dinsdag 2 juli 2013

Type 1 & Type 2

Ik ben lid van de Vlaamse Wielerbond (VWB). Als lid krijg je regelmatig een gratis magazine in de brievenbus met interessante weetjes uit de wielerwereld. In één van de artikelen stond een stukje over obesitas. Even een quote: "De epidemie van overgewicht en zwaarlijvigheid verspreidt zich snel over de hele wereld en gaat gepaard met verhoogd risico op suikerziekte (diabetes)..."

Je leest dit soort zaken dikwijls in de media. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen type 1 en type 2 diabetes. Eigenlijk zijn het twee compleet verschillende ziekten met als gezamenlijk symptoom: een stijgende bloedsuikerwaarde indien niet behandeld. Ook de complicaties zijn vergelijkbaar.

Type 1, wat ik heb, is een ongeneeslijke immuniteitsziekte waarbij de pancreas aangevallen wordt door het eigen immuunsysteem. Gevolg: geen aanmaak meer van insuline. De oorzaak hiervan is voorlopig nog onbekend. Behandeling bestaat uit het zelf inspuiten van insuline. Ongeveer 5 tot 10 percent van de diabeten heeft type 1.

Type 2 is een probleem met betrekking tot de insuline-receptoren waardoor men resistent wordt voor de insuline die men zelf nog produceert. Dit wordt meestal veroorzaakt door ouderdom, overgewicht en/of slechte leefgewoonten in combinatie met weinig lichaamsbeweging. De behandeling bestaat initieel uit een dieet en orale medicatie maar kan naar verloop uitmonden in het inspuiten van insuline. De symptomen zijn dikwijls minder uitgesproken dan bij type 1 waardoor een groot deel van de type 2 patiënten niet eens weet dat ze diabetes hebben.

Er zijn nog een aantal andere en zeldzame types zoals zwangerschapsdiabetes, type 1.5, ...

Ik wil zeker niet denigrerend doen tegenover type 2 patiënten. Maar als je zo'n berichtgevingen leest waaruit blijkt dat diabetes ontstaat door obesitas en slechte leefgewoonten, dan krijg je me toch op mijn paard in plaats van op mijn fiets. Meermaals kreeg ik na mijn diagnose te horen van anderen: "Hoe maar je bent toch niet dik?" of "Oei, te ongezond gegeten?". Vervelend! Je krijgt onmiddellijk de stempel van 'ongezond persoon' opgeplakt en het lijkt alsof het je eigen schuld is dat je ziek geworden bent. Je kan enkel maar hopen dat die persoon je gelooft als je het verschil uitlegt tussen type 1 en type 2...

Er is nog veel werk aan de winkel omtrent berichtgeving rond diabetes. Hopelijk ziet de media dat ook in!

Update:
Naar aanleiding van enkele reacties wil ik even duidelijk stellen dat er ook mensen zijn met type 2 waarbij de ziekte niet veroorzaakt werd door obesitas. Dit was in bovenstaande tekst misschien niet helemaal duidelijk. Mij frustreert het vooral dat de media vooral berichtgeving doet over diabetes type 2 bij obesitas en dat daardoor alle mensen met type 2 en type 1 hiermee geassocieerd worden.


3 opmerkingen:

 1. Hier laat je toch een stukje info weg Kev, waarin je een groep mensen met db2 echt tekort doet. Er zijn te dikke, niet sportieve en ongezonde type1 èn type2 mensen die zichzelf beslist onnodig schaden.

  Jij wilt niet in een hoekje gedrukt worden maar je doet het voor het gemak wel met alle type2 mensen. Die vinden dat ook niet zo leuk. Iets te kort door de bocht hier naar mijn mening.

  Mijn db is veroorzaakt door veel en langdurig medicatie gebruik voor andere ziekten. En zo zijn er meer factoren te noemen, anders dan vetzucht en luiheid. Verder speelt niet alleen resistentie een rol bij db2 maar in bepaalde gevallen ook zeker een verminderde pancreasfunctie.

  Verder echt een leuk blog maar dit wilde ik als db type2 zonder overgewicht en mede forumlid op het Belgisch forum toch even kwijt......;-). Jammer, die eeuwige strijd over wie er wel of niet wat aan kan doen dat hij/zij db heeft gekregen, niemand krijgt het graag.

  Er is inderdaad nog veel voorlichting nodig, mee eens.

  Mir van het db forum.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie Mir!
  Eerst en vooral: ik wil mensen met DB T2 zeker niet te kort doen. Ik schrijf over T2 dan ook dat dit VOORAL veroorzaakt wordt door de factoren die ik opsomde. Verder haal ik aan dat de media die groep van type 2 patiënten met obesitas als voorbeeld neemt om diabetes naar buiten te brengen. En dat vind ik inderdaad frustrerend. Iemand met type 2 zonder overgewicht zit dan net in hetzelfde schuitje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal eens Kev;-). Vanuit de media zal dit wel nooit veranderen. Het is het doorsnee verhaal waarin vaak geen ruimte is voor nuances en het verhaal van het individu. So be it.....:-(. Dat is niet haalbaar vanwege korte en dure uitzendtijd op tv en beperkte ruimte in de geldende tijdschriften.

   Mir

   Verwijderen