zondag 23 juni 2013

Dexcom G4 CGM

Ik heb de CGM al even aangehaald in mijn vorige post. CGM staat voor Continuous Glucose Monitor. Sommigen noemen het ook een glucose sensor of doodgewoon 'sensor'. De CGM meet continue je suikerwaarde en stuurt dit elke vijf minuten door naar een ontvanger! Fantastisch hé! Dat dit systeem een nieuwe wereld opent hoef ik jullie niet te vertellen maar ik doe het toch! :-)

De CGM die ik aangeschaft heb is van het merk Dexcom. Type: 'G4'. De vorige generatie CGM's waren niet zo nauwkeurig als deze. De afwijkingen konden behoorlijk groot zijn en er zat een aanzienlijke vertraging op de metingen waardoor je de hypo al aanvoelde alvorens het toestel hiervan melding maakte. De technologische vooruitgang staat niet stil en nu is er dus de G4.
Een CGM systeem bestaat uit drie onderdelen:
- De sensor: dit onderdeel omvat een heel dun titanium draadje met een eiwit coating op het uiteinde dat er voor zorgt dat, simpel uitgelegd, je suiker gemeten kan worden een elektrisch stroompje. Je brengt de sensor zelf in met de meegeleverde inbrenghulp wat bijna pijnloos is. Kostprijs: € 75/stuk. De sensor gaat officieel 7 dagen mee maar in de praktijk haal ik er soms meer dan 30 dagen uit! Wat de maandelijkse kost natuurlijk enorm omlaag haalt!
- De zender: de zender klikt vast op de sensor en stuurt de stroompjes die de sensor waarneemt door naar de ontvanger via Bluetooth. Levensduur 6 tot 9 maanden vanwege de batterij die niet herladen kan worden omdat deze ingegoten zit om de zender waterdicht te houden. Op Amerikaanse fora zijn er gebruikers die er al langer mee doen dan de opgegeven 9 maanden. Hier is het toestel nog niet zo lang op de markt. Kostprijs: € 300. Mijn eerste zender heeft het net 6 maanden uitgehouden.
- De ontvanger: interpreteert de ontvangen gegevens van de zender en geeft deze weer op een kleurenscherm. Ingewikkelde algoritmen zorgen ervoor dat er zo goed als geen vertraging zit op de gemeten waarden. Je zal merken dat in 95% van de gevallen de metingen ongeveer overeenkomen met je gewone BG meter. Levensduur: (in theorie) levenslang. De batterij kan opgeladen worden met de bijgeleverde lader of via USB. Kostprijs: € 600.

Niet goedkoop en helaas ook niet vergoed door het ziekenfonds. :-(

Wat maakt de sensor nu zo interessant?
Elke vijf minuten een meting zonder bloed te hoeven prikken is op zich al een groot voordeel maar de CGM geeft ook een trend weer. Daalt of stijgt je suikerwaarde? Dat wordt mooi weergegeven op het scherm door aanduiding van een pijl. Er zijn zelfs verschillende aanduidingen voor normaal stijgen/dalen, sterk stijgen/dalen of zeer sterk stijgen/dalen. Er kunnen ook alarmen ingesteld worden bij deze stijgingen/dalingen en ook op grenswaarden. Bijvoorbeeld: als ondergrens heb ik 75 mg/dl (4,2 mmol/l) ingesteld en als bovengrens 170 mg/dl (9,4 mmol/). (nog even ter info: bij een niet-diabeet schommelt de suikerwaarde door de dag tussen 70 mg/dl (3,9 mmol/l) en 140 mg/dl (7,8 mmol/l)) Als deze grenzen overschreden worden krijg ik een alarm en kan ik ingrijpen. Bij te lage suiker moet ik iets eten of drinken en bij te hoge suiker een extra spuit insuline toedienen (tenzij ik nog een lichamelijke inspanning ga doen).
Deze voordelen zijn niet enkel van toepassing op diabeten die sporten! Elke diabeet kan hier zijn voordelen uithalen! Hoe reageer ik op bepaalde voeding? Wat doet de suikerspiegel 's nachts? Waarschuwing bij een nachtelijke hypo! Multiwave bolussen bij traag verteerbare voeding zoals frietjes wordt makkelijker (over voeding ga ik nog een apart stukje schrijven). Hypo's en hypers voorkomen tijdens het autorijden, wandelen, ... Al deze gegevens worden netjes gelogd en kunnen via een PC uitgelezen worden. De meegeleverde software geeft zelfs suggesties indien er bepaalde patronen ontdekt worden om je behandeling bij te sturen. Bij deze wil ik nog eens een oproep doen aan de ziekenfondsen: dit toestel is geen luxe maar een pure noodzaak! Zorg er alsjeblief voor dat er terugbetaling komt! Ik heb gehoord dat er endocrinologen zijn die hun behandelingswijze zelfs aangepast hebben nu ze enkele patiënten hebben die een CGM gebruiken. Dat zegt toch genoeg, niet?

Als sporter kan je er natuurlijk nog extra voordelen uithalen. Je hoeft niet telkens te stoppen om te meten en je ziet real time of je nog aan het stijgen bent of al aan het dalen. Op die manier kan je tijdig wat extra eten of drinken en je ziet ook of en hoe je extra voeding of drank je BG waarde beïnvloedt. Je kan gebruik maken van de verschillende alarm opties, het toestel kan ook vibreren, zodat je tijdig gewaarschuwd wordt. Zelf monteer ik het toestel op het stuur van mijn fiets. Het hoesje dat ik daarvoor gebruik en het gebruik van de CGM in de praktijk komen nog aan bod in een volgend bericht.

Aarzel niet om de CGM zelf een keer te testen. Je kan via deze site: http://www.myglucosemonitor.nl contact opnemen met de Belgisch/Nederlandse verdeler en vragen om een proef. De enige voorwaarde is dat je een pakket van 4 sensoren aankoopt. De zender en ontvanger krijg je in bruikleen. Maar let op! Je wil dit ding achteraf niet meer kwijt! Ik heb je gewaarschuwd! ;-)


3 opmerkingen:

 1. heb hem ook en ondanks de sensor is mijn diabetes niet stabiel maar wegvallen tot ik erbij neerval is niet meer voorgekomen, als ik hem niet meer vergoed krijg zou dit een ramp zijn.. best raar ???denk dat iedere week een ambulance of complicaties meer kosten voor het ziekenfonds zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad onbegrijpelijk dat de sensoren niet vergoed worden. :-(

   Verwijderen
 2. Prof. De Block: “Een CGM-sensor is pas zinvol als degene die dit draagt ook weet hoe de vele bijkomende gegevens correct moeten geïnterpreteerd worden. Anders wordt het een duur en zelfs onverantwoord gadget.”
  Lijkt me exact hetzelfde argument om niet terug te betalen als destijds aangehaald werd om bloedgucosemeters niet aan patienten te mogen verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen