vrijdag 28 juni 2013

CGM en terugbetaling

Onlangs was ik op een infoavond van de Vlaamse Diabetes Liga. Inderdaad, diezelfde avond van één van mijn vorige berichten. De avond ging eigenlijk over insulinepompen maar ook de CGM kwam ter sprake. De aanwezige endocrinoloog begreep het nut van de CGM maar al te goed maar was toch van mening dat de meeste diabetespatiënten geen voordeel halen uit het gebruik van een CGM. De CGM is volgens hem helemaal niet nodig om je diabetes te onderhouden en zeker niet levensnoodzakelijk.

Ik deel de mening van deze man niet. De CGM is inderdaad niet levensnoodzakelijk maar dat is een protese voor iemand met een amputatie ook niet. Toiletpapier is ook niet levensnoodzakelijk...
Mijn vrouw kan getuigen dat ik sinds ik gebruik maak van de CGM een ander mens geworden ben. Het leven met diabetes type 1 is er op heel wat vlakken makkelijker op geworden. Maar het belangrijkste van al: de CGM geeft me een bepaalde rust, een "veiliger" gevoel.
Helaas zijn het de uitspraken van onder andere bovenvermelde endocrinoloog die er voor zorgen dat de mutualiteiten en ziekteverzekeringen de CGM niet terugbetalen.
Mijn aanvraag voor terugbetaling bij de hospitalisatie verzekering van DKV werd geweigerd omdat "het nut van de CGM niet aangetoond is". En waar halen deze instanties hun advies? Juist... endocrinologen die niet verder zien dan hun eigen theorieën. Het is immers makkelijk te oordelen dat diabetes makkelijk onder controle te houden is met vier keer bloed prikken per dag. Wij, 'de praktijk', weten beter!

Even een voorbeeld:
Frietjes zijn voor een diabeet moeilijk in te schatten. Door het hoge vetgehalte heeft een frietmaatlijd heel veel tijd nodig om te verteren. Onze bolus (kort- of snelwerkende) insuline werkt slechts een aantal uur. Niet lang genoeg om de frieten volledig te laten verteren met als gevolg een enorme piek in de bloedsuiker als de kortwerkende insuline uitgewerkt is. Het grafiekje van de CGM toont het probleem:

Om 19:30 meet ik net voor de friet maaltijd 73 mg/dl (4,1 mmol/l). Omdat friet slecht verteerd en pas later voor een piek zorgt in de bloedsuiker spuit ik, in plaats van net voor de maaltijd, ongeveer een half uur na het eten drie eenheden snelwerkende insuline. Ik ga slapen om 22:37 en meet nog een keertje mijn bloed. Er verschijnt een mooie waarde op het schermpje van 110 mg/dl (6,1 mmol/l) en zowel ik als mijn behandelend team zijn achteraf tevreden als ze de resultaten van de meter uitlezen. Maar wat zien we nu op de CGM! Tijdens de nacht, na een klein dipje waarbij de snelwerkende insuline op zijn maximum werkt, blijft de friet verder verteren als de snelwerkende insuline uitgewerkt is met een piek tot gevolg.

Ik werd gewekt om 02:15 door de CGM met de melding dat ik boven 180 mg/dl (10,0 mmol/l)  was gestegen. Meting met de BG meter gaf 236 mg/dl (13,1 mmol/l) als resultaat. Ik heb twee extra eenheden snelwerkende insuline ingespoten.
's Morgens, om 08:23, meet ik 98 mg/dl (5,4 mmol/l)  maar ik heb 's nachts een hele tijd een hoog suikergehalte gehad. Zonder de CGM zou dit nooit aan het licht gekomen zou zijn.
Nu is het algemeen geweten in de diabeteswereld dat frieten dit probleem kunnen veroorzaken. De meesten onder ons gebruiken een vertraagde of multi-wave bolus om dit op te lossen. Het komt erop neer om x-uren na de maaltijd een tweede spuit te zetten. Insulinepompgebruikers kunnen dit soort bolus automatisch laten uitvoeren door de pomp. Wat vooral handig is tijdens de nacht.

Bovenstaand voorbeeld is maar één van de vele voordelen van het gebruik van een CGM. Het nut bij lichamelijke inspanningen is des te groter.
Zeg nu nog eens dat het nut van een CGM niet bewezen is!

Update: Er komt terugbetaling voor de CGM in België: Klik hier!
Update 2: De terugbetaling is een feit: Klik hier!


4 opmerkingen:

 1. Daar kan ik me 100% bij aansluiten, zowel het verhaal van de frieten als de gemoedsrust. Ik was altijd vrij goed geregeld maar akelig bang van ernstige hypo's, en dat zie je nergens in cijfers. Maar mijn leven is even grondig veranderd en ik was ook behoorlijk boos met de uitspraak van die endocrinoloog. Hopelijk komt het verstand met de jaren ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik begrijp jullie reactie maar al te goed en kan me er ook bij aansluiten. Dat endocrinologen niet happig zijn op CGM, heeft ook te maken met het feit dat het RIZIV dit niet voor alle mensen met diabetes kan terug betalen. Ze zullen dan ook niet snel geneigd zijn om CGM te promoten bij hun patiënten. Ze kennen de materie ook nog niet goed genoeg om er hun ervaringen over te vertellen en gaan dan ook voort op "horen zeggen". Als gebruiker van de Dexcom, kan ik wel degelijk zeggen, dat de Dexcom ook mijn leven veranderd heeft. En dan wel in de goede zin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Indien er terugbetaling zou komen ben ik er zeker van dat de prijs enorm zal dalen door de veel grotere afname. Misschien wel zo sterk dat terugbetaling voor alle mensen met diabetes of tenminste mensen met type 1 (wegens meer kans op hypo's) mogelijk zou worden.

   Verwijderen