zondag 7 juli 2013

Hypoglycemie & hyperglycemie

Hypoglycemie (hypo) en hyperglycemie (hyper) zijn termen die je vaak tegenkomt in de wereld van de diabetes. Maar wat wil dit nu zeggen?

Hyperglycemie duidt op een te hoog suikergehalte in het bloed. (meer dan 180 mg/dl (10 mmol/l))
Symptomen:
- Veel plassen
- Veel drinken
- Droge of plakkerige tong
- Lusteloosheid
- Vermoeidheid of slaperigheid
- Verlies van eetlust, misselijkheid en buikpijn
- Vermageren zonder reden
- Aantasting van het gezichtsvermogen
- Verschillende complicaties bij het niet behandelen op langere termijn (aantasten bloedvaten, zenuwen, ...)

Meestal wordt diabetes ontdekt aan de hand van deze symptomen. De oorzaak ligt immers bij het opstapelen van suikers door het gebrek aan insuline (diabetes type 1) of insulineresistentie (diabetes type 2). Het is echter zo dat 50% van de diabetes type 2 patiënten deze symptomen niet waarneemt. Enkel een bloedtest brengt dan de diagnose aan het licht. Ook fouten in de behandeling: te weinig insuline spuiten, niet nemen van medicatie (type 2), verminderde lichaamsbeweging, verkeerd inschatten van de voeding, sterk gesuikerde voeding, stress, ziekte, ... kunnen hyperglycemie veroorzaken.
Het is aangewezen om bij een hyper veel water te drinken, regelmatig te meten of je CGM in het oog te houden en eventueel te corrigeren met een extra dosis insuline.

Hypoglycemie duidt op een te laag suikergehalte in het bloed. (minder dan 70 mg/dl (3,9 mmol/l))
Symptomen:
- Wisselend humeur
- Bleekheid
- Uitgesproken zweten
- Beven
- Concentratiestoornissen
- Niet adequaat reageren
- Drang naar voedsel
- Geeuwen
- Troebel zicht
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen
- Spreken met dubbele tong
- Tintelingen van voeten, handen, lippen of tong
- Vreemd en/of agressief gedrag

Hypoglecemie wordt meestal veroorzaakt door te veel insuline te spuiten, onvoldoende te eten of verkeerd inschatten van de koolhydraten in de voeding, een lichamelijke inspanning, te veel tijd tussen de maaltijden, warm weer, sauna of alcohol. Er dient dadelijk suikerhoudende drank (Cola) of voeding met snelle suikers genuttigd te worden om het suikergehalte zo snel mogelijk terug te doen stijgen. Meet regelmatig of check je CGM tot je merkt dat het suikergehalte begint te stijgen. Als het suikergehalte nog verder zakt kan men het bewustzijn verliezen en in coma geraken. Meestal heeft een persoon met diabetes wel iets op zak om een hypo te voorkomen. Zo draag ik steeds druivensuiker mee in mijn broekzak.
In geval van bewustzijnsverlies is het aangeraden om een dokter te bellen of in de koelkast te kijken. De meeste diabetes patiënten hebben een noodspuit (GlucaGen) in huis die een coma kan voorkomen.
Vooral tijdens het sporten is het belangrijk om goed te meten om een zware hypo te voorkomen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten