maandag 29 juli 2013

Soorten insuline

Insuline bestaat er in verschillende vormen en merken. De insuline die ik gebruik is van de firma Novo Nordisk. Novo Nordisk sponsort momenteel zelfs een team wielrenners, lopers, triatleten en mountainbikers dat enkel bestaat uit diabeten! Check it out!

Insulinebehandeling verschilt van patiënt tot patiënt en van arts tot arts. Verschillende behandelschema's zijn mogelijk. Mijn schema bestaat uit een langwerkende (basaal) insuline genaamd 'Levemir' en een kortwerkende (bolus) insuline genaamd 'NovoRapid'. Wat dus neerkomt op 4 inspuitingen per dag. De langwerkende insuline vangt de suikerpieken gedurende de dag op en werkt ongeveer 24 uur. Deze insuline wordt telkens stipt op hetzelfde uur ingespoten. Bij mij is dat om 17:00. Zie profiel hieronder:

De kortwerkende insuline wordt gebruikt om maaltijden op te vangen en begint al na 10 minuten te werken. Zie profiel hieronder:
Er bestaan nog heel wat andere merken en types, elk met hun typerende eigenschappen. Hier kan je profielen vinden van verschillende soorten insuline: Klik hier! Het is de arts die uitzoekt wat het beste werkt voor zijn patiënt. In insulinepompen wordt (ultra)kortwerkende insuline gebruikt. De langwerkende insuline valt weg omdat de pomp je lichaam continu van insuline voorziet net zoals een pancreas dat doet. Maar dat is dan weer een ander verhaal.

We hebben het hier dus over spuitjes en die zijn er ook in allerlei vormen. Momenteel gebruik ik wegwerppennen (FlexPen) voor mijn langwerkende insuline en, sinds kort, een navulbare pen (NovoPen 3) voor mijn kortwerkende insuline. In de navulbare pen kan je patronen plaatsen die met insuline gevuld zijn en je kan met halve eenheden kan spuiten. De knop op de navulbare pen voelt naar mijn mening ook aangenamer aan dan die van de wegwerppen. Klassieke spuitjes worden bijna niet meer gebruikt.

Naast de verschillende soorten pennen heb je ook nog verschillende merken en soorten naaldjes. De kortste zijn slechts 4 mm. Afhankelijk van de dikte van je vetlaag moet je al dan niet een langere naald gebruiken.
De kortwerkende insuline wordt meestal in de buik gespoten en de langwerkende in het bovenbeen. Insuline wordt namelijk in de buik sneller opgenomen dan in het been.

De dosis van de langwerkende insuline wordt bepaald door de endocrinoloog en ligt meestal vast. Op regelmatige basis kan er toch een kleine aanpassing noodzakelijk zijn. Een goede communicatie, ik stuur mijn BG waarden elke 2 weken door naar het DB team, is hiervoor aangeraden. De dosis van de kortwerkende insuline is afhankelijk van mijn BG op het moment dat ik ga eten, wat ik ga eten (aantal koolhydraten) en welke inspanning ik achteraf ga doen. Ik bepaal dus zelf de dosis.

De insulinepennen die nog niet gebruikt worden bewaar je best in de koelkast. Zorg er wel voor dat ze niet bevriezen! Dan verliest de insuline zijn werking! Om je insuline onderweg of op reis koel te bewaren kan je gebruikmaken van een 'Frio' tasje.

Hier nog een overzicht van de werkingsduur van de verschillende insulines die op de markt zijn:
Klik op de afbeelding om te vergroten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten