woensdag 3 juli 2013

Metingen en contaminatie

Het wordt ons verteld bij het aanleren van het gebruik van de bloedglucosemeter (BG meter): "Was steeds je handen voor het meten!".
Niet altijd mogelijk natuurlijk en zelfs als het mogelijk is durf ik er vaak tegen zondigen. Je gaat er immers vanuit dat een klein beetje contaminatie op je vinger de waarden niet zo fel kan beïnvloeden, toch?

Onlangs was ik op de rollen aan het trainen met de koersfiets. De sensor moest die ochtend herstart worden. Dit duurt twee uur en moet elke zeven dagen uitgevoerd worden omdat de sensor daarop is gevalideerd. Bedoeling is dat je dan een nieuwe sensor plaatst wat we dus niet altijd doen als de 'oude' het nog goed doet. Ik had dus geen real time meting van mijn glucosewaarden. Geen probleem, de BG meter lag naast me op een tafeltje waarop ik tijdens het fietsen ook mijn CGM, Dextro's, afstandsbediening voor mijn PC (die voor me staat) en een flesje cola heb staan voor in noodgeval. Na een 40-tal minuten fietsen geeft de CGM melding dat de sensor opnieuw gestart is en dien ik een eerste kalibratie uit te voeren. De eerste kalibratie bestaat steeds uit twee metingen die uitgevoerd worden met de BG meter. Omdat ik had vergeten de ventilator in te schakelen liep het zweet me van het lijf. Indoorfietsen zonder ventilator = zwemmen in eigen zweet. Aangezien ik toch niet veel anders te doen had zo op de fiets dacht ik dat ik ondertussen de kalibratie wel even kon uitvoeren. De eerste meting met de BG meter: 102 mg/dl (5,7 mmol/l). De tweede meting: 135 mg/dl (7,5 mmol/l). Hmm, 33 mg/dl (1,8 mmol/l) verschil is toch wat veel. Een derde meting gaf 126 mg/dl (7,0 mmol/l). Dat heeft me doen besluiten om de kalibratie uit te stellen tot na het fietsen en het wassen van de handen. Bij deze twee metingen heb ik kunnen kalibreren op 91 mg/dl (5,1 mmol/l) en 107 mg/dl (5,9 mmol/l). Wat nog steeds een verschil is van 16 mg/dl (0,8 mmol/l) maar dat is normaal bij BG meters.

Contaminatie komt bij de CGM niet voor aangezien de meting inwendig gebeurt. Weer een voordeel van de CGM! Soms doe ik een tweede meting met de BG meter omdat ik het gevoel heb dat de CGM wel de juiste waarde aangeeft en de BG meter niet. Meestal heeft de CGM bij de 2de meting met de BG meter het inderdaad bij het juiste eind.
Natuurlijk wijkt de CGM soms ook af van de BG meter! Maar omdat ik niet steeds bij elke kalibratie tweemaal bloed prik vraag ik me af: in hoeverre kan contaminatie er voor zorgen dat je een slechte kalibratie uitvoert op de CGM met afwijkingen tot gevolg?
De kans is reëel lijkt me. Al zal de afwijking nooit heel groot zijn. Gelukkig vraagt de CGM bij een grote afwijking toch om een tweede vingerprik. Heel ingenieus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten