donderdag 18 juli 2013

CGM in de praktijk - ervaringen

Eerder heb ik het al gehad over de plaatsing van de sensor en de kalibratie van de CGM. Nu ga ik het hebben over het dagelijks gebruik van de CGM.

Thuis en vrije tijd:
Dat diabetes zich vreemd kan gedragen moet ik iemand deze ziekte heeft niet uitleggen. Soms heb je onverwacht een hyper of hypo en vraag je jezelf af wat je mis gedaan hebt. Soms is er gewoon geen verklaring! Het warme weer heeft bijvoorbeeld al invloed: je suiker gaat er sneller door dalen. Maar soms kan de CGM je wel helpen om te ontdekken wat de oorzaak is van een ontregelde suikerspiegel. Je krijgt immers een veel beter beeld van de impact van voeding op je suikerspiegel. Even kijken of er mogelijkheid is om een tussendoortje te nuttigen zonder daarvoor bloed te prikken is mooi meegenomen. Ook de verschillende soorten inspanningen brengt de CGM mooi in beeld: stofzuigen, dweilen, ... de impact van huishoudelijke taken mag je niet onderschatten en dat heb ik zelf mogen ondervinden!
Autorijden wordt er ook een heel stuk veiliger op. Je kan jezelf meten voor de rit, maar je hebt totaal geen idee of je suiker al dan niet aan het dalen is. De CGM geeft een trendpijl weer en zo weet je waar je aan toe bent: afhankelijk van de lengte van de rit een druivensuikertje extra nemen bij het vertrek, indien de pijl daalt, of niets ondernemen indien de pijl stabiel is of stijgend. Onderweg krijg je ook waarschuwingen indien je te laag komt, maar dat wist je ondertussen waarschijnlijk al. :-)
Uit eten gaan krijgt ook een andere dimensie. Kan er nog een nagerechtje af? Moet ik daarvoor extra insuline bij spuiten (sterk stijgende pijl) of sta ik nog laag genoeg? In real time af te lezen op de CGM!
Werken in de tuin, zeker bij warm weer, is ook altijd spannend. Het snoeien van de hagen was voordien een mentale hel. Het snoeien is een vrij zware inspanning waarbij ik spieren gebruik die ik anders nooit gebruik. Vooral de armen worden zwaar belast en dus begin ik te beven van de inspanning terwijl ik voordien aan mijn bevende handen kon merken of ik een hypo kreeg. Ook uit het zweten kon ik niet meer afleiden of het nu door een hypo komt of door de inspanning. Ik wist totaal niet hoe mijn suikerspiegel zich op dat moment gedragen was. Nu steek ik de ontvanger van de CGM in zijn beschermde tasje. Die gaat in mijn broekzak en van zodra de suikers snel beginnen zakken krijg ik een waarschuwing en kan ik wat Cola drinken en/of wat druivensuiker eten en veilig verder doen. Mentale rust...
's Nachts weet je absoluut niet op voorhand hoe je suikerwaarden zich gaan gedragen tijdens het slapen. Er zijn mensen die tijdens het slapen doorstijgen of hypo's krijgen maar het nooit weten. Opstaan met een 'kater' gevoel kan één van de symptomen zijn. Even een blik op de CGM werpen en ook hier wordt de 'dode zone', die je zonder CGM hebt tijdens de nacht, plots mooi weergegeven! Het spreekt voor zich dat je ook graag gewaarschuwd wil worden bij een nachtelijke hypo, ook hier is er maar één oplossing: de CGM!Op het werk:
Ik werk in een 12 uur volcontinu ploegensysteem. We produceren een medicijn voor de behandeling van de ziekte van Pompe. Omdat deze productie in 'clean rooms' gebeurt, is het niet mogelijk om te eten of te drinken op de werkvloer. Bloedprikken is natuurlijk ook uitgesloten in deze ruimten. Het productie procedé bestaat uit heel wat verschillende stappen en onze planning ziet er zowat elke dag anders uit. Gelukkig kunnen we onze pauzes meestal zelf bepalen wat me de flexibiliteit geeft om de suikerspiegel wat op te drijven wanneer het nodig is. Voordien gebeurde dat op het gevoel wat ook weer mentaal een niet te onderschatten impact had. Tegen dat ik begon te voelen dat mijn suikergehalte in het bloed aan de lage kant zat moest ik immers nog de werkvloer verlaten omdat ik ter plaatse niet direct kon eten of drinken. Soms is het ook niet mogelijk om dadelijk de ruimte te verlaten omdat we dan net met iets bezig zijn wat je niet zomaar kan stopzetten of laten vallen. Nu weet ik op de werkvloer wat mijn BG waarde is zonder te meten en ook de trend. "Kan ik nog aan dit deel van het procedé beginnen of ga ik beter nog eerst iets eten?" Een vraag waar de CGM me direct het antwoord op geeft! Ik zal je niet moeten vertellen dat ook hier de trendpijlen weer een grote meerwaarde hebben...
Tijdens het sporten:
Sporten zonder CGM is altijd gokken. Zeker als je bijvoorbeeld een rit gaat maken die je nog nooit gereden hebt. Je weet totaal niet hoe zwaar het parcours er gaat bijliggen. Veel of weinig klimmen, modder of mulle zand, ... Het is niet makkelijk om op voorhand te bepalen wat je gaat eten en hoe lang de suikers die je inneemt het gaan uithouden. Ook hier biedt de CGM een ongekende meerwaarde! Zo heb ik ontdekt dat ik minder insuline moet spuiten en meer moet eten voor ik ga sporten. Dankzij een tip op het diabetes sport forum en de CGM weet ik nu dat peperkoek voor mij heel goed werkt! Voordien zag ik op de CGM dat ik na 20 minuten een dip kreeg in de BG waarde die ik moeilijk recht kon trekken tijdens de inspanning zelf. Deze is nu volledig weggewerkt. Hoera! :-)
Zonder de CGM had ik veel meer moeten prikken en experimenteren om dit misschien te kunnen achterhalen. Of misschien had het me gewoon nooit gelukt...
Tijdens het sporten weet ik nu ook wanneer en hoeveel ik moet eten.
Ook na het sporten heeft de suikerspiegel de neiging om verder door te zakken. Dit kan je mooi in het oog houden op de CGM en indien nodig nog iets extra eten.


Je merkt dat de CGM een ongekende meerwaarde is voor iemand met diabetes. Helaas nog steeds geen terugbetaling, maar ooit zal die er wel komen! Fingers crossed!

Voordelen even op een rijtje:
- Invloed van voeding en drank dadelijk en in grafiek weergegeven.
- Trendpijlen zijn bijzonder handig! Met een BG meter weet je nooit of je aan het stijgen of dalen bent.
- Waarschuwingen bij hypers/hypo's bij snel stijgen/dalen, de ganse dag en nacht door.
- Mentale rust door het waarschuwen voor een hypo, vooral bij inspanningen.
- Niet steeds moeten prikken om tussendoortjes te nemen.
- Veiligheid bij het autorijden, op de werkvloer en tijdens het sporten.
- Analyseren van eventuele aanpassingen in je voedingsgewoonten/insulinegebruik. Zowel door de dag als bij het sporten.

Nadelen:
- Duur en niet terugbetaald...
- Matige bouwkwaliteit van de ontvanger voor zo'n duur product. Het schuifje om de USB poort af te dekken is bij mijn ontvanger reeds stuk. Op verschillende fora hoor je dat er ook heel wat problemen zijn met de bedieningsknop die los komt. Deze wordt wel onder garantie vervanger, het probleem met het schuifje niet.
- Geen verschillende profielen om je alarmen in te stellen. Elke avond zet ik voor het slapen gaan mijn alarmen handmatig uit. Dit had handiger geweest als ik hiervoor gewoon een ander profiel kon activeren.
- Geen auditief alarm bij onbetrouwbare waarde (??? op het scherm). Enkel als je de ontvanger activeert zie je dat je al een tijdje geen metingen meer krijgt. Dit is ontoelaatbaar voor een systeem dat moet waarschuwen voor hypo's!

Aanvullingen, vragen en opmerkingen zijn steeds welkom!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten