zaterdag 29 juni 2013

Diabetes, voeding en sport

Als diabeet leer je veel over voeding. Wat mag iemand met diabetes eten? Alles! Werkelijk! Maar er zijn voorwaarden. Voeding met toegevoegde suiker zullen je bloedglucose pijlsnel doen stijgen. Daarom kan een diabeet beter voeding en drank met deze suikers vermijden tenzij om uit een hypo te geraken. Ook koolhydraten zetten om in suiker. In het ziekenhuis heb ik geleerd om 'koolhydraten te tellen'. Je leest van de verpakking af hoeveel koolhydraten per 100g het product bevat. Ook toegevoegde suikers staan onder koolhydraten op het etiket vermeld. Indien er onder de koolhydraten ook 'polyolen' aangegeven staan, dan mag je deze aftrekken van de totale hoeveelheid koolhydraten. Dit wijst op het gebruik van zoetstoffen en die hebben geen invloed op de suikerwaarden. Dan weeg je hoeveel je er van gaat eten en dat herleid je samen met de info op de verpakking tot het totale aantal koolhydraten. Zo kan je een beeld vormen van de impact van de voeding op je suikerwaarden. Dit helpt om je insulinedosis te bepalen zoals ik eerder al eens heb uitgelegd.

Het lijkt een hele opgave maar na een tijdje leer je vrij snel inschatten hoeveel koolhydraten een bepaald product bevat. Afwegen doe ik zelf nooit, het inschatten lukt me vrij goed. Als diabeet kan je de gratis voedingsgids 'SweetBee' aanvragen. Deze bevat een uitgebreide uitleg over voeding en er staan een heel aantal producten in beschreven. (Ondertussen heeft SweetBee ook een iOS en Android app, meer info: Klik hier!) Er zijn ook allerhande app's voor de smartphone of tablet die je helpen om koolhydraten te tellen. Ze bevatten meestal een uitgebreide databank met producten en de hoeveelheid koolhydraten die ze bevatten. Helpdiabetes is een mooi voorbeeld van zo'n app.
Verkrijgbaar voor Android: Klik hier!
Verkrijgbaar voor iOS: Klik hier!

Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, is er ook nog de glycemische index (GI). Elk product heeft een eigen uitwerkingsduur (afbreken van de koolhydraten). Als twee producten worden gegeten waarin evenveel koolhydraten zitten, kan bij het ene product sneller meer glucose in het bloed komen dan bij het andere. De zogenaamde glycemische respons verschilt. Daarom wordt ook wel gesproken over 'snelle' en 'langzame' koolhydraten. Het is dus aangeraden om producten met een lage GI te nuttigen om minder snel een piek te krijgen in je bloedwaarden. Je zal op die manier ook langer energie kunnen halen uit je voeding zonder een hypo te krijgen.
En alsof dat nog niet moeilijk genoeg is: de GI van een product kan veranderen door de bereidingswijze. Bijvoorbeeld aardappelen: door toevoeging van vetstoffen zoals in frieten of gebakken aardappelen zal de GI stijgen. Maar ook de temperatuur tijdens de bereiding, duurtijd van het koken of bakken, de mate waarin fruit gerijpt is en de snelheid van de vertering door de persoon in kwestie hebben invloed op de GI.

Nog wat meer info over de glycemische index kan je hier vinden: Klik hier!
Door al het bovenstaande toe te passen leer je al snel welke producten er per definitie ook ongezond zijn. Niet enkel voor mensen met diabetes maar voor iedereen! Wit brood bijvoorbeeld bevat meer koolhydraten dan rogge brood. De GI van rogge brood is ook heel wat lager dan van wit brood, je zal er dus langer energie uit halen.

Hoe zit het nu met voeding voor en tijdens het sporten? Ondanks regelmatig te sporten heb ik hier nog niet veel ervaring mee. Het is nog steeds trail & error. Tijdens mijn ervaringen zal ik steeds vermelden wat ik gegeten heb. Indien er mensen zijn met meer ervaring of opmerkingen aarzel dan niet om via de 'opmerkingen' hieronder of via het contactformulier aan de rechterkant je ervaringen te delen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten