maandag 12 augustus 2013

De insulinepomp: overschakeling dag 1

Een tijdje geleden heb ik besloten om over te stappen van insuline inspuitingen naar een insulinepomp. Er zijn diverse redenen waarom ik die keuze gemaakt heb:
1. De langwerkende insulinespuit die elke dag stipt op hetzelfde uur gezet moet worden werkt dikwijls op mijn zenuwen. Onlangs nog was ik vertrokken voor een fietstochtje en na 1,5 km hoor ik het alarm van mijn GSM: "Verdorie, het is al 17u!!". Rechtsomkeer en terug naar huis voor dat verdomde spuitje. Op de werkvloer durf ik de spuit ook al eens vergeten omdat ik mijn GSM niet altijd op zak heb. Zonder alarm in mijn GSM zou ik ze bijna dagelijks vergeten. De insulinepomp geeft constant insuline, dus dat vervelende spuitje valt weg.
2. Sommige soorten voeding zijn met spuitjes moeilijk te regelen. Frietjes bijvoorbeeld hebben een lange verteringsperiode omdat er zo veel vet in zit. Omdat de snelwerkende insuline in spuitjes niet lang genoeg werkt geeft dit problemen. Na enkele uren begint de suikerwaarde in je bloed terug te stijgen en moet je een 2de keer spuiten. Als je 's avonds frietjes eet zou je moeten opstaan om een 2de keer te spuiten. Dat deed ik niet met als gevolg dat ik op de CGM kon zien dat ik 's nachts gedurende lange tijd een hoge suikerwaarde had. Insulinepompen hebben hiervoor een speciaal programma dat automatisch insuline kan toedienen verdeeld over een langere periode. Handig!
3. Tijdens het sporten merk ik dat de dosis van de langwerkende insuline te hoog is. Die dosis kan ik moeilijk aanpassen met spuitjes omdat die spuit de dag voordien al gezet werd om 17u. Met de pomp kan ik tijdens het sporten de basale insuline onmiddellijk tijdelijk verlagen of de pomp zelfs volledig afkoppelen. Problem solved!
4. Op restaurant moet ik tijdens het eten naar het toilet om een spuit te gaan zetten. Je kan moeilijk voor het oog van andere mensen je trui of T-shirt omhoogtrekken om een spuit ik je buik te zetten. Qua gezelligheid scoort de pomp heel wat beter. Met de bijgeleverde draadloze afstandsbediening kan ik de pomp een commando geven om insuline toe te dienen. Indien het tafelmoment langer gaat duren is er de mogelijkheid om je bolus vertraagt af te geven zodat je niet te snel zakt tussen de verschillende gerechten of niet telkens weer naar het toilet moet om een volgende bolus te geven.
5. Tijdens nachtdiensten gedraagt je verteringssysteem zich anders dan wanneer je zou slapen. De basale insuline dient ook hier weer anders ingesteld te worden en dat is enkel met een pomp mogelijk.
6. Een insulinepomp kan veel kleinere dosissen insuline toedienen dan met spuiten mogelijk is. Dit maakt dat het regelen van de bloedsuiker nauwkeuriger kan. Zeker in combinatie met een CGM. In mijn geval ook minder kans op hypo's (hoop ik).
7. De katheter van de insulinepomp blijft 2 tot 3 dagen zitten. Dat betekent dus slechts 1 keer een naald in mijn buik steken om de 2 tot 3 dagen in plaats van 4 tot 5 keer per dag met de spuitjes.
8. De pomp die ik ga gebruiken is gekoppeld aan een BG meter met een elektronische dagboek, voor het bijhouden van de BG waarden en insuline dosissen, die ook op een computer kan uitgelezen worden. Weg met dat papieren dagboekje dat ik niet zo handig vond in dit digitale tijdperk.

Redenen genoeg dus om over te schakelen. Misschien vergeet ik er zelfs nog een paar.

Om 08u30 werd ik vanochtend in het UZ Gasthuisberg te Leuven verwacht voor opname. De omschakeling naar een pomp gaat gepaard met een ziekenhuisopname van enkele dagen. Omdat ik me op voorhand al heel goed had ingelicht over de pomp en het gebruik ervan zou het in mijn geval slechts 1,5 dag duren. Ook het gebruik van de CGM heeft hierin zijn aandeel. De pomp die ik ga gebruiken is de Accu-Chek Combo van de firma Roche. Het unieke aan deze pomp is dat hij gecombineerd wordt met een BG meter die ook als afstandsbediening voor de pomp gebruikt wordt. Daarover later meer. Deze voormiddag kreeg ik les in het gebruik van de pomp en mocht ik ze al direct vullen, instellen en opstarten. Het zelf plaatsen van de katheter viel wat tegen. Ik dacht dat ik de rechte katheter mocht gebruiken, deze wordt geplaatst met een inbrenghulp en is zo goed als pijnloos. Blijkbaar gebruiken ze hier meer de schuine katheters en die moet je zelf inbrengen. De naald is behoorlijk lang en best pijnlijk. Om nog maar te zwijgen over de mentale grens die je door moet om die naald zelf in je buik te steken. Auwch!
Eens aangekoppeld was het middag en mocht ik voor de eerste keer mijn maaltijdbolus toedienen. Handig zo zonder spuit! :-)
Namiddag kreeg ik nog wat uitleg over de BG meter die tegelijk ook dienst doet als afstandsbediening. De meter bevat ook een handig insuline/BG dagboek en kan uitgelezen worden door een computer. Het bolusadvies kan je helpen om je insulinedosis bij maaltijden te bepalen. Deze meter werkt niet met een testcassette, zoals de meter die ik voordien gebruikte, maar met losse teststripjes. Dit is een klein nadeel maar niet onoverkomelijk. Gezien de pijnlijke ervaring met de schuine katheter in de voormiddag heb ik ook gevraagd of ik de rechte met inbrenghulp mocht proberen en dat is geen enkel probleem.
Even later een gesprek met de diëtiste om het koolhydraattellen wat op te frissen en mijn voedingspatroon te overlopen. Koolhydraattellen is geen probleem en ik kan blijkbaar heel goed op het zicht bepalen hoeveel koolhydraten voeding bevat en mijn insulinedosis daarop aan passen. Enkele opmerkingen: ik eet zeer weinig en ik eet te weinig melk producten...

Na het avondmaal merkte ik een behoorlijke luchtbel in de leiding die ik, na het afkoppelen van de pomp, zelf ontlucht heb. Eerste probleempje vlotjes opgelost. :-)
De BG waarden zijn ook ok, dus ik mag morgen waarschijnlijk naar huis zoals gepland.

13 opmerkingen:

 1. Succes Kevin! Hopelijk bevalt de pomp.

  Kleine voetnoot: er is toch geen enkele reden om je spuitjes op het toilet te zetten? Lijkt me ook niet de meest aangewezen/hygiënische plek. Even de trui omhoog, spuitje zetten en terug naar beneden. Niemand die dat ziet. Maar dat probleem is nu van de baan voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet in elke eetgelegenheid vind ik genoeg privacy om ongezien te spuiten. Zeker als het erg druk is doe ik dat liever wat discreet. Maar nu is dat inderdaad niet meer nodig! :-)

   Verwijderen
 2. Ja Kev, ik ging voor de inspuiting ook niet in afzondering hoor. Maar zoals Cathy zegt is dit ook verleden tijd.

  Spannend hé die overschakeling. Eigenlijk brengt het opstarten psychologisch heel veel stress, maar de realiteit is volledig anders. Het gaat vlotter als gedacht, niet?

  Over het verloop van de eerste dag heb ik een FLASH BACK. hihihi, al moet ik wel zeggen dat ik de rechte katheters gebruik.

  Hou je haaks daar op "hotel" en hopelijk mag je morgen naar huis met je "high tech-vriend".

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. allé succes hé.
   En schrik niet van die doos met materiaal die je zal meekrijgen. :)

   Verwijderen
  2. Bedankt voor de steun Johan! :-)

   Verwijderen
 4. Ik deed zelfs in moviepark op restaurant mijn broek uit om mijn lantus in mijn bil te spuiten ;) i don't care..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gohja, liever zo dan op een vieze wc.. :p

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Succes Kevin, dat loopt allemaal vlot precies. Je zal de pomp snel gewend zijn. Trouwens, ik deed dat ook op toilet hoor, die spuitjes. Ik heb ze dan ook maar iets meer dan een jaar gebruikt, misschien heb je in 't begin meer schroom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moet zijn Jan. Ik deed dat ook niet met volle plezier en ik ben blij dat ik er vanaf ben. Ben net terug thuis trouwens. Straks update van dag 2.

   Verwijderen
 7. Hoi Kevin, ik zie dat jij een accu-check gebruikt. Voor mensen die met een Medtroninc Paradigm in aanraking komen, heb ik een online cursus gemaakt (te vinden op http://pomples.nl ), die ook een pomp simulatie heeft, zodat mensen zelf de pomp kunnen proberen.

  Ik begrijp dat dit niet helemaal de juiste plek is om dit te posten, maar ik hoop gewoon dat er veel mensen bij gebaat kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel leuk gemaakt! Accu Chek heeft voor zijn pomp ook zo'n interactieve cursus. Daarvoor met je wel eerst registreren op hun site. Daarna kan je deze cursus gratis doorlopen. http://www.accu-chek.be
   Ideaal voor mensen die graag beide pompen vergelijken in bedieningsgemak.

   Verwijderen