dinsdag 13 augustus 2013

De insulinepomp: overschakeling dag 2

De eerste nacht met de pomp is heel goed verlopen. De BG waarden zijn super stabiel gebleven volgens de CGM, daar doen we het voor. Voordien hadden mijn waarden de neiging om kort na het inslapen wat gaan te stijgen. De verpleegster die kwam meten voor het ontbijt vertelde me dat de maaltijdbolus in plaats van 1E/1E/1E nu 2E/2E/2E geworden is. Waarschijnlijk werd dit aangepast omdat mijn basaal nu doorgaans lager ligt. Voorlopig is het basaal over de ganse dag 0,25E/uur. Daar zal nog wel wat aan gesleuteld moeten worden.

Enkele uren na het ontbijt kwam de verpleegster langs om mijn BG waarde te meten na de maaltijd. Haar meter gaf 201 mg/dl (11,2 mmol/l) aan! Straf! Lang geleden dat ik nog zo hoog stond. Een blik op mijn CGM vertelde me echter dat ik slechts op 155 mg/dl (8,6 mmol/l) stond. De twijfel dat de CGM het eerder bij het juiste eind had deed me beslissen om ook eens met mijn eigen BG meter te meten. Het resultaat: 162 mg/dl (9,0 mmol)l). De verpleegster en educator keken zeer verbaasd, hun eigen meter zat er maar liefst 39 mg/dl (2,2 mmol/l) naast. Gelukkig dat ik nagemeten heb want ze gebruiken die gegevens om mijn pomp verder in te stellen. Voor mijn eigen meting spraken ze al over basaal aanpassen en dat ik misschien mijn bolus verkeerd had ingeschat. Ik was wel zo dom om mijn CGM te kalibreren op de 201 mg/dl (11,2 mmol/l) voor dat ik zelf nagemeten had. Daardoor is die nu in de war en geeft enkel nog het gekende "???" symbool wat wil zeggen dat hij geen waarde meer doorgeeft omdat die van de kalibratie te fel verschilde van zijn vorige waarde. Verdorie! Over een paar uur zal hij wel weer vertrekken maar die foute kalibratie wegwerken kan nog even duren.

Verder mocht ik in de voormiddag het infusieset nog eens vervangen en de pomp opnieuw vullen. Deze keer kreeg ik een rechte katheter met inschiettoestel (de LinkAssist). Wat een verschil! Niets van gevoeld! Mijn keuze betreft katheters is dus ook gemaakt. :-)
Het vervangen en vullen verliep heel vlot. Nog even de documenten ondertekend om van conventie over te stappen, mijn vorige conventie in Geel heeft geen pompen, en wachten tot de dokter me namiddag ontslaat.
Net voor het middagmaal kwam de dokter al langs voor een gesprekje en de nodige insuline voorschriften. De sensor deed het ondertussen weer en na een nieuwe kalibratie ook weer meteen op de juiste baan gezet. Alvorens te beginnen met eten nog even de BG meten en wat bleek: 68 mg/dl (3,8 mmol/l) op mijn meter, 80 mg/dl (4,4 mmol/l) op de meter van de verpleegster... Na het middageten en een laatste gesprek met de educator, die me ook dadelijk een controle afspraak heeft gegeven over 3 maanden, mocht ik vertrekken.

Thuis aangekomen even de CGM bekeken om de maaltijdpiek te analyseren. Piek? Welke piek? Hoger dan 110 mg/dl (6,1 mmol/l) ben ik niet geweest. Misschien heeft dit nog te maken met de foute kalibratie van daarstraks? Een meting bevestigde alvast de stabiele waarde die de CGM ook aangaf: 80 mg/dl (4,4 mmol/l). We zullen zien wat de suikers doen bij volgende maaltijden en in de loop van de dagen die volgen. Verblijven in het ziekenhuis is immers heel wat anders dan het dagelijkse leven. Aanpassingen zullen nog wellicht nog volgen.

2 opmerkingen:

 1. In mijn ervaring is de Dexcom G4 vaak veel accurater dan een bloedmeting. Zeker omdat in ziekenhuizen vaak oudere meters gebruikt worden. Normale meters wijken vaak tot 15% af, en er zit ook een verschil in tijdsvertraging tussen vingers en zelfs tussen handen. Zelf kies ik ervoor maar eenmaal per dag te calibreren met twee bloedmetingen, en de andere keer calibreren gewoon de waarde van de Dexcom over te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip Bert!
   De meters die men in het ziekenhuis gebruikt leken me nochtans vrij nieuw. Ze lezen je armbandje uit dat je krijgt bij opname en koppelen de gemeten BG waarden automatisch aan je dossier. Ze zijn wel van hetzelfde merk als mijn meter wat het best wel vreemd maakt dat er zo'n groot verschil op zit.

   Verwijderen