fructose in de peperkoek voor een stabiliserend effect?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten